5 tipů na Vánoční nápoje

Autor: modniblog.cz

S přicházejícími Vánocemi začíná na některé z nás (ano, i na mě) dopdat Vánoční nálada a celková nostalgie po bílých Vánocích, kde jsme mohli sáňkovat, bobovat a všude vládl klid…

Vánoční nápoje

S přicházejícími Vánocemi začíná na některé z nás (ano, i na mě) dopdat Vánoční nálada a celková nostalgie po bílých Vánocích, kde jsme mohli sáňkovat, bobovat a všude vládl klid těchto výjimečných svátků. Abyste si mohli tuto Vánoční náladu spojenou s nostalgií, zase užít, vybrali jsme pro vás pět tipů na Vánoční alkoholické i nealkoholické nápoje, které snad v každém probudí onen pocit “těšení se na Vánoce”.

Ale nejprve něco o Vánočním koření.

Vánoční koření

Mohlo by se zdát, že to je jednoduché, stačí použít některé z Vánočních koření a nápoj je na světě, ale není to tak snadné. Ne všechny kombinace k sobě sednou a proč se přeci jen nenechat trochu inspirovat? Mezi běžné tzv. Vánoční koření patří:

  • Skořice – mletá i v celku
  • Hřebíček
  • Badyán
  • Anýz
  • Kardamon
  • Koriandr
  • Muškátový květ
  • Vanilka

Jak je však správně zkombinovat? Poradíme dále!

Alkoholické Vánoční nápoje

Alkoholické nápoje k Vánocům a zimě obecně patří, na Vánočních trzích nebo na vycházce v přírodě dokáží skvěle zahřát. Máme zde pro Vás tipy na pět alkoholických Vánočních nápojů, které možná neznáte.

Štrůdl (pití)

Opravdu se jedná o nápoj, nemáme na mysli klasický pečený štrůdl, který každý zná. Avšak tento tekutý štrůdl nezískal své jméno jen tak. Chuťově nám všem dobře známý štrůdl připomíná a do našeho seznamu jsme tento nápoj zařadili kvůli tónům skořice, které lze v nápoji cítit. Však zkuste ochutnat sami a uvidíte, jak se vás hned zmocní Vánoční nálada.

Jak na to? Postup je velice jednoduchý, budeme potřebovat pouze dvě ingredience:

  • Jablečný džus
  • Jack Daniels Tennessee Fire (opravdu je nutné využít verzi Fire)

Tyto dvě ingredience následně smícháme v poměru 1:6 – jeden díl Jack Daniels a 6 dílů jablečného džusu.

Turbomošt

Turbomošt se na některých Vánočních trzích stal již stálicí v nabídce stánkařů, pokud jste tento nápoj ještě neměli možnost ochutnat, můžete si jej bez problému připravit i doma. K přípravě Turbomoštu potřebujete pouze tyto ingredience:

  • Jablečný mošt nebo kvalitní džus (100 %, například Granini)
  • Koření (skořice – mletá i v celku, hřebíček, badyán)
  • Alkohol (Calvados, případně rum)

Jablečný mošt přivedete k varu a necháte odstavit. Do ještě teplého moštu přidáte koření a alkohol. V originálním podání se má využívat Calvados (pálenka z jablek), ale dobře poslouží i rum nebo Jack Daniels Fire.

Svařené víno

Uznávám. Svařené víno zná každý a o inspiraci se tak jednat určitě nebude. Co ale třeba zkusit svařák udělat trochu jinak!?

Základem svařáku je vánoční koření, které se má do chuti svařeného vína nejvíce promítnout. Zkuste svařák nejdříve připravit a nechat přes noc odstát bez toho, aniž byste vyndali koření (skořice, hřebíček, badyán), víno si chuť koření více natáhne a druhý den bude svařák o to lepší!

Nealkoholické Vánoční nápoje

Turbomošt – nealkoholický

Nealkoholický turbomošt je v podstatě pouze ohřátý jablečný mošt (doporučujeme co nejkvalitnější) s vánočním kořením. Stejně jako u svařeného vína doporučujeme nechat koření vyluhovat přes noc.

Horké jablko

Kdo jezdí pravidelně či nepravidelně na české hory musí být s nápoji, jako horké jablko nebo horká hruška již obeznámen. K přípravě tohoto nápoje v domácích podmínkách bohužel budete potřebovat speciální směs, která z horkého jablka dělá právě to co horké jablko je. Tyto směsi, které stačí pouze zalít vodou jsou k dostání v některých supermarketech, jako je Globus nebo v internetových obchodech.