Sluneční brýle jako nezbytný módní doplněk

Autor: dana

Skvěle chrání zrak a zároveň dokáží perfektně podtrhnout vaši osobnost. To jsou sluneční brýle, které v dnešní době již téměř všichni považujeme za naprostou nezbytnost. Jaké jsou nejnovější trendy v…

Sluneční brýle mohou posloužit i jako módní doplněk.

Skvěle chrání zrak a zároveň dokáží perfektně podtrhnout vaši osobnost. To jsou sluneční brýle, které v dnešní době již téměř všichni považujeme za naprostou nezbytnost. Jaké jsou nejnovější trendy v oblasti slunečních brýlí? Jak snadno kombinovat sluneční a dioptrické brýle? Jsou sluneční brýle opravdu tak důležité? To vše a ještě mnohem víc vám prozradí tento článek. 

Sluneční brýle v současné době působí spíše jako skvělý módní doplněk, jež báječně podtrhne každý outfit. Je však dobré mít stále na paměti, že sluneční brýle slouží především jako nezbytná ochrana našeho zraku před vlivy slunečního záření.

Sluneční brýle – módní doplněk i naprostá nezbytnost

Zrak je nejdůležitější smysl, pomocí něhož vnímáme až 80 % všech informací. O to pečlivěji a důsledněji bychom se o něj měli starat. Na to bychom neměli zapomínat hlavně ve chvíli, kdy jej vystavujeme slunečnímu záření. 

Právě k ochraně zraku před slunečním zářením byly v minulosti sluneční brýle navrženy. Ze začátku však nebyly sluneční brýle vnímány jako stylový módní doplněk, nýbrž jako ošklivá zdravotnická pomůcka, o jejíž funkčnosti leckdo pochyboval. Později se však prokázalo, že speciálně upravená tmavá skla opravdu dokáží účinně chránit zrak před sluncem a ve 20. letech minulého století dokonce začal svět sluneční brýle vnímat jako originální módní doplněk

V současnosti se na hlavní význam slunečních brýlí trochu zapomíná a upřednostňuje se spíše jejich design, než samotná funkčnost. Při jejich výběru je tedy dobré stále myslet na to, že si sluneční brýle pořizujeme právě jako ochranu zraku, i když jejich vizuální stránka je také velmi důležitá. 

Sluneční brýle jak skvělý módní doplněk.

Trendy v oblasti slunečních brýlí 

Právě z důvodu, že se sluneční brýle v poslední době stávají převážně otázkou designu, všemožné světové módní značky se snaží neustále přicházet s novými a novými slunečními brýlemi, kterými chtějí své zákazníky zaujmout. 

Obecně se dá však říct, že největší úspěch sklízejí větší a extravagantnější sluneční brýle. Větší sluneční brýle mají navíc tu výhodu, že dokáží krásně krýt celé oko, a skvěle jej tak chrání před slunečními paprsky. 

Ovšem ani menší tvary nejsou out. Menší tvary mají naopak tu výhodu, že se hravě vejdou i do té nejmenší dámské kabelky. 

Co se týče barev, tak opět platí, že extravagance nemá hranice. Současným hitem jsou zkrátka velké a nápadité sluneční brýle všech barev. Ať už jsou kulaté, hranaté, oválné, nebo například pilotky. Ty byly velkým hitem již v minulých letech a jejich obliba stále trvá. A tento hit platí jak u dámských slunečních brýlí, tak ale i u pánských slunečních brýlí. Velmi oblíbené jsou i takzvané kočičí brýle. Tedy dámské sluneční brýle, jejich očnice jsou lehce protáhlé do špičky. 

Čím dál častěji je možné vidět i takzvané zrcadlovky. Jedná se o sluneční brýle se zrcadlovými skly všech barev a odstínů. Ty obzvlášť v létě působí přímo fantasticky. Sluneční paprsky se od zrcadlových čoček nádherně odráží, a vytvářejí tak nádhernou barevnou symfonii. 

Jaké jsou aktuální trendy u slunečních brýlí?

Sluneční brýle světových značek

Jak už bylo zmíněno výše, světové módní značky se neustále předhánějí, kdo přijde s nápaditějšími a extravagantnějšími slunečními brýlemi. 

Mezi ty nejvíce oblíbené značky v oblasti slunečních brýlí se již několik let řadí Ray-Ban, Prada, Guess, Calvin Klein, Hugo Boss, Carrera , Vogue Eyewear, Polaroid nebo Marc O‘ Polo.

Značkové sluneční brýle Ray-ban.

Jak kombinovat sluneční brýle s brýlemi dioptrickými? 

Mnoho z nás ve spojitosti se slunečními brýlemi řeší problém, jak kombinovat sluneční brýle s brýlemi dioptrickými. Ač někdy vypadá tato situace jako neřešitelná, tak naopak řešení je hned několik. A jistě se najde i takové, které bude vyhovovat právě vám. 

Hned první možnost je ta, kterou již preferuje většina z nás. Tedy možnost, kdy se dioptrické brýle vymění za kontaktní čočky. Poté záleží pouze na vás, jaké sluneční brýle si pořídíte. V tu chvíli vás při výběru brýlí nesvazují žádná omezení a vy můžete sáhnout po libovolných slunečních brýlích, jež se vám líbí.

Pokud pro vás ovšem není nošení kontaktních čoček komfortní, nemusíte se ničeho bát. Existuje mnoho dalších způsobů, jak své oči chránit před sluncem a zároveň mít krásně ostré vidění. 

O další možnosti jste již zřejmě slyšeli. Tedy o možnosti dioptrických brýlí s tmavými skly. V tu chvíli máte minimálně jedny běžné dioptrické brýle s čirými skly, které používáte běžně. A poté máte další brýle, do nichž vám profesionální a zkušený oční optik zasadí tmavé brýlové čočky s vašimi dioptriemi. Tuto možnost je však zapotřebí probrat se svým očním optikem. Ten vám poradí, zda je možné toto provést s vámi vybranými slunečními brýlemi. Ne všechny sluneční brýle tuto možnost totiž umožňují. 

Možným řešením jsou také takzvané fotochromatické čočky. Tedy brýle se samozabarvovacími skly. Toto řešení je dobré pečlivě zvážit a nechat si k ní od specialisty říct vše potřebné. Ne všem totiž tato varianta vyhovuje. Jedná se totiž o brýle, které jsou v běžném prostředí, kam nedopadá sluneční záření, čiré. Ovšem venku, tedy v kontaktu se slunečním zářením, se tyto čočky po nějaké době zabarví a po příchodu do místnosti se po nějakém čase opět odbarví. Pro každého ovšem nemusí být tento systém tím pravým. 

A jednou z posledních možností, jež je skvělým řešením i pro menší děti, jsou dioptrické brýle se slunečními klipy. V současnosti se již nejedná pouze o ty klipy, které nosili už naši dědečkové. Současný trh nabízí moderní a stylové dioptrické brýle, na které snadno přiděláte sluneční klip, a rázem se tak z vašich dioptrických brýlí stanou brýle sluneční. Opět se však jedná o variantu, kterou je třeba konzultovat s optikem. 

Dioptrické sluneční brýle.

A co vy? Jakému typu slunečních brýlí dáváte přednost?