Jak pečovat o plavky?

Autor: dana

Pořídili jste si nové plavky a chcete, aby vypadaly krásné a jako nové i příští rok? Dopřejte jim dostatečnou péči. Neboť právě správná péče může životnost vašich plavek výrazně prodloužit.…

Jak pečovat o plavky?

Pořídili jste si nové plavky a chcete, aby vypadaly krásné a jako nové i příští rok? Dopřejte jim dostatečnou péči. Neboť právě správná péče může životnost vašich plavek výrazně prodloužit. Jak se tedy o plavky nejlépe starat, aby nebyly poničené hned po první dovolené u moře? To si můžete přečíst v následujícím článku.

Chlor, slaná voda, sluneční paprsky, tělesný pot či opalovací prostředky jsou hlavními faktory, které mohou vaše plavky nenávratně poškodit. Pokud tedy chcete předejít nevzhlednému blednutí a vyšisování svých nových plavek, nechte se inspirovat našimi radami níže.

Dávejte si pozor i na mechanická poškození a odírání. Například takové šperky, kameny, nebo ostré povrchy (písčité pláže nebo hrubé povrchy tobogánů) mohou vaše plavky rovněž zničit. 

Jaká je správná péče o plavky?

Před prvním použitím plavek

Málokdo to možná tuší, ale péče o plavky začíná ještě před tím, než si je na sebe vůbec poprvé obléknete. 

Pokud chcete zachovat sytou barvu svých nových plavek co nejdéle, ještě před prvním použitím je dobré je namočit do vlažné vody s neutrálním mýdlem a lžící jablečného nebo vinného octa. Po 30 minutách pak plavky z lázně vytáhněte, položte na froté ručník a přebytečnou vodu z nich opatrně vymačkejte. Následně nechte plavky uschnout.

Tímto jednoduchým krokem docílíte toho, že se barva tkaniny ustálí a v budoucnu nebude docházet k jejímu přílišnému blednutí. 

Péče o plavky ihned po koupání 

Největší vliv má na barevnou stálost plavek to, jak se o ně staráte bezprostředně po jejich použití. 

Ihned po koupání (nebo i po pouhém opalování) byste měli plavky pečlivě vymáchat ve studené vodě. Sůl, chlór, opalovací přípravky, pot, plážový písek a kamínky narušují elastická vlákna v plavkách, a proto byste je měli odstranit co možná nejrychleji.

Pokud jste u moře nebo například na koupališti po celý den, je ideální plavky vymáchat ihned po každém plavání před tím, než se jdete opalovat. Kombinace chemického působení chlóru nebo soli a slunečních paprsků totiž plavkám škodí ze všeho nejvíce. 

Praní plavek

Kromě rychlého vymáchání plavek na pláži nebo u bazénu byste je měli samozřejmě důkladně a pravidelně prát. Většina odborníků doporučuje prát plavky v ruce na konci každého dne, kdy jste je používali.

Ruční praní plavek

Pro ruční praní plavek naplňte umyvadlo či nějaký lavor studenou vodou a přidejte malé množství tekutého pracího prostředku určeného pro ruční praní prádla. Do takto připravené vody vložte plavky, nechte je 15 minut namočené a poté je lehce promněte mezi prsty, abyste z nich dostali všechny chemikálie, nečistoty a špínu. Na závěr ručního praní plavky důkladně propláchněte a vymáchejte ve studené vodě, dokud nepoteče úplně čistá. Plavky nikdy neždímejte.

Praní plavek v pračce

Obecně se sice praní plavek v pračce nedoporučuje, na druhou stranu je ale všem asi zřejmé, že ruční praní nedokáže veškeré nečistoty ze soli, písku a opalovacích přípravků dostat z vláken plavek nikdy tak dokonale a pečlivě, jako právě praní v pračce. 

Prát plavky v pračce je ideální zhruba každé páté praní. Pokud jste však například na dovolené v zahraničí, kde nemáte možnost prát plavky v pračce, nic se neděje. Zkrátka je pravidelně perte ručně a v pračce je vyperete až po návratu domů.

Při každém praní v pračce vložte plavky do speciálního sáčku na praní jemného prádla (tyto sáčky mohou ženy znát z praní podprsenek či punčoch). Snadno tak zabráníte poškození pevných částí, jako jsou například jezdce ramínek, nebo kostice u vyztužených plavek. Zároveň také předejdete tomu, že se plavky zamotají do jiného prádla.

Plavky perte zásadně s ručníky, které jsou dostatečně velké a měkké, aby plavky v bubnu pračky skvěle ochránily. Volte vždy co nejjemnější prací program při studených teplotách a vždy jen s tekutým pracím prostředkem. Nikdy k praní plavek v pračce nepřidávejte aviváž. 

Jak sušit plavky a jak o ně pečovat?

Sušení plavek

Pokud nechcete, aby plavky ztratily svůj tvar nebo se jim potrhala vlákna, nikdy je neždímejte. Přebytečnou vodu a vlhkost z plavek odstraňte tak, že je zarolujete do ručníku a opravdu velmi jemně promačkáte. 

Takto zamotané v ručníku je také přenášejte z bazénu či od moře domů nebo do hotelu. Nikdy je neukládejte do igelitových sáčků (nebo do jiných neprodyšných obalů). Plavky se v igelitovém sáčku velmi rychle zapaří a velmi rychle se v nich začnou množit bakterie. Ihned po příchodu domů vyndejte plavky z ručníku a umístěte je někam, kde budou dobře větrat. 

Nedoporučujeme plavky věšet na šňůru, protože by se mohly vlivem gravitace a vody nepříjemně vytáhnout. Stejně tak je dobré plavky při sušení nevystavovat přímému slunečnímu záření, které vede k blednutí plavek. Plavky rovněž nesušte v sušičce nebo dokonce fénem.  

Ideální je rozložit plavky například na sušák a nechat je ve stínu přirozeně uschnout.