Martin Ficek, tetovací mág

Autor: Módní Blog

Jsi hodně umělecky zaměřený, kterým směrům se nejvíce věnuješ? Je to převážně tetování, bodypainting a malba, které se věnuji již od střední školy, kdy jsem studoval na střední umělecké škole…

Jsi hodně umělecky zaměřený, kterým směrům se nejvíce věnuješ?
Je to převážně tetování, bodypainting a malba, které se věnuji již od střední školy,
kdy jsem studoval na střední umělecké škole Gurtěvova
a potom jsem nastoupil na Ostravskou univerzitu obor malba.

38093_139927756029424_100000366010979_257244_6901178_n

Všimla jsem si tabule s tetováním na 3 dny,
jak to funguje?

Jde o techniku Airbrush, která je dnes velmi módní záležitostí, dá se používat na 3 dny, týden i měsíc. U nás máme zatím pouze krátkodobé na 3 dny, ale chci se pustit i do těch dlouhodobějších.

Jakým způsobem probíhá aplikace tohoto tetování?
Technika Airbrush spočívá nanášením barvy pomocí stříkací pistole. Existují šablony, které se přilepí na kůži, a na ně se provede nástřik. Já si v této chvíli dělám šablony sám, je to kreativnější
a pro mě přirozené. S tímhle stylem tetování jsem působil např. na narozeninách Radegastu, kde chtěli přímo jejich logo a také na akci ČSOB.

Tetování se normálně smyje po těch třech dnech?
Tak samozřejmě záleží na mnoha okolnostech. Protože jsou to barvy na lihové bázi, jsou odstranitelné např. alpou, ale také agresivním potem. Což se nám stalo na letních festivalech, kdy se někteří pánové vraceli s tím, že se jim to smazalo. Záleží hlavně na kůži, nejcennějším plátnu světa. 🙂

drak_kytka

A teď ke klasickému tetování, jaké jsou nejnovější trendy?
V dnešní době se hodně rozmohlo barevné tetování. Všechny tyto trendy pocházejí z USA, což je asi pochopitelné. V Česku je však hodně konzervativních lidí,
kteří raději přijdou na klasické černobílé tetování, protože barevné údajně vypadá jako dětská omalovánka. Ale to máš jako s Picassem, ten taky uměl malovat jen tužkou, ale jeho barevné obrazy se lidem líbí víc. Velkou inspirací je mi také tatér Lionel, který je představitelem hlavně moderního stylu v tetovaní, abstrakce a naivizmu, momentálně hostuje v jednou studiu v Praze.

Tetování se šíří mnoho mýtů, setkal ses s nimi?
Ano, například hodně mýtu
o jehlách a hygieně. Já osobně používám jednorázové jehly,
které po použití prostě hodím do speciálního plastového kontejneru a pak vyhodím, na jejich odklizení se volá speciální služba, která ničí například i jehly od lékařů. Tady tím chráním především i sebe, protože styk s krví je v dnešní době velice rizikový.

A co kvalita tetování, musí se dodržovat nějaký standard?
To je právě ten problém, žádné standardy nejsou a každý tatér si dělá podle sebe. Proto se mi často stává, že ke mně chodí lidé se špatným tetováním na předělávku. Stejně jako ve všem existují dobří a špatní, tak i ve světě tetování jsou špatní a dobří tatéři.

kytka

A jak probíhají samotné předělávky?
Je to docela náročný proces,
ale než něco dělat jen tak od ruky, raději mám důslednou přípravu. Nejdříve si vyfotím obrázek na ruce, který se má předělat, vytisknu si ho a předělám na papíře. A až potom se pustím do samotného díla na těle.

Tetování je dneska in,
ale mnoho lidí má strach
z bolesti, je to tak?

Ono to především záleží na psychice daného zákazníka. Někdo přijde 6x na tetování
a nebolí ho to a někdo si nechá udělat jedno a víckrát ani ťuk. Pravdou je, že to mírně pálí,
ale není to jak u doktora, tohle jsou jen povrchové vpichy, které by se měly dostat do správné vrstvy kůže. Ale jsou tatéři, kteří tohle nerespektují a pak ten konečný efekt vypadá asi tak, jako byste měli tetování z vězení.

V umění existují různé extrémy, je tomu tak
i u tetování?

Záleží na tom, jak se na extrém díváš, pro každého je extrém něco jiného, ale je pravdou, že třeba skarifikace a branding je už dost brutální. Branding je pak vypalování a skarifikace vyřezávaní jizev. Můžeme se také setkat s pojmem suspension,
což je propichování kůže a věšení na háky. Nebo vkládání předmětů (implantátů) pod kůží. Tohle všechno je vlastně extrémní modifikace. Já osobně tohle nedělám, ale můj kolega v salónu ano.

Když už máme tetování, jak probíhá následná ochrana?
Samotná ochrana začíná už před tetováním. Zákazník musí vyplnit dotazník, zda není na něco alergický apod. a po rozhovoru s tatérem, který může zjistit různé podstatné věci, ovlivňující tetování může dojít k samotnému tetování. Potom co je tetování hotové, musí se zákazník postarat o to,
aby se mu do tetování nedostala infekce, na tetování se používají různé krémy. Sloupání stroupků pak trvá 14 dní a celkové zhojení asi 28 dní.

Vidím, že tetování je tvou vášní, jak dlouho se jím zabýváš?
Moje praxe v tetování teď bude 10 let. A mou hlavní filosofií je,
že tetování musí člověka zkrášlovat. Mám blízko k malbám a umění obecně, proto každé své tetování beru jako malbu na to nejvzácnější plátno světa, lidskou kůži.

A co ty a soutěže v tetování?
Soutěží se účastním, ale jsou finančně náročné. Každý tatér musí mít svého modela, což je někdy velice obtížné. Model má sice tetování zadarmo, ale nemůže si vybírat. V Praze a Bratislavě probíhají Konvence a v Opavě pak Silesia Tattoo.

Líbí se ti Martinova tvorba, navštiv jeho web:
www.ficekart.chosen.cz

pavouk