IKEA – od zápalek po nábytek

Autor: Módní Blog

Nejprve zápalky, poté nábytek Ingvar Kamprad, to je jméno, které ovlivnilo trh s nábytkem současné doby. A přitom měl tento švédský obchodník velice zajímavé dětství. Už v mládí mu bylo jasné,…

Nejprve zápalky, poté nábytek

Ingvar Kamprad, to je jméno, které ovlivnilo trh s nábytkem současné doby. A přitom měl tento švédský obchodník velice zajímavé dětství. Už v mládí mu bylo jasné, že bude mít svou vlastní firmu, proč taky ne? Narodil se v roce 1926 a v pouhých pěti letech už prodával ostatním dětem v sousedství zápalky. O dva roky později začal nakupovat zápalky ve velkém ve Stockholmu a prodávat je dráž u nich za lepší peníze. Podnikatelský talent mladému Švédovi upřít nešlo.

IKEA – punčochy a psací pera

Společnost IKEA založil Ingvar v roce 1943 za peníze, které dostal od otce za studijní úspěchy. Ale že by se jednalo hned o nábytek? Kdeže, IKEA se nejprve zabývala prodejem per, rámečků na obrázky či punčoch. Jelikož to dělala levně, šla společnost rychle nahoru a vrhla se na výrobu nábytku, až byl na konci padesátých let otevřen první obchodní dům značky IKEA.

IKEA se rozrůstá

Do konce šedesátých let poté IKEA dobyla Skandinávii a začala se rozšiřovat do Evropy, levný a líbivý nábytek na lidi fungoval, každý kus měl navíc i své vlastní jméno a bylo dáváno najevo, s jakou láskou a pečlivostí se k jednotlivým kusům přistupovalo. Na konci devadesátých let již IKEA vyrábí všemožné věci od nábytku přes kuchyně až po doplňky a dekorace.

Relax spojený s nákupem

V České republice se tato švédská společnost objevila poprvé v roce 1991 a to v Praze. Od té doby přibyly ještě dva v Brně a Ostravě. Nakupování v IKEA je relaxem spojeným s prohlížením nábytku, který si lze okamžitě vyzkoušet. A to vše za levný peníz. Ingvar Kamprad zkrátka dobře věděl, co dělá.