Jak odstranit zápach z bot?

Autor: dana

Potýkáte se s nežádoucím zápachem z bot? Nevíte si rady, jak zápach z bot eliminovat? Pořídili jste si nové boty a jejich specifická vůně vám není příjemná? Nechte se inspirovat…

Jak odstranit zápach z obuvi.

Potýkáte se s nežádoucím zápachem z bot? Nevíte si rady, jak zápach z bot eliminovat? Pořídili jste si nové boty a jejich specifická vůně vám není příjemná? Nechte se inspirovat následujícím článkem, který je plný praktických rad a tipů.

Zápach z bot dokáže být velmi nepříjemný. Existuje však hned několik jednoduchých triků, které vám ho pomohou odstranit. Jaké to jsou a jak je možné zápachu z bot předcházet? 

Základem všeho je prevence 

Velmi snadno se dá zápachu z bot předejít správnou prevencí. Jak na to?

Vsaďte na kvalitní ponožky

Bez kvalitních ponožek to zřejmě nepůjde. Noste výhradně bavlněné ponožky, ideálně s antibakteriálními stříbrnými vlákny. Je sice pravdou, že jsou takové ponožky o poznání dražší, ale zároveň také o poznání kvalitnější. Takže se vám tato investice rozhodně vyplatí. 

Dbejte na vhodný výběr obuvi

Snažte se dávat přednost takovým botám, které jsou dostatečné prodyšné.

Pokud máte tu možnost, během dne se přezouvejte do otevřené obuvi (pantofle, sandály,…). Snadno tak můžete předejít zapaření nohou. Obzvláště pak v letních měsících se snažte uzavřenému typu obuvi spíše vyhýbat a dát přednost botám, ve kterých budou vaše nohy během horkých dnů dýchat.

Zajímavost: Věděli jste, že lidská noha za jeden den vyprodukuje až 0,5 litrů potu? Jestliže se takové množství potu nemá během dne postupně kam vypařit, boty, které nejsou prodyšné, začnou přirozeně zapáchat. Prodyšná obuv je tedy opravdu klíčová. 

Nechte své boty pořádně vyvětrat

Zbytečně své boty neuzavírejte do neprodyšného botníku. Občas nechte boty vyvětrat na čerstvém vzduchu a na slunci. Na noc můžete do bot vložit speciální filtry, které absorbují vlhkost i pachy.

Pečujte o své nohy

Naprostou samozřejmostí je pravidelná každodenní hygiena a výměna ponožek dle potřeby, klidně i několikrát denně. Vsadit můžete i na vhodný krém na nohy. 

Pokud vás trápí například plísně na nohou, vyhledejte pomoc lékaře nebo se poraďte se svým lékárníkem a problém odstraňte. Protože právě i plísně nohou mohou být příčinou zápachu. 

Nechte nohy pořádně vyvětrat.

Jak se zbavit zápachu z bot? 

Ať už jde o tenisky, kotníkové boty, kozačky, sportovní obuv, brusle nebo například i lyžáky, zápach z bot dokáže opravdu velmi nepříjemně potrápit majitele i jeho okolí. Pokud i vás zápach z bot trápí, rozhodně nemusí danou obuv ihned vyhazovat. Pomocí několika triků se můžete nepříjemného zápachu z bot snadno zbavit. Zároveň je však následně zapotřebí dodržovat několik výše zmiňovaných preventivních kroků, které mohou snadno předejít vzniku dalšího zápachu. 

Boty, jejichž charakter to umožňuje, můžete zbavit zápachu vypráním v pračce. Ne všechny boty je ovšem možné takto prát, jelikož by mohlo dojít k jejich nevratnému poničení. 

Antibakteriální spreje do bot a osvěžovače

Za ten vůbec nejběžnější způsob odstraňování zápachu z bot lze považovat antibakteriální spreje, deodoranty a osvěžovače, které jsou k eliminaci nepříjemného zápachu speciálně navržené. I když jsou tyto spreje velmi účinné, je velmi pravděpodobné, že v případě silného zápachu budete muset sprej používat opakovaně a pouze jedna aplikace rozhodně nebude stačit. 

Na trhu jsou kromě sprejů do bot k dostání také speciální granule obsahující aktivní uhlí, které zápach rovněž pohltí.  

Vsaďte na účinky babských rad

Se zápachem z bot vám mohou kromě nejrůznějších sprejů do bot pomoci také léty ověřené babské rady, kterým důvěřovali již naši předkové. Přesvědčit se o jejich účinnosti můžete sami.

  • Vystříkejte dané boty vodou s octem, citronovou šťávou či vodkou a nechte dobře vyschnout.
  • Vysypte vnitřek bot jedlou sodou nebo práškem do pečiva a nechte působit přes noc.
  • Naplňte ponožku kočičím stelivem a vložte ji do bot. 
  • Vložte do bot na nějaký čas nalámanou vonnou tyčinku
  • Na pár dní vložte do boty suché listy libečku a nechte jeho vonné tóny, ať příjemně provoní vaši obuv.
  • Do boty můžete zkusit vložit také sušenou levanduli (případně pytlíček s levandulí).
  • Dejte své boty na 2 dny do mrazáku. Kromě zápachu tak zbavíte své boty hlavně bakterií. 

Všechny výše zmiňované rady rozhodně nejsou sázkou na jistotu a nezaručí vám 100% eliminaci nepříjemného zápachu. Některé z nich ale fungují opravdu velmi dobře a za vyzkoušení určitě stojí. 

Spreje na obuv.

Jak odstranit zápach z nových bot?

Nepříjemný zápach vás ovšem nemusí trápit pouze u bot, které již nějaký čas pravidelně nosíte. Nepříjemný odér se může linout také z právě zakoupených bot. V tomto případě se jedná spíše o takzvaný zápach/vůni novoty. I s tím si můžete snadno poradit. 

K odstranění zápachu z nových bot můžete využít všechny výše zmiňované tipy a babské rady, které si s nepříjemnou vůní velmi jednoduše poradí. 

Existuje však i několik dalších variant, které můžete při odstraňování zápachu z nových bot vyzkoušet. 

Šampon na boty

Skvělou možností, pomocí níž snadno zatočíte s odérem z obuvi, je speciální šampon na boty. Ten slouží k ručnímu praní bot, které vyčistí, vydezinfikuje a zbaví zápachu. 

Takovýto šampon můžete zakoupit v jakékoliv obuvi nebo na internetu.

Věříme, že pro vás byl tento článek přínosem a že nyní již víte, jak zápach z bot jednou pro vždy odstranit.