Móda první republiky. Jak se lidé oblíkali?

Autor: modniblog.cz

Módu první republiky miluje ne jedna žena. Není se také vůbec čemu divit. Móda první republiky je velmi okouzlující, elegantní a plná ženskosti. Pojďme se nyní společně podívat na to,…

Jaká byla móda první republiky?

Módu první republiky miluje ne jedna žena. Není se také vůbec čemu divit. Móda první republiky je velmi okouzlující, elegantní a plná ženskosti. Pojďme se nyní společně podívat na to, jaká přesně móda první republiky byla a co se v té době nosilo.

Móda první republiky se velmi často prolíná také do současnosti. I v nynějších letech se například konají nejrůznější společenské akce, které se nesou v duchu právě první republiky. Vznikl dokonce několikadílný stejnojmenný seriál, který vypráví příběh z tohoto období. Je více než jasné, že nás období první republiky velmi okouzlilo. Minimálně tedy svojí úchvatnou módou. 

Móda první republiky

Od prvorepublikové módy rozhodně neočekávejte uplé korzety, ani široké nabírané sukně. Hitem tehdejší doby byly spíše rovné chlapecké siluety. I přesto tehdy ženy působily velmi romanticky, přitažlivě a elegantně. To je možná také důvodem, proč je prvorepubliková móda stále tak oblíbená. Není potřeba mít na sobě těsné korzety ani vypasované šaty a přesto může žena působit přitažlivým až svůdným dojmem.

Šaty

Velmi oblíbené byly tehdy rovné střihy šatů bez zvýrazněného poprsí a pasu. Nejoblíbenější barvou byla bezesporu černá. Velmi často se ovšem také nosila pudrová, starorůžová, bordó a krémově bílá barva. Ideální délka šatů byla ke kolenům. Extra krátké mini šaty, ani dlouhé šaty na zem se v tehdejší době příliš nenosily. Velmi často byly šaty zdobené třásněmi a měly velmi tenká ramínka. 

Obuv

Co se týče obuvi, tak největším favoritem tehdejší doby byly bezesporu páskové taněční sandálky na nižším podpatku. Tancem charleston trávily ženy mnoho svého volného času a pohodlné boty vhodné k tanci byly proto nepostradatelnou součástí jejich šatníku. 

Doplňky

Doplňky jsou tím vůbec nejdůležitějším z prvorepublikové módy. Velmi oblíbené byly perly. Ty nosila na krku snad každá žena a byl to jeden z nejpodstatnějších symbolů módy tohoto období. Dále nesmíme opomenout typické čelenky s peřím, štrasové náušnice a perlové náramky na zápěstí. Nepostradatelnými ozdobami byly také síťované punčochy a elegantní rukavičky. Chystáte-li se na společenskou událost ve stylu první republiky, rozhodně nesmíte zapomenout ani na dlouhou kuřáckou špičku a kožešinovou šálu. 

Účesy ve stylu první republiky

Dlouhé rovné vlasy do půlky zad, objemné drdoly ani honosné účesy od módy první republiky rozhodně neočekávejte. Dámy této doby měly většinou kratší vlasy a česaly je do účesů, jejichž délka zasahovala maximálně ke krku. 

Líčení ve stylu první republiky

Veškerým základem líčení této doby byla výrazná rudá rtěnka. Bez té se tehdejší ženy zkrátka neobešly. Velmi důležitá byla také dokonalá pleť. Na té ženám v tehdejší době velmi záleželo. Dbaly především na tom aby jejich pleť byla bez jakýchkoliv nedokonalostí a chyb a působila sjednoceným dojmem. Poté stačilo lehce zvýraznit oči, rudě namalovat rty a líčení bylo hotové.

Módní ikony první republiky

Co se Vám vybaví, když se řekne první republika? Mnohým z nás v hlavě naskočí ikonická herečka Adina Mandlová. Není se vůbec čemu divit. Šarmantní a okouzlující Adina Mandlová se stala módní ikonou mnoha žen tehdejší doby a dodnes se na její módní vkus s radostí vzpomíná. Herečka Adina Mandlová se totiž i ve svém civilním životě oblékala do modelů, které byly tehdy k vidění spíše na stříbrném plátně. Za módním úspěchem půvabné Adiny Mandlové stála její blízká přítelkyně a úspěšná podnikatelka Hana Podolská, která byla velmi úspěšnou módní návrhářkou tehdejší doby. 

Móda první republika byla zkrátka okouzlující a mnoho žen na ni dodnes rádo vzpomíná.

A co říkáte na prvorepublikovou módu Vy? Milujete ji, nebo dáváte přednost jiným módním stylům?