Jaké vybrat šaty na svatbu jako host?

Autor: modniblog.cz

Přišla vám pozvánka na svatbu vašich blízkých přátel či známých a vy si nejste jistá tím, jaké šaty byste na tuto událost měla zvolit? V následujících řádcích se vám pokusíme…

Oblek na svatbu jako host

Přišla vám pozvánka na svatbu vašich blízkých přátel či známých a vy si nejste jistá tím, jaké šaty byste na tuto událost měla zvolit? V následujících řádcích se vám pokusíme poradit, čeho především byste se při výběru šatů měla držet a čeho je naopak lepší se vyvarovat. 

Čeho je především třeba se držet při výběru šatů na svatbu?

Hned na začátek je potřeba zmínit to vůbec nejdůležitější a nejpodstatnější. Při výběru šatů byste měla dbát především na přání a představy budoucích manželů, ať už jsou jakákoliv. Jedná se přece o jeden z nejdůležitějších dnů v jejich životě a nikdo by se jim ho neměl snažit zbytečně jakkoliv narušit nebo snad dokonce pokazit. 

Respektujte požadovaný dress code.

Tím, že dodržíte určený dress code, tak prokazujete snoubencům velikou úctu a dáváte jim najevo, že vám na nich upřímně záleží. Pokud si tedy ženich s nevěstou naplánují, že by outfit svatebčanů a celá kompozice svatby měla ladit například do žluté barvy, tak je zkrátka slušnost, aby to svatebčané dodrželi. A v tu chvíli příliš nezáleží na tom, že právě vy žlutou barvu nemáte v oblibě a necítíte se v ní dobře. Veškerá pozornost by v den svatby měla být mířena především na novomanžele. Dopřejte jim proto tu slávu, kdy bude zrak všech přítomných směřovat pouze na ně a nesnažte se jako jediná vyniknout. Ani na svatebních fotografiích nepůsobí příliš hezky, když je někdo ze svatebčanů oblečen odlišně. 

To, že se po přítomných hostech jistý dress code požaduje, bývá většinou uvedeno na pozvánce. Tam může být zmíněno například to, do jaké barvy se mají hosté sladit nebo jakou délku šatů mají ženy volit. Pokud na pozvánce tyto údaje nejsou, je lepší se na detaily snoubenců zeptat. 

Materiál a střih šatů volte dle místa svatby a počasí

Je možné, že vás nevěsta o konkrétní střih šatů požádá. Za neslušné mohou být ovšem považovány příliš krátké nebo vyzývavé šaty, ty se na svatbu opravdu příliš nehodí. 

Pokud ovšem volbu střihu a typu šatů nechá nevěsta na vás, je třeba uvažovat o tom, kde se bude svatba konat a jaké bude v den svatby zřejmě počasí

Čeká vás svatba v kostele a navíc v zimním období? V tom případě je třeba zvolit takové šaty, ve kterých nebudete zbytečně mrznout a zároveň budete působit elegantně. Skvělou kombinací těchto dvou požadavků jsou dlouhé šaty na zem. Ideální variantou jsou pro tuto chvíli také  kožíšky a bolerka, které v mrazivých dnech jistě oceníte. 

Nebo jste naopak pozváni na letní svatbu na louce, kde se do vás budou sluneční paprsky opírat plnou silou? Pak volte velmi lehký a prodyšný materiál a délku šatů zhruba ke kolenům. Pokud ovšem zvolíte opravdu příznivý materiál, tak můžete sáhnout i po dlouhých šatech. 

O tom, k jaké postavě se hodí jaký střih šatů, si povíme níže. 

Jakou tedy volit barvu?

Jak už bylo výše zmíněno, tak barvu šatů byste měla přizpůsobit požadavkům budoucích manželů. Může ovšem nastat také případ, kdy partneři nechají volbu barvy čistě na vás, nebo zmíní pouze tóny, ve kterých se bude nést svatební výzdoba a dekorace

Poté je třeba se opět zamyslet nad tím, kdy a kde se svatba koná. Během teplejších měsíců volte spíše pastelové tóny veselých barev. Například světle růžová, meruňková nebo lila barva můžou být skvělou volbou. 

Do chladnějších podzimních a zimních měsíců se naopak hodí tóny teplejších barev. Těmi jsou například vínová, olivová nebo cihlová barva. 

Jaký střih šatů se hodí k dané postavě?

Nejdůležitější při výběru šatů je to, abyste dala vždy vyniknout svým přednostem. Naopak na drobné nedostatky se nesnažte zbytečně poukazovat. 

  • postava ve tvaru přesýpacích hodin
    • zvýrazněte svůj štíhlý pas 
    • podtrhněte krásu vašeho poprsí
  • postava ve tvaru obráceného trojúhelníku
    • podtrhněte spodní část svého těla výraznější sukní
    • naopak horní část těla nezvýrazňujte
  • postava ve tvaru hrušky
    • zvýrazněte svůj štíhlejší pas
    • volte hlubší a zajímavý výstřih
  • postava ve tvaru jablka
    • podtrhněte své bujné poprsí
    • upřednostněte střih šatů s přepásáním pod prsy
  • postava ve tvaru obdélníku
    • sáhněte po zdobenějších šatech, které podtrhnou vaši ženskost
    • zvýrazněte svůj pas

Pokud máte vlastní svatební den ještě před sebou, jistě budete chtít, aby byl ten váš perfektní v každém detailu. Důležitá součást toho velkého dne je svatební hostina a pokud chcete pár tipů, jak zajistit dokonalou svatební hostinu nebo raut, určitě nepřehlédněte čánek Svatební hostina jako zlatý hřeb svatebního dne.