Do nového roku ve sportovním oblečení

Autor: modniblog.cz

Nejeden z nás má ve svém wishlistu sportovat a nabrat svalovou hmotu. K tomu se pojí to správné sportovní oblečení. Do fitka už nemusíte v teplákách a roztrhaném tričku. Poradíme,…

Nejeden z nás má ve svém wishlistu sportovat a nabrat svalovou hmotu. K tomu se pojí to správné sportovní oblečení. Do fitka už nemusíte v teplákách a roztrhaném tričku. Poradíme, jak se obléknout a vypadat chic.

Nic člověka nemotivuje více než nové sportovní oblečení. Díky němu je cvičení mnohem jednodušší a zábavnější. Nemáte zatím s cvičením mnoho zkušeností a nevíte, jak co vybrat? Rádi vás výběrem provedeme.

Bez bot by to nešlo

Boty jsou naprostý základ. Do práce sice můžete v nepohodlných botách, ale při cvičení byste byla opravdu naštvaná.

Sportovní obuv se rozděluje podle typu aktivity, kterou budete vykonávat. Boty na běh mají jinou funkci než boty na zvedání těžkých činek. Na běh se vám hodí pružná podrážka, která bude při dopadu efektivně pohlcovat tvrdé otřesy. Díky tomu vám ochrání koleno a kotník. Na druhou stranu, při cvičení s činkami a stroji jsou lepší boty s rovnou podrážkou. Proto často můžete vidět sportovce ve značce Converse a Vans. Případně úplně bez bot, protože jim umožňují lépe balancovat a roztáhnout prsty. 

Nebojte se boty vybírat dlouho a pořádně, je to investice do vašeho zdraví.

Běžecké boty

Legíny vám nesmí po těle klouzat

Vysoký pas, stahovací materiál a kapsička na klíček od zámku. Tak vypadají správné sportovní legíny. Samozřejmě musí také skvěle sedět, neklouzat dolů a nezvýrazňovat v oblasti klína nic nechtěného. 

Legíny při zkoušení podrobte krátkému pohybovému testu. Udělejte pár výpadů, dřepů, chvilku běžte na místě a sledujte, jestli vás někde neškrtí nebo netlačí. Ultimátní test je test průhlednosti. Stoupněte si zády k zrcadlu a předkloňte se nebo udělejte dřep. Prosvítá vám spodní prádlo? Zkuste bezešvé nebo tělovou barvu. I tak je vidět? Legíny vraťte nebo noste top v prodloužené délce.

Sportovní legíny.

Tričko nebo top podle počasí

Na topu se asi nic moc zkazit nedá. Hlavně si jich pořiďte víc, ať je můžete často prát. Většinou je po prvním propocení už nic nezachrání. Skvělou volbou je funkční materiál, který pot odvede od těla pryč, čím rychleji uschne. Po ruce mějte variantu s ramínky, krátkým i dlouhým rukávem. Obvykle využijete během roku všechny 3 varianty.

Podprsenka zajistí pohodlí i při náročném pohybu

Mnohem víc než top je důležitější podprsenka. Musí vám perfektně sedět a udržet poprsí na místě. Zkuste si v ní párkrát vyskočit a zhodnoťte, jestli vás někde něco nebolí. 

Pro větší hrudník vždy volte širší ramínka. Nejenom, že poskytnou skvělou oporu, ale ještě se vám nezaříznou do ramen.

Na trhu najdete kousky, které se přetahují přes hlavu, ale i zapínají vepředu, což oceníte po tréninku, kdy se zpotíte. Sportovní podprsenka vám nesmí být volná, naopak by měla být lehce kompresní. 

Sportovní podprsenka.

Spodní prádlo odvádí vlhkost

Pozor na polyester a krajky. Nejsou prodyšné, a navíc jsou pod vším vidět. Při sportu byste se měla cítit i po hodině svěže. Nejlepší volbou je bavlna, která sice pot saje, ale zároveň se v ní pot tak rychle nerozkládá. 

Vynikající je polyamid, což je látka, která odvádí pot, rychle usychá, je jemná na dotek a skvěle se přizpůsobí pohybu. Používá se na spodním prádle pro běžce.

Určitě se hodí bezešvé kousky neutrálních barev s vyšším pasem. Pod legínami si jich všimne opravdu málokdo, a také vás nebudou nijak rozčilovat a odvádět pozornost. 

Do sportovní tašky se vejde oblečení i náčiní

Kam dát všechno vyjmenované oblečení? No přece do sportovní tašky. 

Ta musí být objemná se spoustou kapsiček. Do nich si dejte zámek s klíčem, sponky, gumičky a dezinfekci. Skvělé je, když má taška samostatný oddíl na mokrý ručník, oblečení a boty. Díky tomu minimalizujete šanci, že vám obsah tašky navlhne a následně začne zapáchat. 

Samozřejmě se vám do tašky vejde i různé náčiní, se kterým je cvičení o něco příjemnější – závaží, krátké a dlouhé gumy, posilovací kolečko, švihadlo a mnoho dalšího.

Sportovní taška na vše nezbytné.