Velký průvodce pánskými účesy, péčí o vlasy a stylingem

Každý chce vypadat dobře – i pánové. Pánské vlasy ale vyžadují specifickou péči, kterou muži často zanedbávají. A to je chyba! Řídnutí vlasů totiž není to jediné, co tím můžete způsobit. Inspirujte se v našem článku. V následujících kapitolách se podíváme nejen na základy péče a tipy ohledně stylingu, ale i na nadčasové trendy účesy, kterými zaručeně zabodujete.

Jak se starat o pánské vlasy

Pokud chcete dopřát vašim vlasům tu nejlepší péči, nespokojte se jen s obyčejným šamponem, a už vůbec ne s přípravky typu 2v1, kdy je šampon a kondicionér, nebo dokonce šampon a sprchový gel, dohromady. Hledejte kvalitní produkty, které hydratují a vyživují. S V následující kapitole se podíváme na základní zásady toho, jak se o vaše vlasy starat. Probereme si nejčastější problémy a přidáme pár tipů, jak si s nimi poradit.

Řídnutí a vypadávání vlasů

Většina mužů se okolo 30 až 40 roku začne potýkat s řídnutím vlasů. Vypadávání vlasů se bohužel nedá zcela zabránit. Nicméně je možné tento proces zmírnit či zpomalit. Pomohou například přípravky, které dodají vlasům sílu. Nebo také doplňky stravy, které dodávají potřebné živiny. Svůj podíl na tom má i špatná životospráva a stres.

Zkuste se vyvarovat toho, abyste po mytí hlavy třely vlasy ručníkem jako diví. Jemně samozřejmě můžete, ale nepřehánějte to. Mokré vlasy jsou náchylné na lámání a poničení. Raději si je vyfénujte.

V tomto případě doporučujeme vyzkoušet i babské rady – jednou za měsíc si na vlasy naneste čerstvá vajíčka a nechte chvíli působit. Poté umyjte tak, jak jste zvyklí. Vajíčka jsou plná proteinu, který posílí vaše vlasy. Jsou tedy skvělým spojencem v boji proti řídnutí.

Řídnutí vlasů se dá zamaskovat i za pomocí stylingu. Používejte matující pasty na vlasy nebo pomády. Neodporučujeme gely nebo laky na vlasy, ty se příliš lesknou a vlasy slepí k sobě. Naopak matující přípravky vašim vlasům dodají objem a způsobí, že budou vypadat hustější, jelikož absorbují světlo.

Šediny a jak se s nimi vypořádat

Stejně jako s vypadáváním, ani s šedinami se toho nedá příliš udělat. Přirozený proces stárnutí zkrátka nezastaví ani ten nejlepší kadeřník. Vědci nicméně tvrdí, že správná životospráva přispívá k oddálení šedivění. Pokud se nechcete smířit s šedinami, doporučujeme zkonzultovat s odborníkem výběr barvy nebo přelivu, který je zamaskuje. Nepouštějte se do toho sami doma. Pouze profesionál vám namíchá přirozený (nebo i odvážnější) odstín, se kterým budete 100 % spokojení.

Jak se zbavit lupů

Lupy jsou důsledkem suchého skalpu. Stejně tak jako mastné vlasy. Vaším úkolem je tedy předcházet vysušení pokožky hlavy. K tomu dochází vlivem nesprávně zvolených přípravků a také nadměrným mytím. Spousta mužů si myje hlavu každý den, to je ale chyba. Čím častěji se budete mýt, tím rychleji se vám bude vysušovat pokožka hlavy. To má zase za následek nadprodukci mazu a mastné vlasy včetně lupů. Hledejte přípravky, které hydratují a chrání pokožku hlavy.

Jak na styling pánských vlasů

Kromě používání kvalitních přípravků byste měli mít na paměti i další věci. Například to, že méně je někdy více. Narážíme tím na chybu, kteří se muži během úpravy vlasů dopouští velmi často. Přeženou to s množstvím přípravku. A místo přirozeného a nedbalého stylingu si na hlavě vytvoří slepenou změť vlasů, která navíc působí mastně. Menší množství přípravku má ještě jednu výhodu – vydrží vám díky tomu déle a vy ušetříte.

Pokud používáte vosk nebo gel na vlasy, doporučujeme omýt hlavu dvakrát. První mytí nemusí někdy stačit na odstranění zbytků přípravku. Riskujete tak, že na hlavě zůstane. To opět přispívá k vysoušení a tvorbě lupů.

Během stylingu je vždy lepší respektovat přirozený růst vlasů. Značně si tak ulehčíte práci. Nemá cenu vlasy nutit zůstat na té straně, na které nejsou „zvyklé“. To samé platí o vírech. Na kratších vlasech se s nimi bojuje opravdu těžko. Raději je využijte ke svému prospěchu.

Jste se svým účesem hotoví? Na závěr doporučujeme nastříkat do dlaní trochu laku na vlasy (stačí dvakrát stisknout) a vetřete ho do vlasů. Účes perfektně zafixujete a vyhnete se tomu, abyste to se sprejem přehnali. Tuto metodu vyzkoušejte poté, co jste již nanesli matující pastu či jiný přípravek.

Nejlepší pánské účesy

V této kapitole se podíváme na nadčasové pánské účesy, kterými se můžete inspirovat.

Do hola

Hlava do hola je bez debat nejsnadnější na úpravu. Ať už je to proto, že se vám to takto líbí, z pohodlnosti nebo proto, že vám řídnou vlasy, pokud se ostříháte do hola, budete mít o starost míň.

Krátké vlasy

Krátké vlasy nemusí znamenat nudný a nezajímavý účes. Pokud zvolíte ten správný střih, budete naopak vyčnívat z řady. Perfektně zastřižené krátké vlasy jsou sázka na jistotu. Pro váš vysněný účes můžete zajít jak k barberovi, tak ke kadeřníkovi.

Tip: Jak vybrat barbera? Vybírejte podle toho, zda je vidět dovnitř. Nakoukněte přes výlohu. Je skrz ni pěkně vidět, jak uvnitř pracují? Neprůhledné výlohy v salonech toho tipu nevzbuzují moc důvěry. Vypadá místo čistě a udržovaně? Pak jste pravděpodobně našli specialistu, kterému se můžete bez obav svěřit do rukou.

Velmi často se setkáme s variantou na ježka. Dejte si pozor pánové – tento účes není dle průzkumů u žen příliš oblíbený. Přesto patří mezi nejčastější. Snadno se udržuje a zvládnete ho ostříhat i doma. I ježek může mít spoustu vylepšení, například když boky a zadek hlavy necháte ostříhat do ztracena. Pozor na přechody! Pokud se do toho vrhnete sami, můžete si nechtěně vytvořit „schody“. S trochou šikovnosti zvládnete holení na ježka i s kreativní úpravou doma. Nejlepší samozřejmě je, pokud vám s tím pomůže šikovná partnerka, která už má se strojkem nějakou tu zkušenost a vyčaruje vám slušivý účes přesně podle svých představ.

Pokud už vás ježek nebaví, vyzkoušejte některou z variant kratších sestřihů. Vršek se nechává o něco delší než boky a zadek hlavy. Existuje několik možných provedení, kterými se můžete inspirovat. Tento typ účesu je teď in a boduje jak u žen, tak mužů.

Další módní účes posledních let je kratší sestřih s vyholenými stranami, tzv. sidecut. Boky a zadek hlavy se stříhá do ztracena. To dává opticky vyniknout vlasům na vršku hlavy. U tohoto typu účesu byste neměli zapomínat na styling.

Delší vlasy

Pokud máte dobrou kvalitu vlasů a neřídnou vám, proč si je nenechat trochu narůst? Muž s dlouhými vlasy působí trochu jako rebel, ale také jako intelektuál. Vybočte z davu! Je jasné, že s dlouhými vlasy si vás každý všimne. U tohoto typu účesu je obzvlášť důležité dbát na řádnou péči. Neměli byste vynechávat pravidelné návštěvy u kadeřníka, který vám bude vlasy minimálně jednou za tři měsíce zastřihávat.

Variant účesů pro delší vlasy je několik. Někteří pánové nechávají vlasy prostě růst. Zastřihávají v úrovni ramen nebo níž.

Setkáte se ale i s podholenými variantami, kdy spodek hlavy je nakrátko a vršek se nechává růst. Finální úprava je už jen na vás – drdol, culík, fantazii se meze nekladou.

Účesy pro řídnoucí vlasy

Pokud vám začínají řídnout vlasy, nemusí to nutně znamenat, že je čas jít do hola. Kouty se dají zamaskovat delší délkou vlasů, kterými je překryjete. Pomoct může také ofina nebo patka. Ofina se kromě na bok může vyčesávat nahoru. Je jen na vás, kterou variantu zvolíte. Vybírejte podle toho, co se hodí k vašemu obličeji.

Poměrně jednoduchým řešením jsou kratší sestřihy. Dávejte si ale pozor na to, abyste na zastřihávání chodili opravdu pravidelně. Odrůstající kratší sestřih by naopak k ustupujícím koutům přitáhl pozornost.