Pražský Majáles je pro studenty rájem

Autor: Módní Blog

Na Majálesu pivo zdarma Musím přiznat, že si Majáles každým rokem užívám víc a víc. Vzhledem ke svému pokročilému věku a starému mazáctví si na Majálesu připadám sama jako král.…

Na Majálesu pivo zdarma

Musím přiznat, že si Majáles každým rokem užívám víc a víc. Vzhledem ke svému pokročilému věku a starému mazáctví si na Majálesu připadám sama jako král. I když se pražský Majáles koná pomalu každým rokem na jiném místě, popřípadě se neposouvá, ale jen zvětšuje rozlohu (a tomu samozřejmě úměrně roste i počet návštěvníků) mohu směle říci, že se na pražském Majálesu docela dobře vyznám. Minimálně se dokážu dostat na toaletu v rekordním čase pěti minut i po desáté hodině večerní a to je vzhledem k množství plastových kelímků od piva válejících se v tuto dobu po zemi opravdu nadlidský výkon. Pití piva prostě ke studiu patří. A k majálesu jakbysmet. Zarytí příznivci si dokonce mohou ve stánku Majáles zdarma vyzvednout pivo. Za účast prvním rokem jedno, druhým rokem dvě, … stačí ti jen ISIC a registrace na oficiálně stránce pražského Majálesu.

 

Průvod (ce) pražským Majálesem

A co to ten Majáles vlastně je? Oslava studentského života formou hudebního festivalu, která počíná majálesovým průvodem alegorických vozů a končí volbou krále studentů. Letos se studenti sešli v jednu hodinu na náměstí Republiky, odkud pokračovali za doprovodu ozbrojených policistů přes Strossmayerovo náměstí až do Stromovky. Studenti jdou obklopujíce svého krále, který se svou družinou jede na nějakém polorozpadlém vozítku, taženým autem, v lepším případě koňmi. Každá škola má svého kandidáta, který cestou hlasitě prezentuje připravenou volební kampaň. Aby bylo možno rozeznat jednotlivé příslušníky škol, oblékají se do svých tradičních barev. Tak například kandidát Karlovy univerzity, jeho družina i průvod byli oblečeni do červených triček, rozdávali červené balonky a jejich heslem byla láska.

–> Na internetu lze ušetřit, když využijete slevové kupony

 

Festival studentů? Pražský Majáles!

Na pražském Majálesu si na své přijdou příznivci rozmanitých hudebních žánrů. Na mnoha místech v prostorách vyhrazených studentským radovánkám se letos rozezvučely kapely známé i neznámé (tedy alespoň pro mě) a dokonce kapely studentské. Organizátoři tak dali možnost ukázat talent i hudebníkům z řad studentstva. Osobně si tradičně nenechávám ujít Jiřího Macháčka v podání MIG 21. Ačkoliv nepatřím k lidem, kteří by poslouchali jeho hudbu v tramvaji po cestě do školy, na pražském Majálesu se na show, kterou každým rokem předvádí, podívám znovu.  A Skyline. Jestli si myslíš, že po celém odpoledne stráveném na slunci nadšeným očekáváním vyhlášení výsledků volby krále Majálesu a miss Majálesu (ano, nově se volila i studentská kráska), tě nemůže už potkat nic více vyčerpávajícího, běž si trsnout na Skyline. Tahle kapela totiž ví, jak rozproudit krev v těle i těm nejzarytějším odpůrcům tance (nebo spíš skákání).

Pražský Majáles tradičně netradiční

Avšak nejen kapely libozvučných jmen jako Chinaski, Tata Bojs, Wohnout, či kluci z UDG dělají festival festivalem. Na své si samozřejmě přijdou i příznivci svěží a nápadité módy. Letos byly k vidění i k zakoupení módní doplňky na Majáles Fashion Marketu přímo v areálu Stromovky. Možnost prezentace dostali i členové studentských spolků a divadelních skupin. V neposlední řadě nedám dopustit na atrakce pivních společností. Stát se na pár minut kovbojem řádícím na rozzuřeném elektrickém býku nebo bojujícím nemotorným sumem mě vždy učiní neskonale šťastnou. Co víc si student v našem hlavním městě může přát?!