St. Patrick’s day – sakra módní svátek!

Autor: Módní Blog

Valentýn je pryč, teď je tady zelený Patrick! Ještě nedávno byli všichni vedle z Valentýna a hned je tady další svátek. A tím je nejspíš trochu méně známy, ale ve světě…

Valentýn je pryč, teď je tady zelený Patrick!

Ještě nedávno byli všichni vedle z Valentýna a hned je tady další svátek. A tím je nejspíš trochu méně známy, ale ve světě velmi populární St. Patrick’s Day. Jedná se o hlavní svátek Irska, který je však neskutečně oblíbený po celém světě a dokonce i v naší republice. Jelikož jsem chtěl zjistit, jak to vypadá na Svatého Patricka v irských hospodách, tak jsem také vyrazil do ulic Olomouce ochutnat kouzlo svátku této malé země.

Svatý Patrick – patron Irska

Ale nejprve k tomu, kdo vlastně Svatý Patrick je, tedy spíše byl.  Jedná se o patrona Irska, který mezi Kelty, kteří absolutně neměli ponětí o tom, co je to Bůh, začal šířit křesťanství. A to docela v řádném měřítku. Postavil na 300 kostelů a pokřtil přes 120 000 lidí. A to je panečku pořádný výkon na jednoho chlapíka! Symbolem tohoto svátku se stala zelená barva (hlavně na trojlístku), irská hudba a tanec.

St. Patrick’s day v Olomouci

I já jsem tedy zavítal do olomouckého podniku, který nese název The Crack a který je jednou ze dvou známých irských hospod. Vše bylo samozřejmě vyvedeno v zelené, točilo se černé pivo a všude byla přirozeně dostupná whiskey a irský Guinness. K tomu všemu veselá nálada zúčastněných (především zahraničních) návštěvníků. Je zajímavé, že se zrovna tento svátek slaví s velkou oblibou po celém světě. Nejspíš to bude velkým charismatem irského lidu a celkově velkou zajímavostí této země. St. Patrick’s Day je velmi příjemným zážitkem i v Česku, ale zažít jej přímo v Irsku, to je (zatím) nesplněný sen :).