Velký průvodce péčí o vlasy a účesy pro ženy

Vlasy jsou ozdobou každé ženy. Ať už máte krátké, dlouhé, kudrnaté či úplně jiné, je potřeba se o ně správně starat. V našem průvodci najdete nejen doporučení na péči pro jednotlivé typy vlasů. Zahrnuli jsme do něj také přehled účesů a střihů, které nikdy nevyjdou z módy. A aby vše bylo kompletní, jednu kapitolu jsme věnovali přírodní kosmetice. Pokud tedy hledáte inspiraci, jste na správném místě.

Péče o vlasy

Každá žena má jiný typ vlasů. Abyste vlasům mohla dopřát co nejlepší péči, je důležité zjistit, který je ten váš. Také vám to značně ulehčí výběr těch správných produktů. V následující kapitole se podíváme na jednotlivé typy a povíme si, jak o ně správně pečovat, tak aby byly krásné a zdravé. Budeme přitom vycházet z typizace podle světoznámého stylisty Andre Walkera. Na závěr jsme přidali také pár užitečných rad.

Rovné vlasy

Vlas může být silný nebo slabý, jemný či drsnější. Od kořínku po konečky jsou ale dokonale rovné a nevlní se. Rovné vlasy mají tendenci mastit se rychleji než ostatní typy. Dávejte si tedy pozor na to, zda přípravky, které kupujete, váš vlas příliš nezatíží a nepřidají mastnotu navíc.

Vyhýbejte se nadužívání olejíčků, šamponů a krémových kondicionérů. Hledejte lehčí varianty – kondicionér ve spreji či suché šampony. Rozhodně byste je neměla mýt příliš často (a už vůbec ne každý den). Tím akorát způsobíte, že se vlasy budou mastit rychleji.

Pro větší objem vlasy foukejte v předklonu a za pomocí kartáče. Po vysušení naneste ke kořínkům trochu suchého šamponu. Ten absorbuje přebytečnou mastnotu. Můžete to tak dělat i každý den před spaním. Doporučujeme kupovat produkty na dodání objemu.

Rovné vlasy.

Vlnité vlasy

Tento typ je lehce zvlněný. Vlasy se vlní zhruba od úrovně očí či od středu vlasů až ke koncům. Vlny mohou být jemné nebo do písmene S. Vlnité vlasy jsou ideální pro barvící techniku balayge. Tyto vlasy mají tendenci se zacuchávat. Místo každodenního žehlení doporučujeme naučit se vlny upravit tak, aby krásně držely. Jak na to?

Kupujte produkty, které hydratují a vyživují. Jednou týdně používejte hydratující masku. Pro zafixování vln doporučujeme aplikovat tužidlo. A abyste předešla zacuchání, do ještě vlhkých vlasů vmasírujte olejíček od středu délky až po konečky (nikdy ne ke kořínkům).

Pokud se vám vlasy hodně cuchají, olejíček můžete aplikovat každý den i do suchých, ale už pouze na konečky. V případě, že máte vlny více výrazné, vyzkoušejte spreje s mořskou solí, které je zafixují. Jsou šetrnější než laky na vlasy a vytváří přirozenější vzhled.

Vlnité vlasy.

Kudrnaté vlasy

Vyznačují se vlnami ve tvaru prstýnků od kořenů ke konečkům. Kudrny mají širší průměr (okolo 2cm) a dodávají vlasům objem. Pokud je rozčešete, ve většině případů to vede ke vzniku zacuchané hmoty. Kudrny snadno ztrácí tvar. A to i v případě, že je stáhnete do culíku nebo drdolu. Jak o ně pečovat?

Rozčesávání je kámen úrazu. Můžete to vyřešit bezoplachovým kondicionérem, který do kudrn včešete pouze za pomocí prstů. Místo fénování zkuste nechat vlasy schnout přirozeně. Pokud spěcháte, fénujte na malý výkon a nižší teploty.

Je důležité, aby vaše vlasy měly dostatek živin a byly hydratované. Právě kvůli zacuchávání. Hledejte přípravky, které hydratují, nebo byly vyrobeny speciálně pro kudrnaté vlasy. Vyzkoušejte tužidlo a vyživující olejíčky, které vám pomohou vlasy upravit do finální podoby. Dejte si ale pozor, abyste vlas příliš nezatížila. Rozčesávejte jemně po umytí kartáčem speciálně vyvinutým pro česání mokrých vlasů.

Kudrnaté vlasy.

Afro vlasy

V angličtině se označují jako coily či kinky hair. Kudrny tohoto typu jsou drobnější a mají menší průměr (1 cm a méně), mohou vypadat také jako písmeno Z. Často se za účelem ochrany zaplétají a různě upravují (rasty apod.), čím dál tím víc stylistů ale tvrdí, že tyto účesy vlasy pouze ničí. Nedovolí totiž přípravkům, aby dosáhly všude a vyživovaly vlasy po celé délce.

U afra je nesprávným česáním velmi jednoduché kudrny zničit a vytvořit zacuchanou změť vlasů. Pokud budete vlasy česat příliš často a hrubě, zničíte si je. Je důležité jim dodávat hydrataci a dostatek živin.

Používejte přípravky speciálně vyrobené pro kudrnaté vlasy. Nejen šampon a kondicionér, ale také vyživující masku, a to po každém umytí. Pro úpravu sáhněte po olejíčku a krémech na styling. Fén může kudrny rozbít a vysoušet. Doporučujeme nechat schnout přirozeně. Abyste kudrny podpořila, vyzkoušejte po umytí a vysušení ručníkem aplikovat vlasový olej či bezoplachový kondicionér pro extra hydrataci.

Afro vlasy.

Barvené vlasy

Barvené vlasy do Walkerovi typizace nepatří. My je tu přesto zmíníme. Pokud totiž chcete udržet barvu na vlasech dostatečně dlouho, bude se vám hodit pár es v rukávu.

Bezprostředně po nabarvení byste si alespoň tři dny neměla mýt hlavu. To proto, aby se barva ve vlasu lépe zafixovala a vlákno se po barvení stihlo řádně uzavřít. Zabráníte tak nejen rychlému vymývání, ale také poničení.

Je asi jasné, že kvůli vymývání je lepší mýt vlasy méně často. Sama navíc brzy zjistíte, že s méně častým mytím se vlasy přestanou tak rychle mastit. To proto, že se vlas začne obnovovat a obalovat přirozeným mazem. Snažte se je mýt nejčastěji jednou za tři dny, ideálně s větším rozestupem. A pokud jsou vaše vlasy hned druhý den mastné, vyřešte to suchým šamponem. Ten navíc nevymývá barvu.

Používejte kondicionér pro barvené vlasy a masky pro hydrataci, abyste je udržela zářivé a živé. Alespoň jednou týdně aplikujte masku zhruba na půl hodiny. Zabalte do igelitu a ručníku, udržujte v teple a nechte působit. Pokud barvíte odstíny jako růžová, modrá atd., přidávejte kapku barvy do kondicionéru. Barva se tak krásně oživí. Snažte se vlasy příliš nevystavovat teplu – žehlička, fén atd.  Dochází tak k dalšímu vysoušení a ničení.

Barevné vlasy.

6 zásad, jak udržet zdravé vlasy

Ať už máte vlasy jakékoliv, existuje několik doporučení, která byste měla dodržovat za každou cenu. Následující tipy vám pomohou udržet vlasy zdravé a lesklé za každou cenu.

  1. Vlasy rozčesávejte před sprchou, vlhké vlasy jsou náchylné k poničení.
  2. Používejte kondicionér. Stačí trocha – od středu délky až po konečky. Neaplikujte ho ke kořínkům, jinak se vám vlasy zatíží a budou se rychleji mastit.
  3. Nezapomínejte jednou týdně na hydratační masku. Pokud vlasy upravujete vysokými teplotami, můžete i častěji.
  4. Zahrňte produkty s argonovým, kokosovým či jojobovým olejem.
  5. Vybírejte správné přípravky. 2v1 nedoporučujeme. Nejlepší je konzultovat s kadeřnicí. Profesionální přípravky mohou mít vyšší vstupní cenu, za to jich ale spotřebujete menší množství a produkty z drogerie se s nimi vůbec nedají srovnávat. To platí i o barvách.
  6. Vlasy umývejte vlažnou vodou. Nikdy ne horkou. Nakonec doporučujeme rychle osprchovat studenou. To pomůže vlas uzavřít a posílit.

Jak urychlit růst vlasů

Růst vlasů sice závisí především na genetice. Existuje ale několik věcí a faktorů, které ho podporují, nebo naopak zpomalují. Tak například přísná dieta může mít za následek výpadek živin a vitamínů, které jsou pro růst klíčové. A tím se jejich růst zpomalí. Důležité jsou:

  • bílkoviny
  • vitamín C, D, E
  • zinek
  • železo
  • omega 3 a 6

Růst mohou podpořit přípravky obsahující kofein. Některé studie také potvrdily, že obdobný účinek mají i esenciální oleje z rozmarýnu a peprmintu. Růst lze stimulovat za pomocí pravidelných masáží.

Jak předejít lámavosti vlasů

Lámání netrápí jen barvené vlasy, může potkat v podstatě kohokoliv. K tomuto jevu dochází, když je vlas vysušený. Důležité je dostatečně vyživovat – kondicionér, maska a olejíček. Vyhněte se laku na vlasy. Doporučujeme také omezit fénování, žehlení a další úpravy za tepla. Při žehlení nastavte teplotu na maximum 180 stupňů.

Žehlení na příliš vysoké teploty ničí vlasy.

Přírodní kosmetika v péči o vlasy

Pokud se rozhodnete přejít na přírodní kosmetiku, počítejte s tím, že to bude chvíli trvat. Chemicky vyrobené šampony vlasy myjí, ale zároveň je zbavují přirozeného mazu. To má za následek, že se vlasy mastí rychleji, především pokud myjete velmi často.  Přírodní produkty tento efekt nemají. Pouze odstraňují nečistoty.

Jakmile přestanete používat chemii, začne se přirozené sebum postupně obnovovat. Proč? Chrání totiž vaše vlasy před poničením. Zpočátku se vaše vlasy budou mastit opravdu rychle a vám se bude zdát, že přírodní přípravky tolik nezabírají. Většinou trvá až 6 týdnů, než se vlas vzpamatuje. Poté tento efekt ustane a přírodní přípravky budou zabírat stejně jako ty chemické.

Nejčastěji se setkáte s mytím za pomocí jablečného octa. Narazíte ale i na odvar ze slupek z mýdlových ořechů. Variací a receptů je nespočet. Dnes už není problém si doma vyrobit docela kvalitní šampon pouze z přírodních ingrediencí.

Barvení vlasů hennou

Hennou se barví již od starověku v Indii a Středomoří. Je důležité, abyste vybrali takovou, která má certifikát BDIH. To znamená, že v ní opravdu nejsou žádné chemické látky. Vyhnete se tak svědění, pálení a dalším alergickým reakcím (pokud nemáte alergii na některou z přidaných bylin).

Jak to funguje? Hennu je potřeba nanést na delší dobu. Zpravidla okolo 2-4 hodin, některé uživatelky ale nechávají přes noc. Henna na rozdíl od chemické barvy nevniká dovnitř vlasu, ale pouze ho obalí. Proto nemůžete očekávat zesvětlení. Vlasy pouze natónuje nebo ztmaví. Za to vaše vlasy vyživí a posílí.

Hennu seženete téměř ve všech odstínech. Základní je zrzavá. Pro zamaskování šedin je nutné barvit dvoufázově. V první fázi zvolíte základní barvu, v druhé výsledný odstín. Přestupujete na hennu z chemie? Nechte odstup alespoň měsíc (i v případě chemické ondulace). To samé platí v opačném případě, kdy z henny budete přecházet opět na chemické barvy. Odbarvování henny je obtížnější než z klasických chemických barev, není ale nemožné.

Účesy

Nevíte, který účes vybrat? Někteří stylisté doporučují účesy a střihy na základě typu vlasů. Setkáte se ale také s doporučením na základě typu obličeje. Ve finále ale záleží jen na tom, co sedí vám samotným. Připravili jsme pro vás přehled účesů, které nikdy nevyjdou z módy. Inspirujte se!

Účesy pro dlouhé a středně dlouhé vlasy

Sestříhané vlasy oživí a odlehčí váš účes. Nejkratší vrstva je nejčastěji v délce obličeje. Zbytek pokračuje v několika dalších vrstvách dolů. Ideální řešení pro velmi husté vlasy. Péče i styling je díky tomu mnohem jednodušší.

Sestříhané vlasy.

Pokud se vám zdají dlouhé vlasy nudné, vyzkoušejte vlny! Pomozte si žehličkou nebo kulmou a rázem vytvoříte krásný a bohatý účes. Vlny mohou vypadat různě, je jen na vás, jaký styl si vyberete vy.

Vlnité vlasy.

Ombré pomůže dodat život barvě, která se vám již omrzela. Ať už je to vaše přírodní, nebo chemicky nabarvená. V sestříhaných vlasech navíc vypadá opravdu skvěle.

Sestřih ombré.

Drdol může mít spoustu podob. Ať už je dokonale upravený nebo s nedbalým vzhledem, vždy v něm budete vypadat skvěle. Vyzkoušejte různé variace – dva menší drdoly nahoře nebo jeden a zbytek vlasů rozpuštěných.

Vlasy s drdolem.

Zapletené vlasy vás mohou zachránit v případě, že není tolik času na styling. Ale nenechte se zmýlit. I takové copánky mohou být výzvou. Existuje nekonečno možností, jak si s nimi můžete vyhrát.

Copánky.

Boxerské copy.

Účesy pro krátké vlasy

Mikádo neboli bob sahá maximálně po ramena. Setkáte se s variantou, kdy jsou všechny vlasy v jedné délce, i s různě sestříhané. A pokud si necháte vlasy na týlu o něco kratší než vpředu, vytvoříte elegantní podkovu.

Účes mikado.

Pixie účes je krátký účes, která proslavila Twiggy. Dá se nosit ve spoustě variancí – elegantně i rebelsky.  Ježek může mít spoustu podob.

Účes pixie.

 

Účes pixie.

Podholené vlasy odlehčí hustým vlasům. Je sice potřeba je čas od času přistřihnout, za to ale vypadají skvěle. Především, pokud zvolíte více barev.

Podholené vlasy.

Úplně na krátko? Proč by ne! Takto upravené vlasy proslavily zpěvačky a herečky, dnes už se s ním ale setkáte i na ulici. Skvěle vypadají i v různých barevných kombinacích.

Vlasy ostříhané úplně nakrátko.

Trvalá

Trvalá vyřeší vaši touhu po vlnitých vlasech v případě, že vám je příroda nedopřála. Velikost kudrlin si můžete vybrat přesně podle vašich představ. Je hned několik variant. Šetrnější typy (např. vodová ondulace) vydrží okolo 2 až 3 měsíců. Jiné zase budou odrůstat společně s vlasy.

Trvalá.

Dredy, rasta copánky a příčesky

Dredy nebo rasta copánky jsou účesy, které vám vydrží opravdu dlouho. Ač to nevypadá, přesto je potřeba jim věnovat řádnou péči. A pokud nemáte dlouhé vlasy, můžete vyzkoušet příčesky – pseudo dredy či pseudo rasty. Nejčastěji se vyrábí z kanekalonu či chemlonu. Využijte toho a vyberte si takovou barvu, kterou jste vždy chtěla vyzkoušet. A zcela bez chemického barvení.

Dredy.

Příčesky.