Pořádek je základ: 5 tipů na organizaci šatní skříně

Autor: modniblog.cz

Také se vám pravidelně stává, že si zorganizujete oblečení v šatní skříni, jenže už za pár dní se úhledné kupičky změní v nepřehlednou změť? Poradíme vám, jak docílit toho, aby skříň…

Také se vám pravidelně stává, že si zorganizujete oblečení v šatní skříni, jenže už za pár dní se úhledné kupičky změní v nepřehlednou změť? Poradíme vám, jak docílit toho, aby skříň zorganizovaná zůstala.

1) Čím více prostoru, tím lépe

Pokud máte prostornou šatní skříň, nebo dokonce máte jako šatnu vyhrazenou celou místnost, máte napůl vyhráno. Dostatek prostoru je totiž pro dobrou organizaci základním předpokladem. Máte-li hned několik širokých a hlubokých polic a k tomu dvě nebo tři tyče na ramínka, můžete oblečení vyskládat do menších kupiček dle barev, sezóny, vzorů apod.

Jestliže ale máte jen malou šatní skříň, zvažte, zda není vhodný čas na nový nábytek. Nenajdete třeba doma výklenek, do kterého by se hodila velká vestavěná skříň? Kromě skříně samotné se mohou hodit i různé menší komody, praktické věšáky nebo třeba tzv. němý sluha. Tyto doplňky vám skvěle poslouží pro aktuálně nošené šaty, ty tak již nemusíte vracet do skříně a narušovat si pořádek v čistých oděvech.

2) Raději více menších komínků

Je dobré velmi konkrétně rozvrhnout, která police a tyč co obsahuje. Důvod je prostý. Pokud si vytvoříte pouze jeden sloupeček „trička“, bude prakticky jisté, že již druhý den bude z úhledného komínku jen

nevzhledná sesypaná hromada. Můžete se vsadit, že tričko, které si hned druhý den budete chtít vzít na sebe, bude někde uprostřed nebo v nejhorším případě na samém dně vašeho čerstvě vyrovnaného komínku.

Proto byste si měli, jak již bylo zmíněno výše, vytvořit dílčí komínky. Rozvržení může být různé:

  • černobílé / barevné
  • s potiskem / bez potisku
  • dle délky rukávů či nohavic
  • apod.

3) Obměňujte šatník dle sezóny

Jestliže máte i přes veškerou snahu tolik oblečení, že se vám do skříně nevejde, měli byste svůj šatník rozdělit na několik skupinek dle aktuální sezóny (základem je rozdělení léto/zima, můžete mít ale aktuální sadu pro každé roční období).

Tu část oděvů, u které stoprocentně víte, že ji nosit nebudete, uložte do krabice a uskladněte pod postelí, na půdě nebo ve sklepě. Zkrátka tam, kde oblečení nemusí být zrovna po ruce a především vám nebude doma překážet.

Díky tomu ve skříni ušetříte mnoho místa a zbyde vám prostor na organizaci aktuálního šatníku dle výše zmíněných bodů.

4) Obnošené věci vyřazujte

Každý má doma v šatníku některé kousky, které již léta neměl na sobě, ale je mu líto je vyhodit. Odhoďte sentiment stranou. Šance, že někdy málo nošené kousky znovu oblečete, je mizivá. Raději je odevzdejte do kontejnerů na textil. Někdo jiný vaše šaty upotřebí a vám zůstane doma cenné místo, díky kterému budete moci svůj šatník zorganizovat lépe.

5) Domluvte se i s partnerem

Jestliže sdílíte šatní skříň s partnerem nebo třeba sourozencem, měli byste se vzájemně domluvit na organizaci. Na šatní tyči může pomoci organizace dle barvy ramínka. Muž si například může dávat šaty na ramínka černá a žena na ramínka bílá. Díky tomu budete na první pohled vědět, kde máte své kousky hledat, a ve skříni nebude vznikat zbytečný chaos.