Jak pečovat o kožené boty?

Autor: dana

Kožené boty jsou vůbec těmi nejlepšími, jaké můžete sobě i svým nohám dopřát. Když navíc budete o takové boty pravidelně a důkladně pečovat, budou vám perfektně sloužit i za řadu…

Jak správně pečovat o kožené boty?

Kožené boty jsou vůbec těmi nejlepšími, jaké můžete sobě i svým nohám dopřát. Když navíc budete o takové boty pravidelně a důkladně pečovat, budou vám perfektně sloužit i za řadu let. Jak tedy o kožené boty správně pečovat? To si můžete přečíst v následujícím článku. 

Přírodní materiál, který vypadá luxusně a je navíc velice pohodlný. To je kůže. I když pořizovací cena kožených bot může být o poznání vyšší, jejich benefity vás přesvědčí o tom, abyste do takových bot investovali. Pokud se o ně navíc budete správně starat, vydrží vám jako nové opravdu dlouho. A to se vyplatí. 

Kožené boty a péče o ně.

Není kůže jako kůže

Při péči o kůži vždy berte v potaz, že není kůže jako kůže. Trošku jiná pravidla platí pro péči o hladkou useň a jiná pravidla zase platí pro péči o broušenou kůži. S tím, jak o dané kožené boty ideálně pečovat, vám jistě ochotně poradí již během jejich koupě. Obecně se však můžete řídit našimi níže zmiňovanými pravidly. 

Prevence je naprostý základ

Péče o nové kožené boty začíná ještě předtím, než s nimi poprvé vyrazíte ven. Prvotní ošetření proto svým botám dopřejte hned poté, co si je donese z obchodu domů. První ošetření totiž zajistí lepší odolnost proti vodě i nečistotám, a také významně prodlouží jejich životnost. Pravidelná péče je zkrátka tím nejdůležitějším krokem, pokud si chcete své boty zachoval jako nové co nejdéle.

S výživou materiálu a leskem vám pomohu speciální krémy a vosky, které můžete jednoduše zakoupit v prodejnách s botami. Tyto produkty nanášejte na boty houbičkou či jemným bavlněným hadříkem. 

Co se týče impregnace, pro všechny druhy kůže je určena impregnace ve spreji. Ta snadno a jednoduše zabrání pronikání vody i usazování nežádoucích nečistot. Každá další údržba či čistění pak budou díky předchozí impregnaci daleko jednodušší.

Pozor: U obuvi z broušené kůže vybírejte speciální přípravky pro ni určené nebo se poraďte s odborníkem. Nikdy k péči o boty z broušené kůže nepoužívejte krémy, neboť byste je nenávratně poškodili.

Nezapomínejte na impregnaci

I když daná obuv právě odpočívá v botníku a čeká na svou sezónu, tak bohužel stárne. Kůže pomalu vysychá a impregnace se odpařuje. Proto je velmi nutné impregnaci čas od času zopakovat, i když boty zrovna nepoužíváte.

Boty impregnujte pokaždé, když vám přijde, že povrch boty začíná nasakovat kapičky vody. Výrobci nejrůznějších impregnačních prostředků nejčastěji udávají, že kapalná impregnace by se měla opakovat každých 14 dní. U voskových impregnací a impregnací v podobě past stačí nová aplikace jednou za 6 týdnů.

Impregnované kožené boty.

Šetrně boty čistěte

Znečištěnou koženou obuv se vždy snažte očistit co nejdříve. U impregnované obuvi je to o poznání snazší. V takovém případě většinou stačí s botou klepnout a nečistota se sveze po povrchu. Větší špínu velmi šetrně otřete vlhkým hadříkem. U broušené kůže vám může s čištěním pomoci speciální guma na velur a semiš. 

Vyhýbejte se promočení kůže

Je velmi dobře známo, že kůže nemá ráda příliš rychlé změny vlhkosti. Snažte se proto těmto změnám vyhýbat. Nikdy kožené boty neperte a chraňte je před velkým množstvím vody.

Dojde-li k namočení kožených bot, například vlivem deště, nechte je pozvolna vyschnout. Nikdy nesušte kožené boty na topení či přímém slunci. Kůže by rychle vyschla, ztvrdla a popraskala. Snadno by tam mohlo dojít k jejímu znehodnocení.

Jak už bylo zmiňováno výše, pokud se na kožených botách objeví nějaká větší nečistota, lehce ji vyčistěte čistým vlhkým hadříkem. Dejte si opravdu velký pozor na to, aby byl hadřík dostatečně vyždímaný. Příliš mokrý hadr by totiž mohl koženým botám spíše ublížit, než je zbavit nečistot.

Péče o boty s podešvem z přírodní usně 

Pořídili jste si kožené boty, které mají podešev z přírodní usně? Takové boty jsou primárně určeny k nošení v interiéru. Ovšem v letním období je jistě budete chtít nosit také venku. 

Ve chvíli, kdy s nimi nebudete pouze přecházet z auta do kanceláře a zase zpátky, doporučujeme nechat takové boty podrazit gumovou podrážkou. Zaručeně tak zvýšíte životnost podešve, a to i v případě, že vás zastihne nečekaný déšť.

Pokud si však chcete zachovat výhody, jako jsou například lehkost a prodyšnost, které nepodražená podešev z přírodní usně přináší, ale zároveň chcete takové boty nosit i ven, je důležité podešev ošetřit speciální a extra silnou impregnací. Jen tak zamezíte jejímu navlhnutí a prodloužíte životnost celé obuvi.

Pořiďte si napínák

Na samotný závěr našeho článku pro vás máme jeden skvělý tip, jak si své kožené boty můžete udržet krásné ještě o něco déle. Napínák si můžete pořídit třeba se slevou na Gentlemanstore.cz.

Nemáte své kožené boty zrovna na nohou? Pak je dobré je mít na takzvaných napínácích. Nejlepší napínáky jsou z cedrového dřeva. Velikost napínáku by měla kopírovat velikost obuvi. Jedny a ty samé napínáky proto rozhodně nepoužívejte na dětské kožené boty a kožené boty pro dospělé. Kvalitní napínák pomáhá udržet původní tvar obuvi, jemně ji vysušuje a předchází její deformaci

Napínák na kožené boty.

Doufáme, že vám náš rádce pomohl a že nyní již budete vědět, jakou máte svým koženým botám dopřát ideální péči.