Historie riflí

Autor: dana

V dnešní době má každý z nás minimálně jedny takové doma. Jsou ideální ve chvíli, kdy se chystáme do práce, do školy, do města, na první rande, na kafe s…

Historie riflí, jak džíny vznikly?

V dnešní době má každý z nás minimálně jedny takové doma. Jsou ideální ve chvíli, kdy se chystáme do práce, do školy, do města, na první rande, na kafe s kamarádkou nebo například do kina. Nosí je děti předškolních let, studenti, podnikatelé, maminky a zkrátka úplně všichni. Řeč je o kalhotách, které si již před mnoha desítkami let podmanily celý svět – jeans. A právě na historií původ riflí se zaměříme v dnešním článku. 

Život bez džínů si již v současné době nedovede představit nikdo z nás. Tento nesmrtelný módní kousek se stal nepostradatelnou součástí našich životů a nosí je opravdu téměř každý. Víte však, za jakým účelem byly džíny prvotně ušity, odkud pochází, kdo je nejvíce nosil, jaká byla jejich funkce, kdo je proslavil a jak vzniklo jejich označení? O tom všem a o mnoha dalších zajímavostech si můžete přečíst v následujícím článku. 

Jaká je historie džínů?

V dnešní době se řadí mezi ten vůbec nejoblíbenější módní kousek v každém šatníku. Odkud se však džíny vzaly a jaká je jejich historie?

Historie džínů sahá až do roku 1853. V tu dobu zrovna propukla v Kalifornii zlatá horečka a každý se toužil stát milionářem. Po velkých penězích toužil také mladík Levi Strauss, který začal přemýšlet o tom, jak by mohl co nejlépe zbohatnout a zda by se pro něj cestou k velkým penězům mohlo stát obchodování s kvalitními látkami. Jeho sen se mu vyplnil a téhož roku Levi Strauss založil podnik Levi Strauss & Co., kde nabízel právě látky. 

Látky od něj v té době začal nakupovat také krejčí Jacob Davis, který v roce 1870 přišel s jednoduchým nápadem, jak by se daly velmi snadno vyrobit pevnější kalhoty, než jaké byly nabízeny doposud. 

Jacob Davis začal vrchní roh kapes opatřovat nýty a tím výrazně prodloužil jejich životnost, neboť kapsy se tak nedaly jen tak lehce roztrhat. 20. května 1873 si nechal Jacob Davis a Levi Strauss tyto kvalitní kalhoty patentovat. Právě toto datum je proto považováno za den zrození džínů

Nejznámější rifle světa

Zanedlouho poté, co byly džíny patentovány, vznikl vůbec ten nejznámější model takzvaných levisek – a to konkrétně Levi’s 501, který je velice populární až do dnešní doby. 

Tento typ oděvu však ve své době nebyl nazýván jako džíny, ale jako pásové montérky a byl považován za dělnickou módu

Tyto montérky měly jednu zadní kapsu s prošitým lemem, hodinkovou kapsu, knoflík na šle a poklopec na knoflíky. V průběhu let prošly džíny několika inovacemi – přidaly se kapsy, poutka na pásek, byly odstraněny knoflíky na šle a přidala se ochranná známka.

Pásové montérky se začaly označovat jako džíny až v roce 1960, kdy firma tento oficiální název přijala převážně díky mladým, kteří montérky takto nejčastěji nazývali. Tento název se uchytil a byl zachován dodnes.

Z dělnického oděvu módní ikonou

Vůbec největší převrat byl v oblasti džínových kalhot zaznamenám ve 30. letech minulého století, kdy se džíny přestaly považovat pouze za dělnický oděv, nýbrž za symbol západu. V Evropě byly první džíny ušity v roce 1948 a to v továrně Mustang Jeans, která se později zasloužila o první strech džíny

Postupem času si džíny zamiloval téměř celý svět. Nosily je i hvězdy, kterými byly například James Dean, Marlon Brando nebo Marilyn Monroe, kteří džíny prezentovali i ve svých filmech, a rázem se tak dostali do podvědomí opravdu úplně všech. 

Velkým hitem byly v minulosti například zvonové džíny. Ty se v Československu daly sehnat jedině v Tuzexu a byly jedinečným symbolem svobody. Zvonové džíny jsou však k sehnání dodnes a jejich móda se v průběhu let neustále vrací. 

Jak vznikly džíny? Historie riflí.

Džíny nebo texasky?

A proč právě označení džíny? Toto slovo je odvozené především od barviva bleu de Genes neboli janovská modř, jež se používalo právě na barvení denimu. 

Český název rifle vznikl podle jména italské oděvní společnosti, která džíny ve druhé polovině 20. století vyráběla a prodávala do celé Evropy. 

Dnes již opravdu jen zřídka používaný pojem texasky je odvozen od texaských kovbojů, kteří si tyto kalhoty oblíbili kolem 1. světové války. 

Označení džegíny vzniklo po roce 2010 spojením slov džíny a legíny.

Naprostí mistři svého oboru

Kromě značky Levi’s, která stojí za samotným zrodem džínů, lze za absolutní špičky ve svém oboru považovat také značky Wrangler a Lee. Jejich džíny, které mají nejrůznější střihy a odstíny, denně kupují miliony zákazníků po celém světě.

Levi’s, Wrangler a Lee ovšem nejsou jedinými prodejci džínů. V dnešní době bychom jen velmi těžko spočítali, kolik prodejců nám tento nesmrtelný a jedinečný módní hit nabízí. Není se však vůbec čemu divit. Čím vyšší bývá poptávka, tím vyšší bývá také nabídka. A jelikož zájem o džíny stále velmi strmě a rychle stoupá, stoupá také jejich velice široká a pestrá nabídka. Ať už tedy hledáte jakékoliv džíny, jistě najdete ty, které budou těmi pravými.

Levi’s, Lee, Wrangler

Společnost Levi’s nabízí svým zákazníkům i jiný sortiment než pouze džíny, ale jejich nejznámějším kouskem jsou právě 501, kterých se již prodalo přes 4 miliardy kusů a i v dnešní době jsou velice oblíbené. 

Značka Lee má za sebou poměrně pozoruhodný začátek. Původně se totiž jednalo o obchod s potravinami, který měl problém s dovozem oděvů pro své zaměstnance. A tak se značka Lee rozhodla, že oděvy budou vyrábět přímo oni sami. Tímto krokem se rázem z potravinářského obchodu stala značka určující trendy s jasným cílem – oblékat celou firmu i rodinu.

Naopak taková ikona jménem Wrangler vsadila již od samotného začátku především na oblékání kovbojů a rodeo jezdců. Džíny Wrangler vždy byly velmi odolné a pohodlné. Dodnes vsází na jedinečné prvky, které je odlišují od ostatních – řeč je například o barevném prošívání kapes nebo specifických knoflících.

Jaká je historie rifloviny?

Ať už tedy upřednostňujete rovné, skinny, s vysokým pasem, bokovky, zvonáče, mrkváče, široké, volné, světlé, nebo tmavé, džíny prostě neodmyslitelně patří k našemu každodennímu životu a záleží pouze na nás, jaký střih a barvu si vybereme a s čím je následně zkombinujeme. Džíny jsou nepostradatelnou součástí současných outfitů a každý z nás by měl mít alespoň jedny kvalitní ve svém šatníku.

A co vy? Jaký střih džínů je pro vás tím nejoblíbenějším?