Módní přehlídka Fashion Shock 2011

Autor: Módní Blog

Úvodem Díky módní návrhářce  JKate, se kterou jsme ti před nedávnem udělali rozhovor, jsem měl možnost nejen zúčastnit se této skvělé akce, ale také sledovat její přípravu. Nejprve se spolu…

Úvodem

Díky módní návrhářce  JKate, se kterou jsme ti před nedávnem udělali rozhovor, jsem měl možnost nejen zúčastnit se této skvělé akce, ale také sledovat její přípravu. Nejprve se spolu podíváme na průběh Fashion Shocku a potom ti řeknu, jaké úsilí tomu předcházelo.

Fashion Shock 2011

Začněme od vstupenky. Ta byla slosovatelná a v tombole byly hodnotné balíčky kosmetiky od Avonu. Bohužel, já žádnou nezískal.  Večerem provázela Banánová Halina, která také losovala šťastné výherce. Její moderování skvěle doplňovalo uvolněnou fashion atmosféru a její vtípky byly asi milionkrát lepší než od Mareše, přinejmenším byly opravdu vtipné!

V potemnělém klubu DK Akord v Ostravě Zábřehu bylo našlapáno a stále cvakaly závěrky foťáků. Kromě toho všude zavázely kamery, ale co se dalo dělat. Našel jsem si místo nalevo a čekal, až ta show začne. Popravdě jsem čekal molo a vyhublé vysoké holky, které si odejdou svoje bez úsměvu. Všichni známe, jak takové přehlídky mohou vypadat. Byl jsem však překvapen, už když přišla Banánová Halina a zahájila večer. Pak foukla pára, někdo pustil dobrou muziku, scéna se zalila modrým světlem a mladí studenti neuvěřitelně energicky vstupovali v prvním bloku s názvem Džínová kolekce.

Džínová kolekce

Nejvýraznějším studentem, který předváděl své modely, byl Zdeněk Tancoš, student 3. ročníku. Čišela z něj obrovská energie a šlo vidět, že si Fashion Shock opravdu užívá! Modely v tomto bloku byly už od pohledu velmi pohodlné a trendy.

Osvěžení od Beat Up

Skvělým spojením mezi Džínovou kolekcí a blokem s názvem Barvy léta bylo vystoupení tanečního studia Beat Up. Street dance v podání dvou velmi šikovných slečen oblečených v módě oldschool hiphopu z doby Fresh Prince vykouzlilo malý záblesk letní nálady.

Kolekce Barvy Léta

Druhým blokem byla letní móda. Nástup byl velmi efektní – vše potemnělo, přibylo páry a do fialového světla vplouvaly postavy v dlouhých černých pláštích a kápích. Už jsem čekal, jestli nás tam všechny proklejí, ale místo toho se jeden po druhém odkuklili a předvedli letní šaty, sukně a největší pecku – Zdeňkův model. Lehká mikina s motivem vlajky ČR a tmavě modré kraťasy byly prostě úžasné. Po úvodní sérii přišli další studenti se svými modely a po nich následovala krátká účesová show kadeřníka Michala „Miško“ Krákory. Michal sice stvořil na hlavě modelky malý zázrak, ale oba byli nesmyslně daleko od publika a modelka ani po dokončení účesu nepřišla blíž, abychom si mohli účes pořádně prohlédnout. Modelka prostě odešla a hned následovala kolekce inspirovaná Ruskem.

Kolekce Rusko

Asi nikoho nepřekvapí, že modely byly tvořeny kožešinovými prvky a hnědou barvou. Na mě tyto modely působily sporně. Asi tak polovina by se použít dala celkem běžně, na druhou polovinu by člověk potřeboval větší koule. Zato celou prezentaci tohoto bloku doprovázela uvolněná a dětinská atmosféra a bylo zábavné ji sledovat. To už se ale v zákulisí připravovala kolekce kabátů.

Kolekce Kabáty

Tento blok byl tak napůl o kabátech a napůl o společenských šatech v kontrastní kombinaci černé a bílé. Docela mě zaujalo pár modelů, které bych si dokázal představit i na krásce v některém z filmů o agentu 007. Další zajímavou, i když trochu děsivou, podívanou byla přehlídka extravagance.

Blok Extravagance

Pamatuješ si, jak jsi zamlada vystřihoval/a z papíru různé sněhové vločky a zvířátka? Kdybys v tom pokračoval/a i teď byla by z tebe dnes uznávaná persóna! Šaty z papíru, ze skla, z igelitu – myslíš, že si dělám srandu? Ale kdepak, studenti SŠUŘ z Ostravy ukázali, že kromě talentu mají i obrovskou představivost. Když vyšla první modelka, říkal jsem si, co je na ni zvláštního. No jasně! Na průsvitné látce měla skvostně řešené papírové prvky. Koukal jsme na to s otevřenou pusou. A říkal jsem si, že to už asi nic netrumfne. Pak přišla modelka v šatech ze skleněných střepů. Tady jsem se musel JKate zeptat, jestli je to opravdu bezpečné. Její odpověď byla překvapivá, prý to neskutečně řeže a nejhorší je se do šatů dostat, nebo je svléknout.

Dovolím si malou vsuvku. Kdyby si nějaká odvážná žena tyto šaty skutečně vzala na ples a tančila s partnerem, který má bílou košili, zřejmě by se onen taneční partner po divoké polce změnil v templáře s rudým křížem na prsou.

Blok Spodního prádla

Kratičké kolekci spodního prádla předcházela exhibice Thai boxu od borců z Hamr Gym. Tři modely jako z Ria byly svůdné, ale jak náhle se objevily, tak rychle zmizely a vystřídala je kolekce Společenských šatů.

Kolekce Společenské šaty

Jedním třemslovím Zlatý-hřeb-večera. Nejdelší exhibice orientovaná na společenské šaty byla vážně famózní! Jeden krásný model za druhým až mi došla baterka ve foťáku. Francouzská hudba umocňovala dojem noblesy a já se cítil vážně hrdý na to, že jsem mohl být součástí této nezapomenutelné módní akce. Na konci, při bouřlivém potlesku, přišli všichni studenti a učitelky, kteří se na akci Fashion Shock podíleli. Fotoaparáty cvakali jako blázen( až na ten můj, ale o to víc jsem tleskal ). Když odešli ze scény, zhasly světla a v naprosté tmě přišly mažoretky se světelnými tyčko-koulemi a svým vystoupením uzavřeli tento pozoruhodný večer.

Po akci

Když už bylo vážně po všem, DJ nás informoval, že bude ještě asi hodinu hrát. Účastníci spěšně vyhledali stoly s pohoštěním, ale já si dal u baru Jacka Danielse a sepisoval své dojmy.

Fashion Shock 2011 Základní informace

Nejprve něco o pořadateli. Střední škola uměleckých řemesel z Ostravského Zábřehu se zaměřuje na vyučování oborů Návrhářství (návrhy), Technologie (postupy, vlastnosti materiálu), Konstrukce (střihy), Modelování a Realizace (extravagance, historické oděvy, realizace modelu), Počítačová grafika (americká retuš, 3D, DTP, video). S přehlídkou Fashion Shock 2011 pomáhala nejznámější ostravská návrhářka Jitka Stauderová, paní Kubíčková, kadeřník Michal Krákora a studentky střední školy v Šilheřovicích.

Modely neprezentují modelky, ale sami návrháři – studenti SŠUŘ. A celá akce je pojatá jako exhibice pro rodiče, přátele školy a především pro uchazeče o studium.

 

Den D – Přípravy Fashion Shocku

Přípravy začínají již od časného rána. Nejprve se v civilu chodí choreografie na hudbu, aby se všichni sjednotili. Kromě hudby se časem přidají i ostatní efekty jako pára, osvětlení a uvaděč. Když se spletou, nebo zakopnou, vymýšlí se, jak to udělat, aby to nepokazilo celkový dojem.

Následuje málo vydatný oběd. S oblibou říkám, že si dají žvýkačku nebo jeden list ledového salátu, ale prý jedí normální jídlo, akorát malou porci.

Po obědě totiž znovu zkoušejí, tentokrát naostro. Veškeré efekty, hudba, choreo, uvaděč i převlékání. Pro zajímavost, na převlečení  v zákulisí mají modelky asi jednu minutu, takže to jsou docela fofry!

Hodinu před začátkem nastupují studentky Šilheřovické školy, aby nalíčily modelky a vytvořily jim účesy. Mezi všemi těmi modelkami je jeden nadějný třeťák – výše zmiňovaný Zdeněk Tancoš.

Na ostro

V den D a hodinu H začíná celá show, která trvá dokud, no, dokud neskončí. Banánová Halina lákala ke konci přehlídky na Stodolní, takže se celá after-párty mohla hezky protáhnout. No, a druhý den jdou zase všichni účinkující studenti s radostí do školy. Nebo ne?