Jak správně prát spodní prádlo? 

Autor: dana

Spodní prádlo bývá z pravidla vyrobeno z jemných materiálů. Pokud tedy chcete, aby vám zůstalo krásné a jako nové co možná nejdelší čas, je třeba mu věnovat zvláštní pozornost a…

Jak správně vyprat spodní prádlo?

Spodní prádlo bývá z pravidla vyrobeno z jemných materiálů. Pokud tedy chcete, aby vám zůstalo krásné a jako nové co možná nejdelší čas, je třeba mu věnovat zvláštní pozornost a péči. Například takové špatné praní může vaše spodní prádlo nenávratně poškodit. Jak tedy správně prát spodní prádlo, abyste předešli nechtěnému blednutí, žmolkům či sražení? Nechte se inspirovat následujícím článkem. 

Ještě před tím, než se vám pokusíme poradit, jak byste měli správně pečovat o své spodní prádlo, je důležité zmínit, že byste vždy měli brát zřetel na štítky, cedulky a etikety, které na spodní prádle bývají přidělané od výrobce. Nejedná se sice o příliš zábavné čtení, ale právě na cedulkách bývají uvedeny ty nejpodstatnější informace k péči o daný kousek spodního prádla z daného materiálu. Rozhodně se proto vyplatí si je důkladně prohlédnout.

Námi níže uvedené informace k praní spodního prádla jsou spíše všeobecné, vždy se proto snažte řídit především informacemi od výrobce. 

Jak správně prát spodní prádlo? 

Jak tedy jednotlivé kousky spodního prádla prát, a zajistit tak jejich delší životnost a krásný vzhled?

Podprsenky 

Před praním rozhodně doporučujeme vložit podprsenku do speciálního ochranného síťovaného sáčku nebo do kulatého pouzdra, které můžete sehnat v kamenných obchodech i na internetu. Sáčky a pouzdra zajišťují, aby se například krajky, kostice a výztuže košíčků jakkoliv neponičily. 

Na podprsenky z jemných materiálů doporučujeme používat tekutý prášek, a naopak se vyvarovat používání různých aviváži. Pro praní podprsenek v pračce zvolte šetrný program s teplotou vody o maximálně 30 °C nebo je vyperte ručně. Podprsenky nikdy nesušte v sušičce na prádlo. 

Kalhotky, slipy, boxerky

Tato informace může být pro někoho překvapením, ale i spodní prádlo, jako jsou například kalhotky, boxerky a slipy, je lepší prát v ochranném síťovaném sáčku či pouzdru. 

Co se týče teplot a pracích programů, tak se snažte řídit radami, které jsme již zmiňovali výše. Tedy, detailně si přečtěte štítky a etikety. Například takové krajkové spodní prádlo a spodní prádlo z umělých vláken (funkční kalhotky a podobně) se doporučují prát na maximálně 30 °C. Pokud plánujete prát bavlněné spodní prádlo, můžete ho prát i na 60 °C, ale běžnějších 40 °C je tak akorát. 

Ponožky

V prvně řadě vždy roztřiďte ponožky podle barev. To znamená na světlé, tmavé a barevné. Díky tomu docílíte dlouhodobé barevnosti. Pokud byste opakovaně prali černé ponožky se světlými, mohli byste světlé ponožky velmi rychle znehodnotit. Barevné ponožky otáčejte naruby, čímž velmi jednoduše zabráníte nechtěné ztrátě jejich barevnosti a sytosti.

Stupeň teploty vody pro praní se u ponožek liší podle druhu ponožek. Klasické a funkční perte ideálně na 40 °C. Termo ponožky se doporučují prát maximálně na 30 °C.

Punčocháče a punčochy

I punčochy a punčocháče doporučujeme vložit do ochranného síťovaného sáčku, jelikož tím snadno předejdete zatrhnutí či zamotání do prádla, které by mohlo vést k vytahání či natržení punčoch.

Punčochy a punčocháče perte bez obav na 30 °C, ale nesušte je v sušičce.

Jak vyprat punčocháče a punčochy?

Jaké používat přípravky na praní spodního prádla?

Většina odborníků doporučuje pro praní spodního prádla používat tekuté prací gely, jelikož mají rychlejší rozpustnost, než mají prací prášky.

Prací prostředky můžeme rozdělit na univerzální a speciální. Univerzální prací prostředky jsou zaměřené na účinnost praní, odstranění skvrn a například bělost. Naopak speciální prostředky na praní se zaměřují na konkrétní úkol – pečují o jemné tkaniny, předchází tvorbě žmolků, zachovávají vlastnosti funkčního oblečení nebo zbaví oblečení bakterií.

Mnoho lidí v dnešní dobře upřednostňuje takzvané ekopraní. Tedy použití ekologičtějších variant běžných pracích přípravků, které jsou maximálně šetrné k člověku i přírodě. Ovšem i tyto ekologické prací prostředky jsou velmi účinné a rozhodně se jich nemusíte obávat. Jejich pořizovací cena se oproti ceně za běžné prací prostředky nijak extrémně neliší. 

Shrnutí na závěr

Na závěr našeho článku si vám dovolíme všechny praktické rady a potřebné informace, které je dobré o praní spodní prádla vědět, přehledně shrnout.

Pokud chcete, aby vaše spodní prádlo vydrželo krásné co nejdéle, vždy:

  • třiďte spodní prádlo podle barev
  • spodní prádlo perte ideálně v ochranných síťovaných sáčcích
  • volte vhodnou teplotu a prací program
  • pečlivě vybírejte prací prostředky pro praní spodního prádla
  • vyhýbejte se sušení spodního prádla v sušičce na prádlo
  • upřednostňujte šetrné praní v ruce
  • čtěte důkladně cedulky a štítky od výrobce

Věříme, že vám náš rádce pomohl a že nyní již budete vědět, jak dané spodní prádlo správně prát.