Trend barefoot bot: Proč je vyzkoušet? 

Autor: modniblog.cz

Poslední dobou se o nich píše snad všude. Boty barefoot se těší nebývalé oblibě a chůze naboso je stále populárnější, zejména díky zdravotním výhodám, které přinášejí. Proč jsou tyhle boty…

Trend barefoot.

Poslední dobou se o nich píše snad všude. Boty barefoot se těší nebývalé oblibě a chůze naboso je stále populárnější, zejména díky zdravotním výhodám, které přinášejí. Proč jsou tyhle boty pro nohy prospěšné, jak a kdy je nosit a jak si vybrat svůj první pár? 

Boty, které poznáte na první pohled 

Barefoot boty od těch klasických poznáte hned. Velmi se liší nejen tloušťkou podrážky, ale také vzhledem. Podrážka bot musí být tenká a pružná, aby chodidlo neztratilo kontakt se zemí. Proto se doporučuje maximální tloušťka do 6 mm. Celé chodidlo také musí být v rovině. Z toho důvodu nenajdete barefoot boty na podpatku ani klínku. 

Dalším důležitým znakem je širší přední část boty, abyste měli dostatek místa pro prsty. Boty mají odrážet přirozený tvar chodidla, a příliš těsně ho neobepínat. 

TIP: Přečtěte si o barefoot botách více. Třeba jak vybrat své první barefoot boty nebo zda jsou vhodné i pro děti.

Jaké jsou výhody barefoot bot?

  • Přirozeně kopírují tvar chodidel. 
  • Díky široké špičce a tenčí podrážce při chůzi zapojujete daleko více svalů ve srovnání s klasickou obuví.
  • Pomáhají správnému vývoji chodidla.
  • Zabraňují vzniku možných deformací na chodidle (např. vbočený palec). 

Jaké jsou výhody byrefoot?

Na co si dát pozor při výběru barefoot bot? 

Ačkoliv výhod, které vám tyhle boty přinesou, je celá řada, neobjednávejte je bezmyšlenkovitě. Vždy je dobré vybrat si s rozvahou jeden pár a ten vyzkoušet. Základní pravidlo pro barefoot boty totiž zní: přecházejte na ně postupně. Pokud jste dosud chodili v klasických botách s podrážkou, pak si budete muset nějakou dobu zvyknout. Jde zejména o posílení ochablých svalů, kdy může být taková chůze zpočátku náročnější. Také byste v nich neměli chodit přes patu.

S barefoot botami byste neměli dlouhodobě chodit po tvrdém a rovném povrchu, jinak to odnesou zejména vaše klouby. Ze začátku jsou určené spíše na krátké nošení, zejména do přírody, na měkkém povrchu. Na vycházku do města nejsou úplně ideální. Je třeba také zmínit, že BF boty se nehodí pro osoby, které trpí zdravotními problémy v oblasti chodidel. Ať už máte extrémně plochá chodidla či jiný problém, vždy se před nákupem poraďte s odborníkem. 

Jak vybrat barefoot boty?

Jak si vybrat ty správné barefoot boty?

Nejdříve se zaměřte na materiál. Najdete boty v kožených variantách, ale i kombinace kůže, či zcela veganské materiály. Podrážka bývá většinou z tvarované a profilované gumy, kůže nebo gaučuku. Pokud jste začátečník při nošení BF bot, volte raději silnější podrážku, ideálně mezi 4 mm a 5 mm. Čím více si zvyknete, tím slabší podrážku můžete vyzkoušet. Kromě velikosti bot se zaměřte i na zavazování a šněrování. Stejně jako materiál zohledněte, do jakého prostředí boty budete nosit a jaký model bude co nejpraktičtější.