Marko Mitanovski

Autor: Módní Blog

Módní návrhář srbského původu Marko Mitanovski vystudoval College of Design v Bělehradě. Jeho tvorba byla představena na událostech jako je Nokia L'Amour Award, kde získal ocenění „Nejlepší mladý designér“ a…

Módní návrhář srbského původu Marko Mitanovski vystudoval College of Design v Bělehradě. Jeho tvorba byla představena na událostech jako je Nokia L’Amour Award, kde získal ocenění „Nejlepší mladý designér“ a také na bělehradském Fashion week 08. Originální kolekci pro jaro/léto 2010 nazvanou „Lady Macbeth“ pak prezentoval právě na London Fashion week a později také na Stylo Fashion GP 2010 v Malajsii.

Marko Mitanovski – nový Alexander McQueen?

Říká se, že Marko Mitanovski je dalším Alexandrem McQueenem. Ačkoli mají oba stejnou inspirační základnu, Markova jedinečnost a výstřednost je skutečně nezpochybnitelná. V pořadu The breakfast show televizní stanice ntv7 na otázku moderátorů, zda má mezi hvězdami návrhářského nebe svého mentora odpověděl: „ Snažím se nebýt ovlivněn jinými návrháři. Co se mi líbí a inspiruje mě, je architektura a zvláště sochy.“ Mitanovski důsledně pracuje s materiály a klade důraz jak na detail, tak celkový dojem.

 

Lady Macbeth, kolekce s příběhem

Kolekce Lady Macbeth byla inspirována renesančními oděvy a také, jak už napovídá název, charakterem postavy lady Macbeth ze světoznámé Shakespearovy tragédie. Markova show byla velmi dramatickou, teatrální podívanou. Modely převážně černé barvy (ale také barvy bíle) působí až lehce bizarním dojmem. Stěžejními materiály jsou kůže a satén. Jelikož je pro Marka důležitá silueta jeho modelů, využil také četných konstrukcí, díky kterým šaty skutečně připomínají sochy. Tato kolekce je avantgardou, zároveň je ale nositelná. Múzou a tváří Mitanovského kampaně byla malajsijská modelka Angie Ng. O vlasový styling se starala Nina Butkovich-Budden a o make up Issidora. Právě vlasy a make up sehrávají v této kolekci důležitou roli, protože svým způsobem modely dotváři. Nina vytvořila z vlasů opravdu překvapující dílo v podobě parohů, speciálně pro Markovu kolekci.

 

Zalíbení v „Lady Macbeth“ našla i Lady Gaga

Lady Gaga byla unešena Markovou kolekcí a ten jí následně některé prvky a modely zapůjčil pro její turné Monster ball. Gaga si na sebe oblékla úžasné bílé šaty s bohatě řasenou sukní, černý děrovaný top a unikátní „špičaté“ rukavice. Ve své show využila také již zmíněné „vlasové parohy“.