Muži v Česku

Autor: Módní Blog

Potkat dobře oblečeného českého muže je asi tolik zázračné jako přijít k pokladně hypermarketu a okamžitě platit. Sice se to může stát, ale celý den z toho budete tak trochu rozhozené. A…

Jakub Lohniský občas práská muže přes prsty

Potkat dobře oblečeného českého muže je asi tolik zázračné jako přijít k pokladně hypermarketu a okamžitě platit. Sice se to může stát, ale celý den z toho budete tak trochu rozhozené. A když už ten šťastný den prožijete, s velkou pravděpodobnosti začnete v duchu oceňovat něčí práci. Babičky, matky, tety, přítelkyně, kamarádky, jednoduše jakékoliv ženy, která toho muže oblékla. Protože český muž se přece sám dobře neoblékne. Nebo snad ano? Podceňujeme pánský módní cit?

PŘÍRUČKA ELEGANTNÍHO MUŽE

Jakub Lohniský, autor blogu Muži v Česku, by nesouhlasil. Pánská móda je jeho doména. Přestože v jeho článcích dostávají muži přes prsty krejčovským metrem, je to jen pro jejich dobro, protože se jim tento šikovný pán snaží vštěpit základní módní pravdy. Jeho blog je příručkou elegantního muže. A povinnou četbou.

Obzvláště sympatický je způsob, jakým se zde předávají moudra. Vše je řečeno jasně, stručně, vtipně a bez servítek. Mezi řádky není nic, vše se dočtete přímo v nich, a tato změna od věčné báze nikoho neurazit se zdá osvěžující. Je to prostě od mužů pro muže, jen se nesešli nad půllitrem piva, ale u dvou deci vína. Samozřejmě nejkvalitnějšího sběru.

LEKCE PRANÍ A LEŠTĚNÍ

Ačkoliv Jakub často píše, ať si pánové nenechají radit od svých dam, ale raději od něho, nemůžou se na něj ženy zlobit. Neučí totiž muže pouze stylu, ale přichází i s návody, jak si správně vyprat a vyžehlit košile nebo jak se starat o koženou obuv. A za to má u každé ženy kytičku na klopu.

HRANICE MEZI OBLEKEM A OUTDOOR

O blogu Muži v Česku se často mluví jako o posměváčku outdoorové módy. Rozepře mezi oblekem a teplákovou soupravou však působí jako spor o vejci a slepici. Kdo tu byl dřív a kdo je důležitější. To, co však blog propaguje, není, aby muži vyhodili tenisky a upálili oteplovačky, ale pomáhá jim pochopit hranice dané příležitosti. Není tedy hřích vlastnit sportovní batoh a oblek na míru. Chybou je, když se tyto dvě věci zkombinují. A taková kombinace je skutečně úsměvná.

Je obecně známo, že móda první republiky byla vrcholem české elegance. I když jsme nikdy neviděli Oldřicha Nového v barvách, jeho osobní kouzlo a vkus žádné zbarvení nepotřebovali. Elegance v českých ulicích dnes chybí. Stejně jako jsme přestali doufat v okamžité placení u pokladny, přestali jsme se ohlížet po dobře upravených mužích. Nedá se však říct, že by o ten pohled ženy nestály. Spíše věří. Věří, že vyhraje základní pravidlo módy. Vše dobré se jednou vrátí. A Muži v Česku zametají startovní čáru.

—> Tip: Zkuste využít slevu na Pilulka.cz nebo na Onlineshop.cz