Zuzka Marešová, Street dance

Autor: Módní Blog

Kdy jsi začala se Street dance a co tě k němu přitahovalo? Se Street dance jsem začala koketovat zhruba v roce 2003, plně jsem se mu ale začala věnovat až od…

Kdy jsi začala se Street dance a co tě k němu přitahovalo?
Se Street dance jsem začala koketovat zhruba v roce 2003, plně jsem se mu ale začala věnovat až od roku 2004, kdy jsem se stala členkou olomoucké crew Alyascha. Moje taneční začátky byly o hromadných choreografiích ve stylech disco a show dance, o pilování každého pohybu a synchronizaci s ostatními tanečníky. Street dance mi ale nabízel mnohem větší prostor pro seberealizaci, kreativitu a individuální projev, což jsou hlavní důvody, které mě k němu táhly.

Jak vůbec Street dance vznikl, a jak se dostal do ČR?

Kořeny hip hopu (dříve se neužívalo označení Street dance) sahají hluboko do historie. Skutečná revoluce ale nastala v pozdních 60. a raných 70. letech ve spojených státech, především v New Yorku, ale také v Californii. V souvislosti s vývojem hudby se zde začaly objevovat různé formy pouličního tance. Do Česka pak začal Street  dance pronikat od 80. let s přílivem black music ze západu. Svoji roli také sehrály hudební kanály a filmy, v nichž se objevovali tanečníci.

Mohla bys Street dance srovnat s jinými tanci?
Street dance nabízí mnohem větší prostor pro individualitu a kreativitu. Samozřejmě každý styl disponuje určitými základními prvky, které je potřeba znát a ovládat, tanečník ale není svázán žádnými pravidly či předpisy, jak můžeme pozorovat například u společenských tanců. Naopak porušováním pravidel se vývoj neustále posunuje. Street dance je především o svobodě, díky níž je možné se tancem vyjadřovat.

Zuzka_3

Na jakou hudbu se tančí?
Hudba se liší styl od stylu. Máme hip hop (Run DMC, LL Cool J, Wu-Tang Clan, The Notorious B.I.G., Salt-N-Pepa), funky (James Brown, Prince, Rick James, Kool & the Gang, Cameo), reggae/ragga (Elephant man, Beenie man, Buju Banton), house music….atd.

Na jaké veřejné vystoupení vzpomínáš nejraději?
Bylo jich tolik, že je těžké vybrat jen jedno. Ráda ale vzpomínám na všechna vystoupení, kde se naše crew  prezentovala jako celek, například na jedné z největších Street dance akcí v České republice – Dance Floor Attack, a pak také na některá komerční vystoupení. Občas jsme se na nich dobře pobavili. 🙂

Zuzka_4

K tomuto životnímu stylu se pojí i určitá móda, že? Řekni nám něco o ní.
Ve světě Street dance neexistují žádná módní pravidla, každý si nosí, co chce a všem se cítí dobře. Samozřejmě nejdůležitější je, aby oblečení, ve kterém tancujeme, bylo pohodlné a neomezovalo tělo v pohybu, od čehož se pak odvíjí nošení volných věcí. Určité rozdíly v oblékání se pak projevují v závislosti na daném tanečním stylu, dancehall – vyzývavější oblečení, funky styly – odlschoolové outfity atd.

— Při nákupu módy můžete využít slevový kód na zoot http://kuponer.cz/obchody/zoot/

Patří to mezi tvé oblíbené styly v oblékání? Co nosíš, když netančíš?
Dalo by se říci, že když netančím, má moje oblékání mnoho podob. Jelikož jsem milovník módy, nerada se omezuji pouze na jeden určitý styl. U skříně se rozhoduji podle toho, na co mám zrovna náladu nebo kam se chystám. Nesvazuji se žádnými pravidly.