Navrat vinylu, v čem tkví jeho kouzlo?

Autor: modniblog.cz

Gramofony a gramofonové desky zažívají obrovský nárůst zájmu. Bez nadsázky lze říci, že se jedná o renesanci této technologie pro poslech hudby. V čem tedy tkví kouzlo vinylových desek? Kvalitní…

Návrat gramofonových desek.

Gramofony a gramofonové desky zažívají obrovský nárůst zájmu. Bez nadsázky lze říci, že se jedná o renesanci této technologie pro poslech hudby. V čem tedy tkví kouzlo vinylových desek?

Kvalitní zvuk

Zvuk z gramofonových desek je kvalitnější a rozdíl mezi analogovým a zpracováním digitálním zvukem by měl poznat téměř každý. Lidský hlas i zvuk oblíbených písniček uslyšíte s novým a dosud neslyšeným nádechem a zabarvením. Pokud je poslech kvalitních písniček vaším koníčkem a za kvalitní reproduktory se nebojíte utratit odpovídající částku, pak by gramofon měl být určitě součástí vašeho vybavení. Kromě kvalitního zvuku, který je nenapodobitelný je gramofon i hezkým a stylovým doplňkem vaší domácnosti.

Na starý gramofon raději zapomeňte

Našli jste doma starý gramofon a zalíbil se vám jeho retro vzhled? Na praktické využití asi raději zapomeňte, gramofon je technologie, která jako každá jiná prošla desítkami let vývoje a inovací. Asi byste se doma také již nedívali na starou černobílou televizi s obrazovkou menší než jakou mají některé dnešní mobilní telefony. Stejné je to i s gramofonem. Moderní gramofony jsou technologicky vyspělejší a nabízejí mnohem lepší zvukový prožitek. Avšak i mezi těmi moderními gramofony jsou velké rozdíly. Srovnání gramofonů, které jsou aktuálně na trhu k dispozici nabízí různorodou cenovou škálu. Od několika málo tisíc až po stroje za desetitisíce korun, Ideální je obvykle volit nějaký zlatý střed, tedy gramofony za přibližně sedm tisíc korun zpravidla již nabízí dobrý poměr mezi zvukem a cenou.

Stejně tak i u nových gramofonů můžete docílit retro vzhledu, řada těchto přístrojů se dnes úmyslně vyrábí ve stylu, který nápadně připomíná doby minulé.

Jaké vybavení je potřeba?

V dnešní době jsou součástí některých gramofonů všemožné moderní technologie, jako je bluetooth nebo chromecast. Avšak pokud si budete kupovat dražší gramofon s důrazem na kvalitu zvuku (gramofony asi od 7 000 Kč víš), je třeba počítat s tím, že samotnou kupí gramofonu výčet nutných komponentů nekončí, budete dále potřebovat zesilovač, předzesilovač a kvalitní reproduktory, ve kterých dobře vynikne zvuk gramofonu. Je dobré na to při nákupu myslet!

Kvalita, ale za vyšší cenu

Gramofony mají své nepopiratelné přednosti a je dobře, že se tento kousek krásné technologie dnes opět vrací na scénu a prodeje gramodesek dramaticky rostou. Avšak pokud porovnáte poměr cena a kvalita zvuku, jednoznačně vám lépe poslouží Spotify a kvalitní sluchátka. Gramofon je koníček a jako tak byste k němu měli přistupovat, pokud si budete chtít pořídit větší sbírku hudebních alb od oblíbených skupin, je dobré počítat s investicí alespoň ve výši 30 až 40 tisíc korun. Jedna gramodeska stojí přibližně 700 Kč, ale výjimkou nejsou ani výrazně dražší (nebo mírně levnější) gramodesky.

Gramofony z Česka

Možná to nevíte, ale Česko je velmocí co se gramofonů a gramodesek týče. Jakmile nastal útlum ve výrobě gramofonů, většina světových firem se přeorientovala na jiný segment trhu a všechny stroje, které byly schopné gramofonové desky vyrábět byly prodány nebo zničeny. Ne však v jedné České firmě z Litovle. Tato firma se díky extrémnímu nárůstu poptávky po gramofonech v poslední době stala největším výrobcem gramodesek na světě a navíc k tomu vyrábí jedny z nejlepších gramofonů. Pokud vás tedy tento koníček zaujal, můžete tak rovnou podpořit českého výrobce.