Kelímek s kávou jako součást image

Autor: dana

Ještě stále ji konzumujeme pro její chuť a účinky, nebo se jedná o trend současné doby? Řeč je o kávě. O nápoji, který pijí téměř všechny generace. Víte, jaké jsou…

Káva jako součást image.

Ještě stále ji konzumujeme pro její chuť a účinky, nebo se jedná o trend současné doby? Řeč je o kávě. O nápoji, který pijí téměř všechny generace. Víte, jaké jsou její příznivé účinky, a proč byste jí naopak neměli pít v nadměrné míře? Vše se dozvíte níže v článku.

Kelímek s kávou se stal jakýmsi symbolem současné doby. Všichni někam spěcháme, a přitom v jedné ruce držíme kelímek s kávou a v druhé ruce telefon. Realita, kterou můžeme vidět v každé rušnější ulici větších měst každý den. 

Obzvlášť v současné době, kdy jsou kavárny a restaurace střídavě zavřené a otevřené, je káva do kelímku s sebou záchranou pro mnohé z nás, kteří kávu ke svému každodennímu životu zkrátka potřebujeme. 

Kávu rozhodně nekonzumujeme pouze z papírového kelímku, zatímco dobíháme autobus nebo tramvaj. Jen těžko bychom spočítali všechny ty nádherné kavárny, které nabízejí velké množství různých druhů kávy z celého světa. Současná doba jako kdyby přímo nahrávala k tomu, aby se každý z nás stal milovníkem kávy. Protože všechny ty okouzlující kavárny přímo lákají k tomu, aby se člověk na chvíli zastavil a vychutnal si kávu bez zbytečného shonu. 

Káva se stává čím dál více oblíbená také díky všem možným alternativám, které nám současní baristé nabízejí. Taková káva je žádaná především u mladších generací. Nejrůznější kávy s příchutěmi se stávají čím dál větším hitem. Perníkové latte, latte se skořicí nebo třeba latte s oříškovou příchutí jsou zkrátka lákadla, kterým se jen těžko odolává. Stála ovšem existuje velké množství milovníků klasické černé kávy bez mléka a cukru. 

Proč bychom měli zůstat své milované kávě věrní?

Až si příště budete ve své oblíbené kavárně objednávat kávu, vzpomeňte si, že má pro váš organismus hned několik příznivých účinků. Je ovšem třeba jí vypít jen přiměřené množství. 

O jednom takovém příznivém účinku kávy všichni moc dobře víme. Kofein, jehož nejběžnějším zdrojem je právě káva, dokáže krátkodobě stimulovat centrální nervový systém, a udržet nás tak ostražité a schopné lépe přemýšlet. To je ten hlavní důvod, proč kávu pijeme především v práci nebo během studia.

V souvislosti s kávou je prokázané například to, že člověk, který pije kávu, má nižší riziko rozvoje Alzheimerovy demence ve srovnání s lidmi, kteří kávu vůbec nepijí. Dále prý přiměřená konzumace kávy dokáže potlačit vznik diabetu 2. typu. A dokonce se vědcům dokázalo prokázat i to, že káva dokáže snížit riziko cévní mozkové příhody. Pokud tedy kávu pravidelně v přiměřeném množství požíváte, máte hned několik důvodů, proč v tom pokračovat.

Kavárenská kultura.

Na co bychom si měli dávat pozor?

Že by se nic nemělo přehánět platí i o kávě. Nadměrná konzumace kávy můžete mít pro náš organismus hned několik nepříznivých účinků, o kterých je určitě dobré vědět. 

Jelikož káva je návyková, snadno si na ní vybudujeme závislost, a to pak pět velkých šálků s kávou vypijeme za den jako nic. A to rozhodně není pro naše tělo nic dobrého. Kofein totiž dokáže u konkrétních osob zvýšit srdeční frekvenci. Dokáže také způsobit nepříjemné překyselení žaludku, což může vést až k průjmům a dehydrataci. Jsou lidé, kteří kávu nepijí vůbec, protože i jeden šálek kávy dokáže podráždit žaludek.

Kromě nežádoucích zdravotních účinků s sebou káva do kelímku přináší i jiné nevýhody. Ač je v současnosti většina kelímků papírových, všemožná plastová víčka a lžičky vytváří zbytečný odpad, který zatěžuje naši planetu. Čím dál více zákazníků tedy požaduje přípravu kávy s sebou do vlastního kelímku či hrnku. A naštěstí už i v České republice existují kavárny, které tuto službu umožňují. 

Kelímek kávy s sebou.