Šperky budoucnosti: Objevte kouzlo šperků z betonu

Autor: modniblog.cz

Pokud na sebe rádi strháváte pozornost prostřednictvím sofistikovaných módních doplňků, máme pro vás exkluzivní tip – šperky z betonu. Ať už vám toto spojení slov zní jakkoliv nepravděpodobně, opravdu funguje.…

Šperky z betonu

Pokud na sebe rádi strháváte pozornost prostřednictvím sofistikovaných módních doplňků, máme pro vás exkluzivní tip – šperky z betonu. Ať už vám toto spojení slov zní jakkoliv nepravděpodobně, opravdu funguje. Přečtěte si, v čem se skrývá výjimečnost betonových šperků a proč budou slušet i vám nebo vašim blízkým.

3 důvody, proč si vybrat právě betonové šperky

Dřív by ve své šperkovnici chtěl mít kousek betonu asi jen málokdo. Když se ale před pár lety začaly objevovat první betonové náhrdelníky, náušnice a prsteny, uchvátily spoustu lidí a jejich popularita stále roste.

Kouzlu betonových šperků je snadné podlehnout. Upoutejte pozornost svého okolí s pomocí stylového doplňku.

Beton na první pohled možná působí chladně nebo surově, ve skutečnosti ale jde o vysoce estetický materiál, který se pro výrobu šperků překvapivě dobře hodí. Přesvědčte se sami proč.

Jsou lehké a příjemné na dotek

Navzdory obecnému přesvědčení není beton nijak těžký materiál. Stačí si odmyslet obrovské bloky šedé hmoty, které se používají ve stavebnictví a vzpomenout si spíš na keramické výrobky. Betonové šperky jsou ve skutečnosti ještě lehčí než ty, co běžně nosíme. Jen pro příklad – zlato je až 10× těžší než beton.

Na výrobu se navíc používá speciální šperkařský beton, který je jemnější, měkčí a na dotek velmi příjemný. Obzvlášť, když je hladce vybroušený.

Působí nadčasově

Díky jednoduchým a čistým liniím si můžete být jistí, že svou sadu šperků z betonu budete nosit dlouhé roky bez ohledu na aktuální módní trendy. Ostatně věděli jste, že se beton začal používat už ve starověkém Egyptě?

Podtrhnou osobitý styl

I když stále více žen i mužů propadá kouzlu těchto šperků, stále dokážou okamžitě zaujmout a odlišit vás. Každému, kdo je nosí, dodají na osobitosti. Je přitom jedno, jestli jde o dámský náhrdelník nebo pánský prsten, betonové šperky jsou určené všem.

Jak se šperky z betonu vyrábí?

Proces výroby není nijak složitý, neobejde se ale bez preciznosti, trpělivosti a citu pro řemeslo. Beton o ideální konzistenci se nejprve rozlije do speciálně tvarovaných forem a následně nechá ztvrdnout, což může trvat až 12 hodin. Poměr vody v tomto případě hraje zásadní roli, aby nedošlo k vytvoření prasklin. Pak následuje proces, který zahrnuje pečlivé broušení, rytí, navrtávání a lepení.

Pro delší životnost i ochranu před špínou a otěrem se náhrdelníky, náušnice nebo prsteny impregnují. I tak ale počítejte s tím, že šperky postupem času získají přirozenou patinu, jako je tomu například u kožených výrobků. Ta ale jen zdůrazní jejich jedinečnost.

Protože jde o ruční práci, můžete si být jistí, že ve své šperkovnici budete mít opravdový originál.

Šperky oživí kov nebo sklo

Abyste betonové šperky nosili, nemusíte být nutně vyhraněnými minimalisty nebo nadšenci do industrialismu. Beton se často doplňuje o další, tradičnější materiály jako kov, ocel, sklo nebo dřevo, které šperky vizuálně zjemní. Kromě toho přirozeně vznikne poutavý kontrast barev a struktury materiálů.

Jak o betonové šperky pečovat?

  • I když je beton pevný, může se odštípnout. Dejte si proto pozor, ať vám šperk neupadne z větší výšky na tvrdý povrch, jako jsou dlaždice nebo deska stolu. Vyhýbejte se také kontaktu s drsnými povrchy nebo těžké fyzické práci.
  • V případě betonových náhrdelníků a přívěsků se vyvarujte zbytečnému potahování a napínání šňůrky.
  • Nezapomínejte si své šperky při sprchování nebo v případě prstenů i u mytí rukou sundávat. Nemusíte se bát, že by se beton rozpustil, ale voda může narušit povrchovou úpravu.
  • Šperkům nedělá dobře ani přímý kontakt s látkami, které jsou obsažené například v čistících prostředcích, parfémech, krémech nebo lacích na vlasy. Jejich povrch se zmatní.

Dámský náhrdelník nebo náušnice z betonu jako tip na unikátní dárek

Sada šperků z betonu funguje i jako tip na dárek, který zaručeně překvapí a nadchne svou výjimečností. 

I když náhrdelníků pro ženy existuje nepřeberné množství, obvykle musíte hledat opravdu dlouho, než narazíte na kousek, který je něčím jedinečný. Betonové šperky vám v tomto ohledu ušetří starosti – „wow efekt“ se při otevření krabičky dostaví jednoduše pokaždé. A to i opakovaně při každém dalším nošení.