Skotský poklad z ječmene

Autor: modniblog.cz

Skotská whisky je klenotem mezi whisky a právem si vysloužila pověst nápoje gentemanů, kteří dokáži v tomto zlatavém moku z ječmene vyčíst i jemné tóny a příchutě, které whisky získala…

Obliba whisky roste.

Skotská whisky je klenotem mezi whisky a právem si vysloužila pověst nápoje gentemanů, kteří dokáži v tomto zlatavém moku z ječmene vyčíst i jemné tóny a příchutě, které whisky získala díky svému mnohaletému zrání v určitém mikroklimatu. Tento článek nemá ani tak za cíl vám představit co to Skotská whisky je, v čem se liší od dalších druhů whisky nebo jaké jsou nejlepší skotské whisky, které si můžete koupit domů, ale spíše se jedná o jakési pojednání či úvahu nad whisky, jakožto nápojem gentlemanů.

Kořeny whisky sahají až do 12. století a přestože je dnes mezi veřejností asi nejznámější skotská whisky, její kořeny leží spíše v Irsku. Skotsko i Irsko dříve nebyly nejlepší místa k životu, drsná příroda a represe anglické koruny lidi zde žijící zocelila a tato jejich syrovost se promítla i do lokálních whisky, které jsou s přehledem nejoblíbenějším alkoholickým nápojem v těchto zemích (regionech). Ačkoliv se to nemusí zdát, tak dnes je pití whisky oblíbenější než kdy dříve. Whisky je považována za svého druhu luxusní nápoj, jsou pravidelně publikovány žebříčky nejlepších destilátů a především se produkce whisky rozšířila téměř po celém světě. Nejvýznamnější však zůstávají 4 oblasti produkce whisky, těmi jsou Skotsko, Irsko, USA a pro někoho  možná překvapivě Japonsko. Japonské whisky však pochytily mnoho od svých producentů, tedy typickou japonskou preciznost a snahu o dokonalost v každém detailu. Po druhé světové válce, když v Japonsku ještě byli američtí vojáci, začali japonské palírny produkovat whisky přímo pro ně, postupem let se dokázaly japonské whisky vypracovat mezi světovou špičku a právem jsou nyní považovány za jedny z nejlepších na světě. Často předstihnou v hodnocení i ty Skotské! Zajímavým tipem na ochutnávku může být značka Nikka, která je největším japonským producentem whisky. Výrobky od této značky jsou cenově dostupné a přitom doslova dokonalé.

Vnímání whisky jako luxusního pití jen podtrhuje další příběh, kdy jednu neznámou a téměř krachující palírnu kdesi ve skotsku koupil nadnárodní konglomerát LVMH. Tato firma sdružuje řadu z největších luxusních značek na světě (včetně třeba Louis Vuitton) a během řady let vybudovala z destilátů od této palírny ikonu luxusní skotské whisky. Ta palírna se jmenuje Ardbeg a dnes se jedná o velmi ceněnou whisky a jednu z nejznámějších značek skotské whisky vůbec.

Obliba whisky dnes sahá daleko za hranice Velké Británie, dokonce i u nás se whisky těší poměrně velké oblibě, a ačkoliv to sice není tak velká základna příznivců, jako je třeba ve zmíněné Británii, tak i u nás si whisky vydobyla své stabilní místo. Samostatnou kapitolou pak může být investice do whisky. O co že se to jedná? S narůstající oblibou a fanouškovskou základnou se pojí i fakt, že některé limitované lahve nebo láhve ze zaniklých palíren si dnes už jen tak lehce vychutnáte. Tyto omezené destiláty z trhu postupně mizí a jejich cena úměrně k tomu roste. Je tak dost možné, že pokud zakoupíte nějakou láhev z limitované edice, které nebylo vyrobeno ani moc kusů, tak se během několika let cena této lahve může zněkolikanásobit. Investice do whisky patří mezi nejlepší tzv. alternativní investice.

Whisky je zkrátka fenomén a ať už jste měli tu čest do jejího světa proniknout, či ne, tak vězte, že se jedná o svět plný historie, řemeslných postupů a především chutí.