Česká elegance, to je Blažek

Autor: Módní Blog

Zima 2011: Nový a drsnější vzhled Oblečení pro volný čas upřednostňuje přirozenost, nenucený styl vrstvení a neobvyklé oděvní kombinace. Formální móda klade větší důraz na dokonalost křejčovského zpracování, luxusní materiály…

Zima 2011: Nový a drsnější vzhled

Oblečení pro volný čas upřednostňuje přirozenost, nenucený styl vrstvení a neobvyklé oděvní kombinace. Formální móda klade větší důraz na dokonalost křejčovského zpracování, luxusní materiály a střihové linie. Co se týče barev, přetrvávají oblíbené neutrální tóny, v kurzu jsou jemné lomené odstíny. Trendy barvou letošní zimy je fialová a hnědá.

 

A bez čeho se pánský šatník v zimním období neobejde? Zcela nepostradatelnými jsou pláště, bundy, kabany či parky. Ještě před takovými dvaceti lety bylo téměř nemyslitelné, aby pánové v klasickém obleku využívali možností, které přinášejí syntetické či přírodní materiály, a oblékli si přes oblek pohodlné a teplé kabáty či bundy. Naštěstí se situace změnila a bundy i kabáty sportovnějšího vzhledu se dnes staly zcela běžnou oděvní součástí. Škála typů svrchního oblečení je velmi široká. Některé se inspirují minulostí, jiné si pohrávají se sportovními prvky či hledají zcela nové designové formy.

 

Formální pláště od Blažka

U formálních plášťů střih počítá s určitou volností s ohledem na to, že jsou určené pro nošení přes sako. Jejich délka nejčastěji končí nad koleny. Pro jejich výrobu se používají vysoce kvalitní materiály, jako např. velur z čisté ovčí vlny s příměsí kašmíru. Jednotlivé pláště se navzájem liší zpracováním a variabilitou detailů. Zajímavě působí modely s jednořadovým zapínáním s otevřenou nebo špičatou fazonou, dále pláště zapínané po celé délce předního dílu včetně stojáčku límce či třeba pláště s vnitřní odepínací vložkou s péřovou náplní. Tu nejvíce oceníte v mrazivém zimním počasí.

 

Autopláště, kabany a parky

Na veletrzích módy byly k vidění i pláště kratší, tzv. autopláště − kompromis mezi formálním a casual stylem. Pokud vycházejí z přiléhavé slim řady, lze je nosit i v kombinaci s oblekem či sakem ze stejné střihové řady. Typické je pro ně jednořadové zapínání na knoflíky. Na přehlídkách mě zaujaly pláště s odepínací péřovou vestou, kterou lze nosit i zcela samostatně jako další plnohodnotný kus oblečení. Za zmínku stojí i pláště inspirované tradičním trenčkotem (z anglického trench coat – zákopový kabát). Jeho dnešní podoba se vyznačuje ležatým límcem, sponami na rukávech a sedly. Asi nejvýstižnější označení pro typ vlněného krátkého kabátu zapínaného na knoflíky je kaban . Vedle kabanů je tu bunda s prodlouženou délkou, tzv parka, která zakrývá boky. Obzvlášť elegantně působily v rámci přehlídek parky kombinované s žebrovým úpletem a se zapínáním na zip. Lze je nosit i přes sako.

 

Bunda: Oblečení pro každou příležitost

Skvělou módní volbou pro tuto sezonu je bunda. Aktivní muži ji ocení nejen díky pohodlí, ale i proto, že jde o oděv vhodný téměř pro jakoukoli příležitost a do každého počasí. Návrháři letos v zimě opět pracují s přiléhavými střihy. Nejčastěji volí syntetické materiály, ale také vlnu s příměsí nylonu či hladkou kůži. Trendy jsou city bundy v délce do boků s pružnými lemy, zvýrazněným štepováním podtrhujícím sportovnější charakter a také s dvouřadovým zapínáním na zip nebo elegantní bundy s délkou přes boky a se stahováním v pase.