Jak na správnou čistku šatníku?

Autor: dana

Víte, jak na správnou čistku šatníku? Kam s vyřazeným oblečením? A jak smysluplně zaplnit volné místo po již nepotřebných módních kouscích? Nechte se inspirovat následujícím článkem a pusťte se do…

Jak si pročistit šatník?

Víte, jak na správnou čistku šatníku? Kam s vyřazeným oblečením? A jak smysluplně zaplnit volné místo po již nepotřebných módních kouscích? Nechte se inspirovat následujícím článkem a pusťte se do protřídění svého šatníku bez obav i vy.   

“Až přiberu, tak se mi to bude hodit. Kdybych zhubla, tak to ještě unosím. Příští rok to určitě ještě vytáhnu. Tohle je přece škoda vyhodit, to mi koupil manžel. A tohle tričko jsem si přivezla z dovolené, to je památka.” Dámy, napadají i vás podobné fráze pokaždé, když se dáte do třídění svého šatníku? I přesto ale všechny moc dobře víme, že nevyužívaný kousek oblečení stejně upadne v našem šatníku v zapomnění a bude tam další dlouhá léta ležet. Nebojte se proto radikální čistky svého šatníku. Uvidíte, kolik výhod to přinese. 

Jak na důkladnou čistku šatníku?  

Prvním krokem pro důkladnou čistku šatníku je odhodlaní. Ovšem pokud si na tuto činnost vyhradíte dostatek času a zpříjemníte si ji dobrou hudbou, tak se ve výsledku může jednat o fajn strávenou chvíli, která má navíc smysl.  

Každému šatníku občasné protřídění dost pomůže. Přeplněné skříně k prasknutí žádná pozitiva nepřínáší. Oblečení je v nich nepřehledné, pomačkané a než abyste lovila tričko ze spodní části komínku, tak vždy raději sáhnete po tom, které leží nahoře. 

Pokud však svůj šatník důkladně protřídíte, vyřadíte vše, co skutečně nenosíte, zbytek užitečného oblečení hezky porovnáte a roztřídíte, jistě budete mít z konečného výsledku skvělý pocit. 

Jaké oblečení musí pryč?

Vyřadit byste měla především dlouhou dobu nevyužívané oblečení. Věty o tom, že oblečení jistě ještě někdy unosíte, jsou stejně lživé, jako když muž říká, v kolik se vrátí domů z posezení s kamarády. Pokud jste daný kousek na sobě dlouho neměla, zřejmě se k němu už nikdy nevrátíte a ono vám bude pouze zbytečně zabírat místo. 

Během třídění oblečení však můžete také objevit dávno zapomenuté kousky, které se ztratily pod tíhou dalšího oblečení, a s radostí jej začnete opět nosit. Tudíž se vyhnete zbytečnému plýtvání.

Vyřadit je zapotřebí také obnošené oblečení, které byste klidně nosila další rok, ale jeho stav už není, jako býval kdysi. Většinou se jedná o univerzální kousky, které si oblíbíme a nosíme je doslova do roztrhání. Ač je to nelehké, takové kousky zkrátka musí pryč. 

Kam s vyřazeným oblečením? 

Možností, jak efektivně využít vyřazené oblečení, je hned několik. Oblečením můžete potěšit někoho ze svého okolí, věnovat je těm, kteří ho potřebují a nebo si z vyřazeného oblečení můžete doma zkusit něco ušít. Volba je čistě na vás. 

Obdarujte rodinu a kamarádky

Je mnoho žen, které přímo milují nakupovat v second handech a nosit oblečení z druhé ruky. Ať už z důvodu úspory peněz, nebo naopak z důvodu, že by rády daly prostor i obnošeným kouskům, a nepodporovaly tak masový prodej oblečení velkých obchodních řetězců. 

Je možné, že i vy máte nějakou takovou ženu či dívku ve svém okolí a ta si vaše vyřazené oblečení velmi ráda převezme a hrdě jej bude dále nosit. Zkuste ji své oblečení nabídnout.

Pokud jste se dala do třídění šatníku svých dětí, opět takové oblečení můžete nabídnout někomu ze svého okolí. Dětského oblečení na hřiště, zahradu či pobyt v přírodě není nikdy dost. Každá maminka oblečení z druhé ruky na podobné aktivity svých ratolestí jistě velmi ocení.

Podpořte charity

Pokud byste svým oblečením chtěla přispět na dobrou věc, není nic snazšího, než dát své vyřazené kousky na různé charity, kterých je v České republice nespočet. Svým oblečením můžete podpořit dětské domovy, domovy pro matky s dětmi a další podobná zařízení, která za oblečení budou velmi vděčná. A vy tak můžete mít skvělý pocit z dobrého skutku. 

Nebojte se být kreativní

Pokud se vyřazeného oblečení opravdu nechcete vzdát, zkuste zapojit své šikovné ruce. Přešívání oblečení se v naší zemi stává čím dál více oblíbené. Například z obnošených džínů se dá ušít krásná džínová kabelka, kterou v obchodech jen tak neuvidíte. Tu si můžete nechat, nebo ji jako vlastnoručně vyrobený dárek dát své kamarádce či mamince. 

Jak si uspořádat šastní skříň?

Jak smysluplně zaplnit prázdná místa v šatníku? 

Není potřeba prázdné místo v šatníku urychleně zaplnit velkou spoustou nových módních kousků. Zkuste během nákupu přemýšlet, které oblečení skutečně využijete. Nebo si místo velkého množství levného oblečení můžete pořídit pár dražších kousků, které vám ovšem díky své kvalitě a nadčasovosti vydrží několik let. Takové módní kousky se považují za udržitelné a mají skutečně smysl. Je to totiž právě ekologická a udržitelná móda, která by mohla být řešením problému s tunami zbytečně vyprodukovaného odpadu, který čím dál více zatěžuje naši planetu. A často takový nadčasový kousek, který se snadno kombinuje, unosíme mnohem více, než levný kousek, který rychle ztrácí na své kvalitě. 

Nyní jste již získala odvahu na opravdu důkladnou čistku šatníku?