Ledvinky jsou zpět, aneb návrat módní ikony 90. let

Autor: modniblog.cz

Už je to nějaký ten pátek, co malé kabelce, jenž se připínala okolo pasu, odzvonilo. Nyní ovšem slaví ledvinka nevídané znovuobjevení a v ulicích ji opět můžeme vidět čím dál…

Návrat ledvinek, jejich historie

Už je to nějaký ten pátek, co malé kabelce, jenž se připínala okolo pasu, odzvonilo. Nyní ovšem slaví ledvinka nevídané znovuobjevení a v ulicích ji opět můžeme vidět čím dál častěji. Jak je to možné? A co stojí za tak velkou oblíbeností této kabelky? To vše si nyní můžete přečíst v následujícím článku.

Malá ledvinka okolo pasu, nátělník a ponožky v sandálech. To přesně jsou největší módní symboly 90. let. V té době nebyl téměř nikdo, kdo by nějakou tu ledvinku neměl ve svém šatníku. Později se však módní hit jménem ledvinka postupně vytratil a několik let o ni nikdo nevěděl. Nyní ovšem retro ledvinka zažívá svůj obrovský comeback a lze ji vidět opravdu na každém rohu.

Krátká historie ledvinek

Vznik ledvinek sahá až do dávné historie. Tehdy se ovšem ještě nedalo tak úplně mluvit o ledvinkách. Jednalo se spíše o malé kožené kapsičky, které například domorodí Američané nosili uvázané okolo pasu nebo zavěšené přes rameno.

Jako předchůdce dnešní ledvinky lze považovat také drobné vaky, které si Francouzi vešeli okolo pasu již v 15. století.

Zajímavé je to, že ke vzniku ledvinek napomohli v 60. letech sportovci a horští záchranáři, kteří využívali speciální taštičky okolo pasu k umístění menších lékárniček.

Až v 80. letech minulého století začaly ledvinky prostupovat na přehlídková mola a také do ulic větších měst. V Americe slavila ledvinka největší úspěch okolo roku 1988. K nám se tento módní trend dostal až o několik let později.

Po pár letech slávy ovšem přestala být ledvinka na pultech kamenných prodejen k vidění. K dostání byla pouze na tržnicích nebo u pouličních prodejců a začala být považována za symbol nevkusu a pohlíželo se na spíše jako na laciný doplněk.

Uběhlo ovšem několik let a s ledvinkami jako by se roztrhl pytel. Nabízejí je všechny obchodní řetězce, k dostání jsou snad ve všech kamenných i internetových obchodech, nosí je malé slečny, mladí pánové i ženy v nejlepších letech. Ledvinky zkrátka slaví svůj veliký návrat a oslňují opravdu široké spektrum lidí.

Kde koupit stylovou ledvinku?

Praktické a funkční ledvinky

V čem spočívá jedinečnost a oblíbenost znovu objevených ledvinek? Je to především praktičnost. Do jedné takové ledvinky se velmi snadno vejde mobil, peněženka, doklady, klíče nebo kapesníčky. Dámská ledvinka může být navíc doplněna o rtěnku nebo třeba menší parfém. Zkrátka do této kabelky snadno uschováte vše, co potřebujete.

Ledvinku si lze velmi snadno připnout okolo pasu a rázem můžete vyrazit kupříkladu na procházku do lesa, na túru do hor, na nákupy s dětmi nebo si s ní můžete jít i zaběhat. Díky její praktičnosti a funkčnosti budete mít prázdné ruce a přitom budete mít všechno důležité u sebe. Vůbec nic vás tedy nebude zatěžovat a vy se budete moci úplně svobodně pohybovat.

Ledvinky ovšem neplní pouze funkci praktickou. Její design dokáže příjemně zpestřit každý outfit. Současný módní trh nabízí rozmanitou škálu všemožných ledvinek, které si můžete pořídit. Ledvinky se v současnosti vyrábí opravdu všelijaké. Zakoupit si můžete ledvinky kožené, látkové, barevné, černé, zdobené, sportovní, elegantní nebo třeba neonově zářivé. Mezi ty nejvíce trendy patří kožené elegantní ledvinky neutrálních barev.

Jak je možné ledvinku nosit?

Od 90. let došlo v tomto směru k malému posunutu. Ledvinky se samozřejmě mohou nosit klasicky kolem pasu, jako to bylo zvykem dříve. Dnes je ovšem mladí lidé nosí velmi často umístěné přes rameno, jakožto náhradu crossbody kabelky.

A k jakému oblečení se ledvinka nejvíce hodí? V dnešní době se meze nekladou opravdu ničemu. Dříve se ledvinky nosily spíše k sportovnějším modelům a k neformálnímu oblečení. Dnes si můžete ledvinku vzít k jakémukoli stylu oblečení. Ať už se jedná o sportovní legíny, džíny a mikinu, ale vynést ji můžete také k šatům a společenskému kabátu. Stačí pouze správně zvolit barvu a design ledvinky.

Stylové ledvinky pro každého

V dnešní době je ledvinka považována za módní doplněk, který si může dovolit úplně každý a neslouží pouze jedné společenské vrstvě. Mezi mladší generací chlapců a dívek vedou především ledvinky značky Nike a Adidas. Mladé slečny či mladí muži většinou vyhledávají ledvinky Calvin Klein, Champion ledvinky nebo ledvinky značky Levi’s. Ovšem i dámy a pánové si mohou přijít na své. Ledvinky nabízejí i světové módní značky jako například Tommy Hilfiger, Karl Lagerfeld, Guess, Gucci, Louis Vuitton nebo Prada.

Velmi populární jsou ledvinky i u světoznámých celebrit a sportovců, kteří ledvinku nosí i ke společenskému oblečení. Móda ledvinek již zkrátka oslnila téměř každého.

Stylové a hezké ledvinky

I vás už móda praktických a stylových ledvinek pohltila, nebo je to pro vás stále symbol uplynulých 90. let?