Tipy, jak zvládnout stres u zkoušek

Autor: Módní Blog

Jak na ty zpropadené zkoušky? Já sám jsem se zkouškama vždycky poměrně bojoval (hlavně v prváku, kdy mě bez milosti pohltila náhlá volnost) neschopen se důkladně připravit a vždycky jsem…

Jak na ty zpropadené zkoušky?

Já sám jsem se zkouškama vždycky poměrně bojoval (hlavně v prváku, kdy mě bez milosti pohltila náhlá volnost) neschopen se důkladně připravit a vždycky jsem všechno nechával na poslední chvíli. Pravda, něco málo vyšlo, něco ne, ale hlavně mě tento postup stál neskutečné množství nervů a také zkoušek, které jsem si musel zopakovat. Jak se vyvarovat podobnému stresu?

1. Zorganizuj si zkoušky

To je, řekl bych, vůbec to nejdůležitější. Hlídej si termíny zkoušek a pokud možno už dopředu plánuj vše tak, ať máš mezi zkouškama (hlavně těma těžkýma) dostatek času na přípravu. Tomuto bodu věnuj opravdu velkou pozornost a věř tomu, že pokud se ti povede zkouškové kvalitně naplánovat, je to základ úspěchu.

2. Naplánuj si den

Tento bod bezprostředně souvisí s bodem prvním. Pokud budeš mít na každou zkoušku alespoň slušné množství času, naplánuj si den tak, ať se máš i na co těšit. Nejprve si učivo rozvrhni tak, aby se celou látku stihl/a naučit za dostupný čas (poslední den nechej na zopakování) a poté si naplánuj, jak bude vypadat tvůj den. Já například vstanu kolem 12té (spánek je základem pro dobré učení), učím se do devíti večer a pak si zahraju na XBOXu. Vím, že mě čeká odměna, a tak nevyhledávám další věci, které by mě od učení rozptylovaly.

3. Neříkej si, že to nejde

Když už ses jednou na vysokou dal/a, tak musíš počítat s tím, že to nebude lehké. Někdy se zdá, že ti učivo neleze do hlavy a že to za žádnou cenu nepochopíš. Dej si pauzu, nechej mozek odpočinout a zkus to znovu. Když se ti ani tak nepodaří nacpat cennou informaci do hlavy, nebo učivo pochopit, popros kamaráda. Nejjednodušší je to vzdát a psychicky se zhroutit, například zapnout Xbox a nestarat se, ale k ničemu to není a jen ztratíš drahocenný čas.

4. Učitel je taky člověk, tak ukaž sebevědomí

Samozřejmě, každý vyučující je jiný, ale jsou to taky lidi. Ne vždycky budou mít jednoznačný zájem na tom tě potopit a vyhodit (někdy to tak bohužel je, co se dá dělat) a pokusí se z tebe dostat to nejlepší. Důležité je ukázat u zkoušky sebevědomí a nedávat najevo, že něco tak úplně nehraje. 😉 Zamlklému uplakánkovi nepomůže nikdo!

Štěstí přeje připraveným

K úspěchu u zkoušek je samozřejmě zapotřebí ještě spousta štěstí a náhod, ale to všechno přeje připravenému, jen u Xboxu přípravu nenajdeš. Takže nic nepodceň, začni se připravovat včas (to trápení ti za to přece nestojí a čím dřív to zvládneš, tím dřív tě bude čekat ta oblíbená pasáž vysokoškolského života) a nic tě nezaskočí. Pokud jsi medik, tak se tě asi předchozí řádky tak úplně netýkají, ale pro „běžného“ studenta by měly stačit. 😉