Jak si zařídit šatnu snů krok za krokem – levně a prakticky

Autor: modniblog.cz

Prostorná šatna už dnes nebývá luxusem, který si mohou dovolit jen celebrity. V domech se s její výstavbou většinou automaticky počítá, i v menším bytě je však možné vybudovat speciální…

Jak si zařídit šatnu snů?

Prostorná šatna už dnes nebývá luxusem, který si mohou dovolit jen celebrity. V domech se s její výstavbou většinou automaticky počítá, i v menším bytě je však možné vybudovat speciální prostor pro oblékání. Zajímá vás, jak si vytvořit šatnu snů, aniž by vás to stálo majlant? Naše praktické tipy vám pomohou.

  1. Velikost a typ šatny

V první řadě si položte několik otázek a na základě odpovědí pak zvolte vhodný typ šatny. Kolik peněz můžete do výstavby šatny investovat? Pro kolik osob bude šatna určená? Jaké jsou vaše prostorové možnosti? Pokud máte neomezený budget, můžete si nechat vyrobit šatnu na míru od truhláře. Taková šatna vás pak ale klidně vyjde i na 70 tisíc korun a to už se na financování bydlení značně podepíše.

Oblíbenou variantou jsou vestavěné skříně s posuvnými dveřmi, ty mohou být o něco levnější a dají se uspořádat podle potřeby a osobních preferencí. Nejlevněji pak šatnu vyřešíte klasickou skříní. Ta by měla na délku měřit alespoň 1,5 metru a mít hloubku alespoň 60 cm, aby se vám do ní oblečení pohodlně vešlo. Velkou parádu dokáže udělat i obyčejná skříň do 10 tisíc korun opatřená zrcadlem, které prostor opticky zvětší.

  1. Umístění šatny

Veliká průchozí šatna je snem mnoha žen, ne všem ale prostorové možnosti dovolí si ho splnit. V pěknou šatnu se dá přeměnit i menší komora, kterou třeba tolik nevyužíváte. Co se umístění týče, rozhodně neplatí, že šatna musí stát bezpodmínečně u zdi. Skříň umístěná ve středu místnosti může posloužit jako dělicí stěna, a pokud ji ze zadní strany zkrášlíte zajímavou tapetou, máte zbrusu nový prostor pro umístění čela postele. 

  1. Vnitřní uspořádání šatny

Vnitřní uspořádání skříně by mělo odpovídat vašim osobním preferencím a zejména tomu, jaké oblečení nosíte nejčastěji a jak jste zvyklé si ho skládat. Například pokud ve vašem šatníku převládají šaty a kostýmky, namísto klasických poliček uvítáte spíše delší závěsnou tyč, kam si oblečení budete moci zavěsit. Šatní tyč by se měla nacházet ve výšce 150–180 cm, aby byly zavěšené svršky dobře přístupné a zároveň se nemačkaly.

Tip: V průchozí šatně pak můžete uzavřenou skříň zkombinovat s otevřenou nosnou konstrukcí či klasickými poličkami a svou sbírku kabelek či bot mějte vždy na očích. 

Jaké vybavení v šatně oceníte?
Mezi praktické pomocníky, které ve své šatně využijete, patří:

  • posuvné dveře s dojezdem a ideálně se zrcadlem,
  • klasické poličky,
  • různě velké zásuvky na spodní prádlo, pásky apod.,
  • výsuvné boxy a držáky na boty,
  • rozdělovníky do zásuvek pro skladování doplňků, šperků či hodinek, 
  • praktické LED osvětlení.
  1. Důraz na design

Rády byste i z obyčejné šatny, ať už průchozí, či vestavěné, udělaly luxusní prvek svého domova? Zkuste si vyhrát s doplňky – ke skříni umístěte sametový taburet a nějakou větší rostlinu. Hollywoodského efektu docílíte i křišťálovým lustrem, který se dá za výhodnou cenu sehnat na bazaru. A jak šatnu dotáhnout do úplné dokonalosti? Doplňte ji toaletním stolkem, stojanem na sluneční brýle a vázou s řezanými květinami.