Jak správně pečovat o šperky?

Autor: dana

Ať už dáváte přednost perlovému náhrdelníku či prstenům s drahými kameny, základem dlouhé životnosti všech šperků je správná péče o ně. Víte, jak o své šperky správně pečovat, aby vám…

Ať už dáváte přednost perlovému náhrdelníku či prstenům s drahými kameny, základem dlouhé životnosti všech šperků je správná péče o ně. Víte, jak o své šperky správně pečovat, aby vám vydržely jako nové co nejdéle? Kam je ideálně ukládat a na co si dát obzvlášť pozor? Existuje několik pravidel, jak se o šperky starat, aby nedošlo k jejich zničení.

Pozor na fyzickou práci či sport

Ačkoliv mnoho žen své šperky vůbec nesundává, jsou okamžiky, kdy se vyplatí šperk odložit. Zejména pak během manuální práce, při které by mohlo dojít k znehodnocení či ztrátě šperku. Jedná se například o práci na zahradě nebo úklid domácnosti. Podobně se šperk může ušpinit či poničit při vaření, kdy se v malých drážkách prstýnků mohou usazovat různé nečistoty. Naopak během sportu na vaše šperky může negativně působit pot, jenž urychluje oxidaci povrchu kovu. Stejně tak si dejte pozor na chlor v bazénu. 

TIP: Pokud víte, že je vám prstýnek větší, dejte si pozor, aby vám během chladnějších dnů, kdy nejsou naše prsty oteklé, nespadnul a nedošlo ke ztrátě. Zejména pak v přírodě nebo na ulici, kde se vám prstýnek bude špatně hledat. 

Vyhněte se chemickým látkám

Pokud byla řeč o úklidu, je důležité zmínit, že pro šperky není vhodný ani kontakt s chemickými a nejrůznějšími úklidovými prostředky. I když by se to na první pohled nemuselo zdát, některé drahé kameny jsou relativně měkké a náchylné na poškrábání nebo poleptání. 

Nebezpečné jsou pro šperky i různé kosmetické přípravky, neboť ani ty nejsou většinou 100% přírodní. Jedná se zejména o parfémy, tělová mýdla, krémy, laky na vlasy a jednoduše vše, čím se každý den zkrášlujeme. Všechny tyto látky dokáží stárnutí šperku podstatně urychlit. Některé ho mohou dokonce zcela znehodnotit. Během úklidu šperky odložte. Co se týče líčení a aplikace krémů, tak i během těchto aktivit je nutné dát šperky stranou. 

Šperky odkládejte na suché a stinné místo

Kam šperky ideálně odkládat? 

Ať už odkládáte šperky na malou chvíli, noc či delší čas, je vždy potřeba na ně mít speciálně vyhrazené místo. Nikdy šperky neodkládejte jen tak někam mezi další věci. 

Ideálně k odkládání šperků použijte šperkovnici s více oddělenými přihrádkami. Každý šperk by totiž měl být v ideálním případě uskladněn jednotlivě. Posloužit vám může i krabička, ve které jste šperk koupili/dostali. Pokud si budete kupovat šperkovnici, dejte přednost té, která je vyložena měkkým materiálem. 

Šperky by se během uskladnění neměly dotýkat jeden druhého a měly by být na suchém a neosvětleném místě. Přímé slunce ani vlhko šperkům nesvědčí. 

Velmi oblíbené jsou v poslední době tzv. stojánky na šperky. Ty volte raději k odkládání bižuterie. I takový diamant se vám totiž může poškrábat. Nepovažujte tedy ani ty nejluxusnější šperky za nezničitelné a všem šperkům věnujte dostatečnou péči. 

Šperky nikdy nedávejte do peněženky k mincím. Kontakt s jiným kovem zapříčiní jejich poškození. Pro nečekané odložení šperků mimo domov doporučujeme mít v kabelce menší sáček, do kterého lze šperky schovat. 

Občas šperky umyjte: Jak?

K odstranění drobných nečistot na špercích vám bude stačit měkký, suchý a čistý hadřík, jako například slouží k čištění brýlí. Pokud je šperk více zašlý, připravte mu lázeň – saponát na nádobí a teplá voda. Extra jemným zubním kartáčkem lze vyčistit usazeniny v záhybech šperku. Po lázni šperk jemně opláchněte studenou vodou, osušte a otřete jemným hadříkem. 

Chcete mít jistotu, že budou vaše šperky dokonale čisté, a přitom nedojde k jejich poničení? Svěřte je do rukou odborníků a odneste je do klenotnictví, kde jsou na čištění šperků řádně vybaveni. 

Profesionální čištění šperků laserem či ultrazvukem odstraní všechny usazeniny i nečistoty a váš klenot zůstane dokonale zářivý. Hlavně pak u čištění drahokamových a perlových šperků je lepší přenechat to odborníkovi. 

Tip na závěr

Šperky jsou navrženy k tomu, aby zkrášlovaly. Obzvlášť pak tehdy, když se jedná o dražší kousek zdobený drahými kameny. Takový doplněk není vhodný pro každodenní nošení. Měl by sloužit pro výjimečné okamžiky a události. 

Šperky, které nosíme každý den, jako je například snubní prsten, hodinky a podobně, nasazujeme jako poslední věc před odchodem z domu a jako první si je po příchodu sundáváme. Tento tip se týká hlavně prstýnků, řetízků a náramků, tedy šperků, které jsou k poškození nejnáchylnější. Nosíte náušnice? Odkládejte je alespoň noc nebo během mytí vlasů