Materiály: Bavlna a vše o ní

Autor: dana

Praktický průvodce, který vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich pozitiva, nevýhody, k čemu slouží nebo například i to, jak o konkrétní materiál pečovat. Tentokrát se v našem průvodci materiálů zaměříme…

Jak pečovat o bavlnu, vše o bavlně.

Praktický průvodce, který vám přiblíží vlastnosti jednotlivých materiálů, jejich pozitiva, nevýhody, k čemu slouží nebo například i to, jak o konkrétní materiál pečovat. Tentokrát se v našem průvodci materiálů zaměříme na bavlnu. 

Možná si teď říkáte, že tento článek je pro vás zbytečný, že o bavlně víte vše. Možná tomu tak je, ale možná také ne. Bavlna je velmi často využívaným materiálem, a tak byste o ní měli vědět co možná nejvíce informací. Není totiž vždy bavlna jako bavlna.

Na jednom faktu se jistě všichni shodneme už teď. Jen velmi těžko bychom hledali příjemnější materiál, než je právě bavlna. Ale co bychom o ní měli vědět dál? 

Bavlněné oblečení.

Vše o bavlně

Pojďme se tedy nyní společně podívat na to, co vše bychom měli o bavlně vědět. 

Co je to bavlna? 

Jemná, prodyšná a v textilním průmyslu obzvláště využívaná. Taková je bavlna. 

Bavlna je rostlinný materiál, který je ze zhruba 90 % tvořený celulózou. Bavlněné vlákno je samo o sobě málo elastické, to je také důvod, proč se bavlněné oblečení mačká a vytahuje. Proto se do bavlněné látky velmi často přidává elastan, který tento drobný nedostatek bavlny snadno vyrovná. Bavlněné oblečení s elastanem je tak tvarově stálejší než oblečení z čisté bavlny. Méně se mačká také dlouhovlákenná bavlna

Co se z bavlny vyrábí? 

Z bavlny se v současné době vyrábí téměř vše. Nejčastěji se můžeme s bavlnou setkat u ručníků, povlečení, prostěradel, triček, mikin, legín, spodního prádla či punčocháčů. Díky svým skvělým vlastnostem je bavlna oblíbená také u alergiků, atopiků i malých dětí

Výhody práce s bavlnou

Bavlnu můžete prát a žehlit na vysokou teplotu, kterou dobře snáší. Jen těžko byste totiž hledali tak odolný materiál, jako je právě bavlna. Pokud byste si doma rádi vyrobili barevné tričko, tak i na to je bavlněné oblečení jako stvořené. Bavlna totiž velmi dobře přijímá barvu. Bavlna rovněž velmi dobře absorbuje vlhkost a poměrně rychle schne (rozhodně však neschne tak dobře, jako například funkční oblečení). Naopak bavlna nebývá příliš lákavá pro moly

Bavlna dobře snáší styk se zásaditými látkami. Naopak je špatně odolná proti kyselinám. Většina pracích prostředků, které se v současnosti používají, je zásaditá, a tak bavlně nevadí. Bavlnu můžete bělit chlorovými prostředky, které bývají zásadité. Běžné kyseliny, se kterými bavlna přijde do styku, jsou pro bavlnu neškodné. Řeč je například o potu.

Nevýhody bavlny

I často využívána bavlna má svoje nevýhody. Tou největší nevýhodou je, že vlhká bavlna snadno zplesniví. To je důvod, proč nesmíme nechat vlhké bavlněné ručníky či zpocená bavlněná trička zmačkaná v koši na prádlo. Vždy je třeba je rozprostřít a nechat dobře vyvětrat, abyste předešli nepříjemnému zatuchnutí. Dále se za nevýhodu čisté bavlny považuje mačkání, o kterém jste se mohli přečíst o pár řádků výše. 

Zajímavá fakta o bavlně 

Na závěr průvodce o bavlně se vám pokusíme povědět několik zajímavostí, které jste o bavlně třeba netušili. 

  • Bavlna zajišťuje příjem zhruba 200 000 000 lidí po celém světě. Jedná se o počet osob, které jsou zapojeny do procesu od samotného pěstování až po konečný prodej bavlněných textilií.
  • Na světě existuje až 67 druhů bavlníku.
  • První zmínky o pěstování bavlníku sahají až do čtvrtého tisíciletí před naším letopočtem
  • Bavlna v současné době tvoří až 50 % veškerých tkanin, které se na světě prodávají.
  • Ta vůbec nejkvalitnější látka se získává z bavlníku keřovitého. Jedná se o jednoletý keř, který může dosahovat výšky až 3 metry. Obvykle však bývá nižší. 

Bavlněná látka.

A jak na bavlnu pohlížíte vy? Dáváte přednost bavlněnému oblečení? Nebo raději sáhnete po jiných materiálech?