Jak odstranit žmolky z oblečení?

Autor: dana

Jistě to velmi dobře zná většina z vás. V obchodě si koupíte nový svetr, tričko či mikinu, přinesete si jej domů a po několika vypráních rázem nový kousek vypadá jako…

Jak odstranit žmolky z oblečení?

Jistě to velmi dobře zná většina z vás. V obchodě si koupíte nový svetr, tričko či mikinu, přinesete si jej domů a po několika vypráních rázem nový kousek vypadá jako několik let starý. Častým praním se totiž na oblečení vytvoří nespočet nevzhledných žmolků, které ze stylového módního kousku udělají obyčejný kousek vhodný tak maximálně na doma. Zbavit se žmolků přitom není nic těžkého. Nechte se inspirovat následujícím článkem. 

Oproti jiným nedokonalostem, jako jsou například neodstranitelné skvrny, dírky nebo zatržená očka, mají žmolky tu výhodu, že je z oblečení snadno odstraníte i z pohodlí domova. Během pár chvil tak může vaše oblečení opět vypadat jako nové.

Nevzhledné žmolky na oblečení

Proč se vlastně žmolky na oblečení dělají? Žmolky se nejběžněji začínají objevovat na místech, kde dochází k častému opotřebování a tření oblečení. Nejprve si jich proto zřejmě všimnete například na bocích, kde se vám pravděpodobně opírá o tělo kabelka, kolem kapes nebo na spodních stranách rukávů. Tomuto opotřebení se ovšem bohužel nedá tak úplně předcházet.

Ke vzniku žmolků však přispívá také časté praní oblečení nevhodných způsobem. Tomu už se ale předcházet dá. A to velmi snadno. Své oblečení se proto vždy snažte prát správně roztříděné, naruby, a především na vhodný prací program. Prát svetr společně s mikinou, spodním prádlem a džínami na jeden univerzální prací program opravdu není zrovna šťastné řešení. Zároveň také během praní zbytečně nepřeplňujte buben své pračky velkým množstvím prádla a oblečení si vždy raději rozdělte na menší části. 

Pokud totiž během praní dopřejete svému oblečení správnou péči, můžete mnoha žmolkům velmi jednoduše předejít. A to se bezpochyby vyplatí.

Jak odstranit žmolky z oblečení?

Ačkoliv žmolky dokáží daný kousek oblečení velmi snadno znehodnotit, stejně tak snadno se dají následně odstranit. Jak tedy odstranit žmolky z oblečení i v pohodlí domova a bez větší námahy? 

Způsobů, jak můžete žmolky z oblečení odstranit, je opravdu mnoho. Záleží pouze na vás, kterému dáte přednost. 

  • jednoduše žmolky ostříhejte
  • velké plochy žmolků oholte
  • vsaďte na jedinečnou pemzu
  • vyzkoušejte sílu izolepy
  • pořiďte si klasický odstraňovač žmolků

Žmolky na oblečení.

Jednoduše žmolky ostříhejte

Na koncích rukávů nebo na vystouplých švech můžete velké žmolky snadno ostříhat. Hravě vám k tomu postačí běžné nůžky, které mají všichni doma. Důležité je pouze to, aby byly dostatečně ostré, a žmolky tak opravdu odstřihly, a ne, jen zatrhly. V takovém případě byste totiž mohli způsobit více škody než užitku.

Při této variantě odstraňování žmolky buďte opatrní, ať místo žmolků neustřihnete taky kousek oblečení. To by byla škoda. 

Velké plochy žmolků oholte

Holící strojek má doma, stejně jako výše zmiňované nůžky, opravdu každý. Pokud byste si však nechtěli zničit ten svůj, kupte si v drogerii ten úplně nejlevnější a nejobyčejnější. Bude vám úplně stačit. Následně položte oblečení, které chcete žmolků zbavit, na tvrdou podložku. Dané místo oblečení dostatečně napněte a opatrně po něm přejíždějte jemnými a krátkými tahy holítkem. 

Tento způsob odstraňování žmolků se sice neřadí mezi ten nejrychlejší, za to ale opravdu velmi dobře funguje. Pokud máte doma nějaký ten svetr se žmolky i vy, tak se o tom můžete sami přesvědčit. 

Vsaďte na jedinečnou pemzu

I během odstranění žmolků pomocí třetího tipu vám bude stačit pomůcka, kterou míváme všichni doma – pemza. Díky svému nerovnému povrchu je totiž pemza k odstraňování žmolků naprosto ideální. 

Pemza dokáže naprosto skvěle odstranit žmolky i z flaušového či vlněného kabátu, které mají hrubší strukturu. Pemzu tedy již od teď rozhodně nemusíte využívat pouze na odstranění ztvrdlé pokožky nohou, ale právě i na žmolky. 

Vyzkoušejte sílu izolepy

Na jemné tkaniny by vám k odstranění žmolků mohla stačit i silnější izolepa. Tu si pak stačí namotat na prsty tak, aby lepivá plocha byla nahoře a potom postupně přikládat a odtrhávat jemné žmolky z tkaniny. A pokud by se vám po tomto způsobu odstraňování žmolků stalo, že následně zůstanou na látce ještě jemná vytahaná vlákna, použijte navlhčenou houbičku na nádobí, kterou látku lehce potírejte.

Tento způsob odstranění žmolků se zřejmě nedá řadit mezi ty úplně nejlepší, za vyzkoušení podle nás ale stojí. 

Pořiďte si klasický odstraňovač žmolků

Pokud se vám zdají všechny naše výše zmiňované rady příliš náročné, zdlouhavé nebo snad nefunkční, jednoduše si pořiďte klasický odstraňovač žmolků neboli takzvaný odžmolkovač.

Na výběr máte celou řadu odžmolkovačů od nejrůznějších značek, které nabízejí různé tvary, barvy a kvality. I ty nejlevnější odstraňovače žmolků však fungují celkem spolehlivě a udělají téměř všechnu práci za vás. Vám stačí pouze přejíždět strojkem po dané látce a přístroj všechny žmolky bez problémů pohltí. Navíc pravděpodobnost, že byste si pomocí strojků jakkoliv zničili své oblečení je mnohem nižší, než tomu může být například při práci s nůžkami. 

Pokud tedy ještě odstraňovač žmolků nemáte doma, určitě se vám vyplatí se po nějakém podívat. Internetové i kamenné obchody jich nabízí opravdu nespočet. 

Jak si poradit se žmolky na oblečení?

Věříme, že byl pro vás dnešní článek přínosný a že nyní již budete vědět, jak si s otravnými žmolky snadno a rychle poradit i s běžně dostupnými pomocníky.