Jak správně skladovat oblečení?

Autor: modniblog.cz

Ukládání věcí do skříně děláme tak automaticky, že nad tím příliš nepřemýšlíme. Jak si ale ulehčit práci a skladovat oblečení tak, abychom prodloužili jeho životnost a zároveň efektivně využili prostor?…

Ukládání věcí do skříně děláme tak automaticky, že nad tím příliš nepřemýšlíme. Jak si ale ulehčit práci a skladovat oblečení tak, abychom prodloužili jeho životnost a zároveň efektivně využili prostor?

Jak správně ukládat oblečení?

Před uložením prádla byste jej měli vždy vyprat. Oblečení skladujte ideálně ve tmě. Důležitá je ale i volba ramínka nebo skládání oblečení. Pamatujte, že vlněné a těžší věci je lepší složit a dát na polici, aby se na ramínku nevytahaly. Pro sukně je zase lepší ramínko s kolíčky. 

Košile či saka zavěste na ramínka, ideálně dřevěná nebo plastová. Ta totiž oblečení, narozdíl od drátěných ramínek, nebudou deformovat.

Typy skříní vyberte podle toho, jaké máte prostorové možnosti, i jaké druhy oblečení u vás převažují. 

  • pro přechodnou dobu a menší prostor volte stojany na oblečení
  • pro velké ložnice vybírejte šatní skříně s kombinovanými policemi i tyčí na ramínka, případně vestavěné šatní skříně, které představují velké množství úložných prostor 
  • pro spodní prádlo a doplňky vám může posloužit zásuvková komoda

Skříň na skladování oblečení.

Přehledné organizéry 

Abyste i ve skříni samotné měli přehled, kde máte jaký kus oblečení, je nezbytné, abyste ke všem kouskům měli pohodlný přístup. Nebo minimálně k těm, které plánujete aktuálně nosit. Poslouží vám k tomu praktické organizéry do skříní. Ty vám pomohou přehledně uložit třeba spodní prádlo, pásky, kravaty, ponožky nebo punčochy.

Šatní místnost

Držáky na doplňky 

Ve skříních se nemusíte spokojit jen s policemi nebo tyčí na zavěšení. Díky doplňkům do skříně ušetříte další kus prostoru. Praktické jsou:

  • držáky na kravaty
  • věšák na kalhoty
  • teleskopické tyče
  • výsuvné police na boty
  • drátěné koše 
  • výsuvný podnos na šperky a doplňky
  • osvětlení polic (to vám prostor neušetří, ale zase vypadá hezky a je navíc praktické)

Čeho se vyvarovat? 

Myslete také na to, že když uložíte věci správně, nebudou zmačkané a tudíž vám ušetří nějaký ten čas navíc. To platí i u vrstvení oblečení na ramínko. Jedno by mělo pojmout maximálně 5 kousků oděvu, čím méně je ale potřeba, tím lépe pro vás. Ramínka nebudou tolik zatěžována, a vy se tak pohodlně dostanete k těm kouskům, k jakým potřebujete. 

Dejte si také pozor na šatní moly. Existují chemické přípravky proti škůdcům, ale zpravidla příliš dobře nevoní. Poradíte si ale i přírodní cestou – levandulí, skořicí nebo pomerančovou kůrou. Stačí je dát do prodyšného pytlíku a vložit mezi prádlo.

Když už si poradíte se škůdci, je nutné si dávat pozor na plíseň, která se především v nově zateplených bytech nebo hůře větraných prostorách hojně vyskytuje. Pokud se ve vašem úložném místě již plíseň vyskytuje a stane se, že zasáhne i některé oblečení, stále není nic ztraceno. Proti plísni je jediným účinným řešením časté větrání.

Sezónní oblečení 

Pokud ve skříni bojujete s prostorem, odlehčete jí tím, že sezónní věci schováte do boxů nebo pytlů a umístěte je na místo, kde vám nebudou překážet. Mohou to být prostory nad skříní, úložné prostory pod postelí, pod gaučem, komora, nebo třeba sklep, pokud v něm nemáte příliš velký chlad a vlhkost. Pamatujte ale, že než oblečení uskladníte, měli byste dodržovat pár zásad:

  • pokud to štítek na oblečení umožňuje, vždy oblečení před uskladněním vyperte 
  • nikdy neskladujte vlhké oblečení 
  • do pytlu či krabice můžete umístit pytlík s levandulí nebo skořicí pro odpuzení molů
  • potřebujete-li ušetřit místo, použijte vakuové pytle

Máte pocit, že máte ve skříni trochu více nepořádku, než je třeba? Potřebujete ji odlehčit nebo zkrátka jen přeorganizovat? Tak vzhůru do toho.