Zaostřeno na punčochy: jak vybrat ty pravé s ohledem na konkrétní příležitost?

Autor: Módní Blog

Punčochy, silonky, nylonky – ať už jim říkáte, jak chcete, nosily se dávno před naší generací a nosit se budou i nadále. Jejich rozmanitá nabídka je více než pestrá a…

puncochy

Punčochy, silonky, nylonky – ať už jim říkáte, jak chcete, nosily se dávno před naší generací a nosit se budou i nadále. Jejich rozmanitá nabídka je více než pestrá a zahrnuje jak rozdílné velikosti, barvy nebo vzory, tak i různorodé styly či typy. Byť se to zdá a první pohled jednoduché, vybrat si ty pravé není jen tak – chce to myslet nejen na správnou velikost, ale i danou příležitost. V dnešním článku se punčochám podíváme blíže na zoubek, tak si následující řádky rozhodně nenechte ujít!

Rozdílná síla punčoch

Jedním z kritérií pro správný výběr silonek může být jejich síla, která se udává v označení DEN (Denier) – to určuje sílu vlákna a jemnost použité příze. Jednoduché vodítko: čím je číslo vyšší, tím jsou konkrétní punčochy silnější, pevnější a odolnější. Nejčastěji se setkáte s označením 10, 15, 20 a 40 DEN, pro zimní sezonu se vyrábí punčochy o síle 70, 150 a dokonce i 200 DEN. Rovněž platí, že čím jsou silonky silnější, tím méně jsou průhlednější.

Malá zajímavos. Víte, že na vynálezu silonu mají svůj lví podíl i češi? Konkrétně Otto Wichterle, který základ k výrobě silonu položil v laboratořích Baťa – https://cs.wikipedia.org/wiki/Silon

Typy punčoch, aneb pro každou něco

Punčochy můžete vybírat i podle jejich typu. Rozhodně neplatí, že by se pod slovíčkem „punčochy“ skrývala jen jedna varianta tohoto módního doplňku. Pořídit si tak můžete nejen ponožky nebo klasické podkolenky, ale rovněž existují i samodržící punčochy, punčochové kalhoty do podvazků, punčochy se zpevněnou špičkou, sedem i klínkem.

shutterstock_338825519

  • Klasické punčochové kalhoty

Punčochové kalhoty – tak, jak je všichni dobře známe – se oblékají jednoduše jako kalhoty. Jejich nošení je pohodlné, leč přesto trochu nepraktické – punčochy se mohou různě rolovat, což nevypadá dobře. Proto je důležité u tohoto typu punčocháčů vybrat správnou velikost, díky které se vám v oblasti kolen a kotníků nebudou tvořit nevzhledné rezervy.

shutterstock_74448226

  •    Punčochy na podvazky

Další kategorií jsou punčochy na podvazky, kterým chybí sed a končí v horní polovině stehen. Abyste je mohli nosit, potřebujete dobrý podvazkový pás a rovněž i trochu praxe. Na druhou stranu vás v nošení nikterak neomezují a nemusíte si je složitě svlékat – například když jdete na toaletu. Punčochy na podvazky vypadají velice smyslně.

Tip: Při nákupu punčoch přes internet můžete využít třeba slevový kupóny na Klimatex – http://kuponer.cz/obchody/klimatex-cz/ nebo na Trenýrkárna.cz a zároveň získat cashback.

shutterstock_20080627

  • Samodržící punčochy

Nejdražší kategorií jsou samodržící punčochy, které rovněž nemají sed, a k jejich nošení není zapotřebí podvazkový pás. Tento typ punčoch končí v horní polovině stehen, na kterých drží pomocí silikonových pásků. Ty jsou upevněny na vnitřní straně punčoch, nekloužou a poskytují vám tak perfektní komfort i praktičnost.

shutterstock_100164527

  •  Punčochy ve spreji

Na závěr nutno zmínit novinku v podobě punčoch ve spreji. Ty jsou určeny k zakrytí drobných nedokonalostí, jimiž mohou být například viditelné žilky. Punčochy ve spreji obsahují jemné částice hedvábí, díky čemuž vytvoří efekt hladkých nohou. Nanáší se na depilovanou pokožku.