Jak vybrat sportovní podprsenku?

Autor: dana

Všechny ženy moc dobře vědí, že vybrat perfektně padnoucí sportovní podprsenku, která by nikde netlačila, neškrtila a byla na těle příjemná, není vždy tak úplně snadné. V následujícím článku se…

Jak si vybrat sportovní podprsenku?

Všechny ženy moc dobře vědí, že vybrat perfektně padnoucí sportovní podprsenku, která by nikde netlačila, neškrtila a byla na těle příjemná, není vždy tak úplně snadné. V následujícím článku se vám proto pokusíme poradit, na co byste se při výběru dámské sportovní podprsenky měla zaměřit a jak vybrat tu, která vám bude nejvíce vyhovovat.  

Současný trh nabízí opravdu nepřeberné množství nejrůznějších sportovních podprsenek všech střihů, barev, velikostí i materiálů. Jistě tak i vy najdete takovou, která vám bude skutečně vyhovovat.  

Co je to sportovní podprsenka?

Sportovní podprsenka je funkční podprsenka, která má za úkol chránit vaše prsa před poškozením a také brání před nežádoucím pohybem ňader při jakékoliv fyzické aktivitě. 

Kdy sportovní podprsenku ideálně nosit?

Jsi žena a pravidelně se hýbeš? Cvičíš 1x týdně? Chodíš na svižné procházky? Cvičíš doma, kde tě nikdo nevidí? Běháš každý den? Tvrdě makáš 5x týdně ve fitness centru? Jezdíš ráda na in-line bruslích? Ať už je to jakkoliv, sportovní podprsenka zaručeně patří do tvého šatníku.

Správně vybraná podprsenka totiž dokáže snížit otřesy prsou o desítky procent a zabránit poškození a povolení vaziva. Díky ní se tak budete moci chlubit pevným poprsím i za pár let.

Není však rozhodně vyloučeno, že nemůžete svou oblíbenou a pohodlnou sportovní podprsenku nosit i během běžných aktivit. 

Od jakého věku nejlépe nosit sportovní podprsenku? 

Jakmile prsa malé sportovkyně trochu povyrostou (což je velice individuální, ale v průměru to bývá okolo 10 až 11 roku, může to však být dříve i později), je vhodné pořídit slečně dívčí sportovní podprsenku s nízkou oporou, která bude prsa při pohybu chránit.

Jak si správně vybrat sportovní podprsenku?

Druhy sportovních podprsenek

Sportovní podprsenky můžeme podle způsobu zpevnění rozdělit do tří kategorií:

  • Kompresní – kompresní podprsenky prsa přimknou k tělu pomocí pevné, ale pružné látky, a neobsahují košíčky. Jsou vhodné spíše pro menší poprsí.
  • Košíčkovápodprsenky s košíčky prsa fixují pomocí košíčků podobně jako klasické podprsenky. Tento typ sportovní podprsenky je vhodný spíše pro větší poprsí.
  • Hybrid – hybrid je kombinací kompresní a košíčkové podprsenky, obsahuje jak kompresní látku, tak košíčky.

Opora podprsenky – výběr sportovní podprsenky podle aktivity 

  • Lehká opora – podprsenky s lehkou oporou jsou vhodné pro aktivitu o nízké intenzitě, jako je třeba pilates nebo klasická jóga
  • Střední opora – sportovní podprsenku se střední oporu využijete třeba při chůzi, posilování na strojích nebo power józe. Zkrátka při střední fyzické zátěži.
  • Vysoká opora – podprsenka s vysokou oporou vás podrží při funkčním tréninku, CrossFitu, běhu, skákání přes švihadlo nebo gymnastice.

Ovšem pozor, pokud máte velikost košíčků D a víc, měla byste si pořídit podprsenku s vysokou oporou na jakoukoliv aktivitu, i tu o nízké intenzitě. Zjednodušeně se dá říci, že čím intenzivnější aktivita je a čím větší máte prsa, tím větší oporu podprsenky potřebujete.

Speciální sportovní podprsenky

Setkat se můžete i se sportovními podprsenkami s vycpávkami. Tato výztuž má dvojí význam: estetický (stejně jako u klasické push-up podprsenky zvětšuje prsa a pomáhají tvarovat svůdný dekolt), a podpůrný (pomáhá poskytovat dostatečnou oporu). Pokud toužíte po krásném a plném dekoltu i během sportování, podprsenka s výztuží bude ta pravá.

Ovšem ani u bezešvé sportovní podprsenky se nemusíte bát nedostatečné opory. Pokud vás při sportu švy obtěžují, zkuste to právě s bezešvou podprsenkou.

Speciální sportovní podprsenky.

Výběr správné velikosti podprsenky

Výběr vhodné velikosti sportovní podprsenky je pro její výslednou funkčnost a pohodí opravdu velice důležitý. Nikdy proto výběr velikosti nepodceňujte. 

Pokud se rozhodnete pro podprsenku s košíčky, je to velmi jednoduché – velikost podprsenky bude pravděpodobně stejná, jako je velikost vaší normální podprsenky, uvádí se totiž v obvodu hrudníku a velikosti košíčků. 

Kompresní podprsenky jsou ale zpravidla číslovány jako XS až XL. Jak se potom rozhodnout pro tu správnou? 

Orientovat se můžete například podle tabulky velikostí sportovních podprsenek:

65707580859095100105
A
BXSSMLXL1X2X3X
CXS
DS
EMLXL1X2X3X
F

Při výběru však nedávejte pouze na tabulku velikostí, ale danou sportovní podprsenku si pořádně vyzkoušejte. Číslování je opravdu spíše orientační.

Zaměřit byste se měla také na tyto 3 hlavní body:

  • obvod podprsenky musí být dostatečně pevný, aby se při praní nevytahal a mohl dále plnit svůj účel
  • obvod podprsenky musí být dostatečně široký, pokud totiž bude příliš úzký, mohl by se vám nepříjemně zařezávat
  • ramínka by neměla být příliš tenká, jestliže by totiž byla ramínka příliš tenká, mohla by se rovněž nepříjemně zařezávat

Co by měla každá správná sportovní podprsenka splňovat?

  • Prsa nejsou „napěchovaná ve výstřihu“, ani nevylézají zpoza spodního lemu nebo u podpaží, ale naprosto přirozeně sedí v košíčcích / pod kompresní látkou.
  • Ramínka se nepříjemně nezarývají do kůže, ani nejsou příliš volná, aby padala. Neměla by se dotýkat krku, ale měla by přesně sedět na ramenou a prsům poskytovat optimální oporu. Během pohybu by ramínka neměly nijak tlačit ani jinak obtěžovat.
  • Když si podprsenku zkoušíte a zvednete ruce nad hlavu, spodní lem by se neměl vyhrnovat. A pokud se naopak předkloníte, prsa by měla zůstat na svém místě.
  • Prsa by měla ve sportovní podprsence perfektně sedět na místě i během aktivity, pro kterou je podprsenka zvolená – nezapomeň si v kabince vyzkoušet zaskákat nebo udělat pár dřepů s výskoky. Snadno tak předejdete následnému vracení podprsenky, kdy až v posilovně zjistíte, že vám podprsenka během zátěže vlastně vůbec nevyhovuje.
  • Je vyrobena z funkčního materiálu. Ten je u podprsenek většinou založen na polyesterovém hedvábí, polypropylenu, polyamidu a elastanu.

Sportovní oblečení.

Ať už tedy máte jakkoliv velké poprsí a věnujete se jakékoliv aktivitě, jistě v internetových či kamenných obchodech najdete právě takovou sportovní podprsenku, která by vám perfektně vyhovovala. S naším praktickým rádcem to navíc jistě bude hračka.