Přírodní kosmetika pro muže

Autor: modniblog.cz

Typický český muž příliš neřeší, co do sebe lije a co na sebe patlá. Existují však i výjimky a to si my ženy často říkáme, že to s těmi pány…

Přírodní kosmetika pro vousáče

Typický český muž příliš neřeší, co do sebe lije a co na sebe patlá. Existují však i výjimky a to si my ženy často říkáme, že to s těmi pány tvorstva není až zas tak špatné. Bohužel těch dokonalých mužů, kteří by opravdu z vlastní vůle vyhledávali přírodní produkty, není tolik, aby nám změnili světoobraz, ale přece jen stojí za to je podpořit. Co říkáte, dámy?

Co je přírodní kosmetika?

Dalo by se říci, že s přírodní kosmetikou se v posledních několika letech roztrhl pytel. Přesto však pro pojem přírodní kosmetika stále chybí pevná legislativní opora, proto za ni lze považovat prakticky jakýkoliv kosmetický produkt, který obsahuje výhradně anebo převážně přírodní složky. Často se v této souvislosti setkáme také s pojmy bio kosmetika či organická kosmetika. Těmito nálepkami lze označit výhradně produkty, jejichž složky pocházejí z ekologického zemědělství. V porovnání s pojmem přírodní kosmetika jde tedy o striktnější vymezení.

A co naopak přírodní kosmetika není?

Za přírodní kosmetiku nelze považovat produkty, k jejichž výrobě bylo použito ropných derivátů, syntetických parfémů, barviv a konzervantů, ale také ty kosmetické přípravky, které obsahují geneticky modifikované složky nebo byly testovány na zvířatech.

Ženy se o složení kosmetiky zajímají

A díky tomu vědí, že v ryze přírodní kosmetice by se měly vyskytovat také ryze přírodní másla a oleje, jako například bambucké či kakaové máslo, jojobový, arganový, mandlový, meruňkový olej a celá řada dalších. Jako konzervant je možné do přírodní kosmetiky použít vitamín E, který má zároveň antioxidační vlastnosti. To znamená, že zabraňuje ukládání volných radikálů a tím předčasnému stárnutí pokožky. A místo syntetických parfémů přírodní kosmetické produkty skvěle provodní přírodní esenciální oleje, někdy označované také jako éterické.

Kde se berou esenciální oleje?

Esenciální olej se získává destilací ze všech částí rostlin, tedy z kořene, listu, květu i plodu. Nadrcený rostlinný materiál se prohání vodní parou, která z něj éterický olej postupně vytlačuje. Jeho kapky pak v chladné části destilační kolony kondenzují a sbírají se do nádoby. Možná jste si všimli, že se ceny jednotlivých druhů éterických olejů výrazně liší. Při jejich získávání totiž záleží na výnosnosti rostliny, která je dána obsahem žláznatých buněk. Mezi rostliny s vysokou výnosnotí patří např. kardamon, zázvor či hřebíček. Éterické oleje z nich patří k těm levnějším. Na druhou stranu velmi nízký výnos má třeba meduňka, jasmín či růže. Éterické oleje z nich patří typicky k těm nejdražším.

Mohlo by vás zajímat: Na 1 kg esenciálního oleje z máty je potřeba až 150 kg rostlinného materiálu.

Když to i mužům voní

Právě mátový esenciální olej ve spojení s EO z hřebíčku a santalového dřeva je jednou ze složek pánské přírodní kosmetiky VousOil, která je speciálně určena pro muže s vousy a která dokazuje, že nejen kosmetika pro ženy může být přírodní. Přírodní olej na vousy, šampón anebo balzám se mohou stát součástí každodenní rutiny našich vousáčů. A kdo za to může?

Jeden vousáč

Jmenuje se Tadeáš a vzhlédl se v parádním plnovousu. Začínal jako model a nakonec se přes mixologii koktejlů, kterou se vydal naučit do Anglie a fotografii, která ho provázela od dětství, dostal až k vlastní značce kosmetiky. Tu sice nezaložil, ale v roce 2021 odkoupil od jiného vousáče, a od té doby ji úspěšně rozvíjí. Právě on je tváří pánské přírodní kosmetiky na vousy VousOil. I muži mohou používat kosmetiku, která neobsahuje ropné produkty a syntetické složky. Dopřejme jim ji, ať mají konečně možnost užívat si zdravý a vyživený vous bez svědící pokožky pod ním.