Brýle. Obtíž nebo módní trend?

Autor: Módní Blog

Jak vznikly první brýle Předtím než Benjamin Franklin slepil dohromady dvě skleněné čočky s dvěma ohniskovými vzdálenostmi, jednu na dálku a jednu na blízko, museli si lidé buď vybrat mezi…

Jak vznikly první brýle

Předtím než Benjamin Franklin slepil dohromady dvě skleněné čočky s dvěma ohniskovými vzdálenostmi, jednu na dálku a jednu na blízko, museli si lidé buď vybrat mezi korekcí na dálku či na čtení, nebo museli mít dva páry brýlí. Franklinův vynález byl důležitým mezníkem v optickém průmyslu.

Až do 60. let 20 století byly veškeré brýlové čočky vyráběny ze skla. Přestože měly velmi dobré optické vlastnosti, přestaly uspokojovat požadavky trhu související s měnícím se životním stylem. Spotřebitelé požadovali čočky v širokém spektru barev, lehké a méně náročné na výrobu. Brýle přestaly být pouhou zdravotnickou pomůckou a staly se módním doplňkem.

V 90. letech pronikly na trh s optickými pomůckami polarizační dioptrické brýle, které se začaly těšit stále větší oblibě. Málo kdo ví, že jejich vynálezce je Čech.

Brýle našich babiček

Upřímně řečeno, stejně jako brýle z 50. a 60. let minulého století hyzdily tváře mužské i ženské, dnes tomu nemusí být jinak. Nejdokonaleji získáme odpor k nošení brýlí, když nám je v dětství vybere naše milovaná maminka a až do puberty vypadáme jako kreténi. Těchto případů je obrovské množství a nejhorší na tom je, že tyto dětí / lidé  budou brýle potřebovat celý život a nikdy je nebudou mít rádi. Ta lepší varianta je, když zjistíš, že brýle potřebuješ, ale slovo milované maminky už pro tebe nemá takovou váhu a o brýle, jakožto funkční módní doplněk, se začneš zajímat sama.

V dnešní době je na výběr vše a ve všech variantách. Brýle dominují obličeji a výrazně ovlivňují váš vzhled, stávají se naším charakteristickým rysem a proto bychom měli nosit brýle které nám opravdu sluší.

I když jsou dioptrické brýle považovány za módní doplněk, a vztahují se k nim tedy módní trendy, měli bychom při pořizování dbát na názor odborníků, kteří jsou schopni již zdálky odhadnout jaký typ nám bude nejvíce slušet.