Jak vyčistit skvrnu od červeného vína?

Autor: dana

Vyšplíchnul vám svařák na kabát během vánočních trhů, polila vás na firemním večírku kolegyně nebo vám doma vaše dítě vylilo dvojku, kterou jste si připravila k večernímu filmu? Nezoufejte. Máme…

Jak vyčistit skvrny od vína?

Vyšplíchnul vám svařák na kabát během vánočních trhů, polila vás na firemním večírku kolegyně nebo vám doma vaše dítě vylilo dvojku, kterou jste si připravila k večernímu filmu? Nezoufejte. Máme pro vás hned několik tipů, jak se můžete skvrny od červeného vína účinně a jednoduše zbavit. 

Ač by se na první pohled mohlo zdát, že tkanina zašpiněná od červeného vína je nenávratně zničena, není tomu tak. Existuje několik jednoduchých vychytávek, které skvrny z textilií dokáží jednoduše odstranit. A to dokonce i ty zaschlé. Jak tedy skvrny od červeného vína odstranit? Jak si poradit se zaschlými skvrnami od vína? A jaké běžně dostupné suroviny můžete k odstranění skvrn od červeného vína použít? To vše si můžete přečíst v následujícím článku.

Rozlité víno.

Jak ideálně vyčistit skvrnu od červeného vína?

Ať už máte skvrnu od červeného vína na oblečení, polili jste koberec nebo třeba sedačku, důležité je pustit se do čištění skvrn hned

Červená vína, zvláště pak ta z některých odrůd, totiž obsahují poměrně silné přírodní barvivo. Levnější vína mohou být naopak uměle přibarvovaná. V obou případech však platí, že barvivo velmi rychle proniká do textilních vláken. Proto čím rychleji skvrny neutralizujete, tím větší je šance, že se jich zbavíte. Ať už máte tedy flek od vína kdekoliv, snažte se jeho čištění zbytečně neodkládat.

Pomocníci na odstranění skvrn od červeného vína

Na trhu existuje celá řada nejrůznějších čisticích přípravků, které již na přední etiketě hlásají, že zaručeně vyčistí každou skvrnu od červeného vína, trávy, krve i kávy během pár vteřin. Bohužel ve chvíli, kdy bychom takový přípravek nejvíce potřebovali, ho většinou nemáme po ruce. Do zásoby si však můžete alespoň jeden takový prostředek pořídit, pro případné budoucí nehody. Jejich cena není nijak vysoká.

Už naše babičky a prababičky však velice dobře věděly, že k odstranění skvrn od červeného vína nám perfektně postačí i ingredience, které máme všichni běžně doma. Které to jsou?

  • sůl
  • sodovka
  • citron
  • bílé víno

Sůl

Na nehody s červeným vínem je nejlepší kuchyňská sůl. Špetka vám ale stačit nebude. Budete jí potřebovat tolik, abyste skvrnu zasypali ve vyšší vrstvě. Pokud tak učiníte, sůl rychle vstřebá veškerou tekutinu, a navíc dokáže z tkaniny vytáhnout i velkou část barviva. 

Pokud se tedy rozhodnete pro čištění solí, nechte ji alespoň 15 až 20 minut působit, a pak dané oblečení co nejrychleji vyperte v pračce.

Pokud řešíte skvrnu na koberci či jiné textilii, kterou nemůžete vyprat v automatické pračce, nechte sůl působit alespoň hodinu, pak ji vysajte a celý postup ještě jednou zopakujte. Nakonec dané místo dočistěte houbičkou a čistou teplou vodou.

Sodovka

Pokud víno vylijete například na koberec či pohovku, místo co nejrychleji vysušte papírovými utěrkami nebo kapesníčky a polijte ho sodovkou, perlivou vodou či minerálkou (bublinky dokáží uvolnit špínu vsáknutou do vláken). Po chvilce místo opět vysušte, a pokud na dané látce zůstanou patrné mapy, šetrně je vyčistěte houbičkou a mýdlovou vodou. Nakonec místo důkladně otřete čistou vodou.

Citron

Skvěle na fleky a skvrny od červeného vína funguje také citronová šťáva. Nejlepší je ta čerstvě vymačkaná. V nouzi ale klidně použijte i kupovaný citronový koncentrát. 

Potřísněné místo polijte citronovou šťávou, skvrnu ještě klidně zakryjte plátkem citronu a celé to takto nechte alespoň pět minut působit. Pak přemáchněte textilii v umyvadle, a nakonec ji dejte vyprat do pračky.

Bílé víno

Může to znít bláznivě, ale tahle babská rada skutečně funguje. Skvrnu od červeného vína můžete totiž odstranit i pomocí bílého vína. To obsahuje kyselinu vinnou, díky které červené barvivo povolí. Nakonec ještě látku promněte v ruce s mýdlovou vodou a pak vyperte v pračce. Uvidíte, jak skvěle tento způsob funguje. 

Jak vyprat skvrnu od vína v pračce?

Jak vyčistit již zaschlé skvrny od červeného vína?

Pokud jste si skvrny na oblečení od červeného vína všimli později nebo jste ji z nějakého důvodu delší čas neřešili, namočte látku na pár minut do teplého mléka a poté ji vyperte běžným způsobem.

Místo horkého mléka můžete vyzkoušet také octovou koupel z asi tří polévkových lžic octa a tří litrů vody, do níž oblečení minimálně na půl hodiny ponoříte. 

Velice účinná je také čpavková voda, kterou připravíte smícháním 200 mililitrů vody s 1 lžící čpavku. Tento způsob však nejdříve vyzkoušejte na nějakém méně viditelném kousku látky, co s ní tenhle zázračný koktejl udělá. Pak oblečení normálně vyperte.

Jak odstranit fleky od červeného vína ze zdi?

Jestliže se vám v rámci bujarého domácího večírku podařilo od červeného vína ušpiniti i zeď, bude to trošku problém. Pokud tedy nemáte vymalováno otíratelnou barvou. Přes obyčejnou barvu se ale červené víno okamžitě vsákne do omítky a vám zřejmě nezbyde vůbec nic jiného než místo opatrně seškrabat a přemalovat.

Věříme, že vám náš praktický rádce pro odstranění skvrn od vína pomohl, a že nyní již budete dobře vědět, jak s nehodami s červeným vínem úspěšně bojovat.