Denim forever

Autor: Módní Blog

Italští námořníci v Denim a Levi's Rifle, jeansy, levi´sky, hisky, jednoduše vše vyrobené z denimu se tváří jako výdobytek moderní doby. Struktura materiálu připomíná nadpozemskou technologii, která byla lidstvu předána při…

Italští námořníci v Denim a Levi’s

Rifle, jeansy, levi´sky, hisky, jednoduše vše vyrobené z denimu se tváří jako výdobytek moderní doby. Struktura materiálu připomíná nadpozemskou technologii, která byla lidstvu předána při příležitosti blízkého setkání třetího druhu, avšak opak je pravdou. Rifle jsou staré jako lidstvo samo. Ne úplně, ale jejich kořeny můžeme nalézt již v renesanci. V této době používali kalhoty z denimu italští námořníci, kteří svou uniformu prali tak, že ji přivázali na záď a táhli za lodí. Díky slané mořské vodě a slunci ztrácely kalhoty postupně typickou modrou barvu, až úplně zbělely. Takový postup se dnes už bohužel pro typický obnošený look nepoužívá.

Od dělníků v denimu po přehlídková mola Levi’s

Největšího boomu se ovšem jeany dočkaly až v Americe. Levi Strauss, prodával v druhé polovině 19. století kalhoty z Denim horníkům v Californii, v této době však ještě bez typických nýtů kolem kapes.  S tímto nápadem přišel až pánský krejčí Jacob Davis, který svým zákazníkům často přešíval roztrhané rifle v oblasti právě těchto nejvíce namáhaných míst. S finanční pomocí Levi Strausse si pan Davis toto vnuknutí nechal patentovat. Na počátku 20. století rifle sloužily jako pracovní uniforma americkému námořnictvu a vězeňské službě. Během druhé světové války byli do denimového oblečení oblékání zejména dělníci v továrnách na výrobu vojenského materiálu. Zde se objevují první známky zipu. Muži měli zip umístěný vepředu pro snadné… vysvlékání, ženám byl zip umístěn na pravém boku.

Denim proslulých značek

K riflím, jak je známe, dnes vedla dlouhá a trnitá cesta. Od typicky modrých denimových kalhot, které byly praktickým kusem oblečení v každé skříni amerického dělníka ze starého západu, se dostaneme až k světově známým módním návrhářům a proslulým značkám. Jeany dnes nejsou pracovním oděvem, nýbrž módním doplňkem. Jejich praktické využití spočívá zejména v možnosti kombinace. A ve variaci střihů (a barev, čehož nejsem příznivce – když rifle, tak modré). Prakticky žádný z gigantů módní branže se neodváží nezařadit jeany do svého „repertoáru“. A tuto sezónu dokonce nezůstanou jen u kalhot. Ale o tom až v příštím díle.