Šárka Prášková, módní návrhářka

Autor: Módní Blog

Vystudovala jsi Obchodní a bankovní akademii, jak ses tedy dostala k navrhování oblečení a doplňků? Když jsem se měla rozhodnout, kam budu směřovat své středoškolské studium, začla jsem navštěvovat ZUŠ,…

Vystudovala jsi Obchodní a bankovní akademii, jak ses tedy dostala k navrhování oblečení a doplňků?
Když jsem se měla rozhodnout, kam budu směřovat své středoškolské studium, začla jsem navštěvovat ZUŠ, abych se mohla co nejlépe připravit k talentovým zkouškám. Obor návrhářství nakonec pro nedostatečný zájem neotvírali, takže jsem nastoupila na obchodku a dále navštěvovala ZUŠ. Jednou nám tam dovezli od nějaké švadleny odstřižky látek, které měly být určeny pro výrobu loutek, ale mě napadlo, že by se z nich dalo ušít oblečení a mohla by se udělat módní přehlídka. Nápad jsme uskutečnili a o rok později pořádali druhou přehlídku.

Tvé modely jsou velmi ženské a mladistvé, odráží to styl, který sama nosíš nejraději?
Řekla bych, že je to spíše období než styl, ale elegance, jednoduchost a ženskost mě teď hodně baví.

Kdy jsi, Šárko, založila projekt MAYA101 a co tě k tomu vedlo?
V době, kdy jsem měla stereotypní práci jsem hledala něco, kde bych se mohla kreativně vyřádit. Začla jsem motáním vooďáčků, háčkováním, bižuterií a nakonec jsem se zase vrátila k šití.

Proč MAYA101?
Maya je dlouhodobě užíváná přezdívka a 101 je číslo kreativity a samostatného myšlení 🙂

Účastníš se módních přehlídek a podobných prezentačních akcí?
Po delší přehlídkové pauze jsem se do toho znovu dostala loni na podzim na akci Fashion Crossroad, ale s šitím jsem byla na naprostém začátku a za měsíc jsem nemohla stihnout našít dostatek modelů, takže jsem oslovila ještě kamarádku návrhářku a šly jsme do toho společně.

Která byla poslední a jak se ti tam líbilo?
Naposled jsem se zúčastnila prodejní akce ve středisku Cooltour s názvem Nekonvenční vánoční trhy a ačkoliv jsme ráno měli nepříjemnost s vykradeným autem a museli jsme nábytek a zboží nanosit na Výstaviště pěšky, byla jsem moc spokojená. Krásné prostory, skvělá předvánoční nálada a výborná organizace.

TIP: Nakupujte se výhodněji, třeba můžete využít slevový kód Prodeti.cz nebo slevu do jiného obchodu. http://kuponer.cz/obchody/prodeti/

Co tě inspiruje? Například inženýr Králík mě velmi pobavil…
Největší inspirací je pro mě vždycky materiál. Nemám možnost si ho předem osahat, takže když mě zaujme vizuálně, prostě ho objednám a až když dorazí ke mně a sáhnu si jaké má vlastnosti, probleskává mi hlavou na co se bude hodit.

Kde si můžou zájemci koupit něco z tvé originální tvorby?
Své handmade výrobky nabízím zatím jen na Fleru: www.fler.cz/maya101 – je to pro mne nádherné prodejní místo s velkou spoustou kvalitní konkurence, proto mne vždycky potěší nákup v mém obchůdku – když zaujmu zákazníka i v tak velkém moři plném krásných a barevných rybiček.

Hledáš inspiraci i u konkurence na Fleru? U koho?
Když člověk Fler objeví, stane se mu většinou závislostí. Nejinak to bylo i u mě. Ráda se podívám na tvorbu ostatních, ale spíš hledám to, co tam chybí.

Jaké máš plány do budoucna? Budeš se dál věnovat módě?
Pokud to život dovolí, už nechci dělat nic jiného 🙂 . Ráda bych potkávala na ulici víc barev, víc usměvavých a spokojených lidí, místo těch uniformovaných bručounů (modré rifle, černá bunda), co potkávám teď…