Klára Nademlýnská, módní návrhářka

Autor: Módní Blog

Je známo, že zastáváte názor, že se Češky bojí prodat svou jedinečnost. Jak jste na to přišla? Mám na mysli jejich osobitost, mám pocit, že se ženy, ale i muži u…

Je známo, že zastáváte názor, že se Češky bojí prodat svou jedinečnost. Jak jste na to přišla?
Mám na mysli jejich osobitost, mám pocit, že se ženy, ale i muži u nás za své oblečení spíš schovávají, než ukazují jací jsou. To, že někdo má na sobě drahý značkový model, ještě neznamená, že má dobrý vkus a styl a že se oblékl osobitě. Mám ráda, když vidím v oblečení lidí jejich názor a vlastní přístup. U spousty Čechů mi tohle stále chybí. Vidím, že jsou často ovlivněni trendy z časopisů nebo např.známých osobností, ale to by je mělo jen inspirovat a ne jim diktovat. Móda je hra a měla by být zábavná.

Klara-Nademlynska-674x900

Jak hodnotíte módu v Česku? Je to jiné než na začátku devadesátých let?
Samozřejmě jsme se posunuli hodně dopředu v porovnání se začátky v devadesátých letech. Vidím velký rozdíl v přístupu k oblékání za těch 10 let, co tady v Čechách mám svou značku. Dříve byl velký rozdíl v tom, co si koupila cizinka a co Češka. Češky byly mnohem konzervativnější než cizinky. Dnes nevidím u zákaznic rozdíl odkud jsou, vyhledávají zajímavé a originální kusy.

Co si myslíte o ponožkách v sandálech?
To je pro mne jeden z nejhorších zvyků u nás. Nevím, jestli se to dá odnaučit.

Kde hledáte inspiraci na nové kolekce?
Je to všude okolo mne. Začínám výběrem látek na veletrhu v Paříži, ve stejné době  si dělám první nákresy a poznámky o celkové náladě kolekce a inspiraci. Ovlivnit mě může film, hudba, výstava, momentální nálada, cesta v podstatě cokoli z mého okolí. To vše se pak spojí do určité myšlenky, která dává  směr celé kolekci.

Kde, kromě Prahy, jsou k zakoupení Vaše kolekce?
Momentálně prodáváme výhradně v Praze v našem butiku v Dlouhé ulici. Některé kousky – jako doplňky nebo bižuterii je možné zaslat na objednávku.

Jak dlouho se znáte s Terezou Maxovou?
S Terezou máme dlouholeté přátelství, známe se ještě z Paříže, kde jsme obě začínaly.

Podporujete ji v jejich charitativních projektech?
Účastníme se charitativních přehlídek nadace nebo např. v loňském roce jsem navrhovala limitovanou edici pro jejich produkty „Teribear“ trička
a bižuterii, kterou vyrábí ve spolupráci s Intersparem.

Klara-Nademlynska-Podzim10-2-600x900

Co byste poradila čtenářkám ohledně oblékání?
Aby v prní řadě myslely na sebe, jak se budou v oblečení cítit a kam ho budou nosit, aby celé oblečení vypovídalo o nich samotných.

Doporučila bych pořídit si jako základ šatníku kvalitní kusy, které budou postupně doplňovat dalšími a dál na nich stavět. Důležité jsou také doplňky – boty, kabelka, bižuterie, které mohou celkový dojem povýšit nebo naopak úplně zkazit.

Co pokládáte za základ Vašeho úspěchu?
Pro mne je moje práce zároveň mým koníčkem, je to můj život. Pokud chce člověk v něčem uspět, musí být trpělivý a také připravený. Je za tím hodně práce a trpělivosti.

V jakém oblečení se cítíte nejlépe?
Sama se oblékám podle nálady
a programu dne. Nejvíce nosím oblečení ze svých kolekcí, které doplňuji kupovanými svetry, jeansy nebo i kousky nalezenými v secondhandech v Paříži. Jsem spíš kalhotový tip, sukně mám na sobě výjimečně. Ráda míchám stylově různé kousky.

Klara-Nademlynska-Podzim10-3-600x900

Jak relaxujete?
Mám ráda procházky se synem
a se psem někde v parku nebo v lese, před rokem jsem začala také pravidelně běhat, to docela dobře vyčistí hlavu.

Máte nějaký zážitek, na který ráda vzpomínáte?
Mám více zážitků spojených hodně s prací, většinou na cestách do zahraničí, jsou to zároveň
i zkušenosti, které bych běžně nezažila. Poslední zážitky se vztahují k týdnu stráveném v Shanghai na Expu letos v létě, bylo to pro mne hodně zajímavé vidět úplně odlišnou kulturu
a mentalitu, než jakou máme v Evropě.

A co trapas?
Na nějaký zásadní trapas si nevzpomínám, nějaké menší určitě byly.

Pro co máte slabost?
Mám slabost pro „staré“ věci – hračky, porcelán, dekorace, krajky…..Nedovedu projít okolo antikvariátu či bazaru, abych se tam alespoň nepodívala a velmi často si odnesu něco domů.

Klara-Nademlynska-Podzim10-1-600x900