Péče o kudrnaté vlasy

Autor: annaz

Kudrnaté vlasy potřebují specifickou péči, není lehké nad nimi vyzrát a je potřeba si nastudovat, co je pro ně nejlepší. Přinášíme tak několik rad a tipů, díky kterým vaše vlnité…

Kudrnaté vlasy potřebují specifickou péči, není lehké nad nimi vyzrát a je potřeba si nastudovat, co je pro ně nejlepší. Přinášíme tak několik rad a tipů, díky kterým vaše vlnité vlasy budou působit zdravě a vypadat nádherně.

Kudrnaté vlasy a jejich rozdělní

Vlasy se dle míry vlnitosti dělí na tři skupiny, každá z nich potřebuji svoji specifickou péči, a tak je nutné se s nimi obeznámit.

  1. Zkrátka vlny – nejsou ani výrazně kudrnaté, ani rovné, typickým znakem jsou vlny u kořínků, načež od uší dolů začínají být rovné
  2. Kudrny – tyto vlny jsou nepřehlédnutelné, objemné, krásně tvarované
  3. Afro – neboli kinky hair, působí spirálovitým dojmem, drží si tvar písmene zet, vlasy bývají často zacuchány

Péče o kudrnaté vlasy

Kudrnaté vlasy dávají svým majitelkám často zabrat. Přirozeně kudrnaté vlasy můžou být tedy pokladem, ale i určitým prokletím. Tento typ vlasů totiž bývá sušší a mnohem hrubší než vlasy rovné. Péče o ně vyžaduje trpělivost a čas. Výsledek je ovšem záviděníhodný, a tak se podívejme, jak nejlépe prezentovat svoje vlny.

Začínáme u mytí

Kudrnaté vlasy stačí zpravidla umývat jednou až dvakrát za týden. Důležité však je používat speciální šampon pro kudrnaté vlasy, který podporují vlnění, vlasy hydratuje a také vyživuje. Nesmíte zapomenout aplikovat kondicionér, dbejte na to, aby kudrlinkám dopřál hydrataci a vitamíny. Jestliže přípravek v sobě obsahuje hyaluron, máte vyhráno.

Následně můžete aplikovat vlasovou masku, doporučujeme opět šáhnout po masce určené pro vlnité vlasy.

Jestliže máte pocit, že Vaše vlasy vypadají po umytí zplihle, začněte používat takzvaný dvoufázový kondicionér. Výhoda tkví v tom, že jej nemusíte oplachovat, a tak zatěžujete své kadeře zase o chloupek méně. Aplikujte jej poté, co se z vlasů dostane přebytečná voda. Použít se dá i do úplně suchých vlasů, oživíte tak svůj look.

Máte-li pocit, že jste stále nedosáhly dokonalého lesku, zkuste si vlasy na konci mytí opláchnout studenou vodou.

Pokud se ráno budíte se zacuchanými vlasy, doporučujeme si před spaním učesat vlny do copů. Možná vám to zkrátí ranní proces zkrášlování, vlasy pak stačí pročesat prsty.

Tekuté krystaly

Znát je také můžeme pod pojmem hedvábí. Myšlen tím je olejíček, který si natlačíte do dlaně, stačí dvě až tři pumpičky a následně vetřít do vlasů po jejich celé délce. Soustředíme se však na konečky, ty bývají nejvíce vysušené. Opět se tímto produktem předchází vysušováním vlasů, navíc chrání před tepelnou úpravou. Jako bonus si můžete užít snadné rozčesání vlasů, přitom však zůstanou svěží a krásné.

Další produkty

Jestliže preferujeme produkty, které se po použití nemusejí smývat je potřeba je nanést ještě před kompletním vysušením vaší hřívy. Mezi takovéto produkty může patřit kondicionér či fénovací sprej pro hladké vlny. Sprej zaručí vlasům dostatečnou péči, zpevní je a dodá nepřehlédnutelný lesk.

Krém na podporu vln rozhodně bude vaším věrným přítelem, jestliže chcete mít vlny velmi výrazné. Dopomůže k fixaci a k rozdělení pramínků, jen je potřeba jej vetřít do vlhkých a rozčesaných vlasů. Prameny řádně promačkejte, výsledek pak stojí za to!

Použít můžete i pěnu na vlasy, ta funguje na stejné bázi jako tužidlo, vlasy však více oživí.

Jestliže trpíte na roztřepené konečky a vaše kadeře jsou nepoddajné, můžete je zkrotit voskem na vlnité vlasy. Dalším přínosem pak budou zdravě vypadající kadeře.

Sušení

Vlasy zamotejte do ručníku a přebytečnou vodu nechte vsáknout, vyhnete se pak poškození vlasů. Následně vlasy nerozčesávejte, stačí když je pouze prohrábnete prsty. Nejlepší variantou je, když vlasy necháte samovolně uschnout. Jestliže na tento proces nemáte volné časové okénko, použijte fén s difusérem. Nastavte na něm střední teplotu či studený vzduch, předtím však aplikujte ochranný sprej proti vysokým teplotám.

Curly girl metoda

Většina žen netuší, jak správně začít pečovat o své kudrnaté vlasy. Curly girl metoda je šance pro všechny ženy, které chtějí odhalit stoprocentní potenciál svých kudrnatých kadeří. Britská kadeřnice Lorraine Massey totiž vymyslela koncept, ve kterém se snaží poukázat na to, co vlnité vlasy opravdu potřebují.

Metoda spočívá v tom, že se v zásadě vzdáte přípravků s přemrštěným množstvím chemikálií, ty totiž ucpávají povrch vlasů a brání příjmu živin. Důležité je vyřazení především sulfátů.

Další tipy v rámci této metody:

  1. Vlasy si sušit starým tričkem, nikoliv ručníkem
  2. Vyhnout se silikonům a parabenům
  3. Fénovat se studeným vzduchem
  4. Nečesat suché vlasy
  5. Omezit frekvenci umývaní vlasů (maximum třikrát týdně)
  6. Přestat s barvením
  7. Nepoužívat alkoholy, vysušují vlasy

Styling

Jakmile si kadeře usušíte, zkuste si vlasy nenuceně prohrábnout prsty. Nechcete-li vypadat jako šílený vědec, doporučujeme si vlasy nečesat.

Tipy na účesy

Pokud máte pouze jemně vlnité vlasy, přehoďte je ledabyle na stranu, budete působit uvolněně, ale přitom si zachováte styl. Podobně tak můžete pracovat i s více vlnitými vlasy, jenom je nutné jednu stranu zkrotit pinetkami.

Zůstaneme-li u práce s pinetkami, můžete si vlasy sepnout po stranách, účes se poté hodí k večerním šatům.

Vysoký culík aneb odvážná varianta. Není nad to, když si vlasy řádně uhladíme a necháme vyniknout vlny v culíku. Navíc se tento styl hodí téměř ke všemu.

 

Věříme, že se vám alespoň jedna rada bude hodit. Péče o kudrnaté vlasy patří k velmi časově náročným úkonům, ale výsledek podle nás stojí za to!