Zdravotní obuv se stává módní: Trendy v obuvi pro rok 2023

Autor: modniblog.cz

Svět módy je vždy plný překvapení a inovací. To platí i pro obuv, která se neustále vyvíjí, aby splnila požadavky zákazníků na styl a pohodlí. Zdravotní obuv, tradičně známá svým…

Módní obuv barefoot stylu.

Svět módy je vždy plný překvapení a inovací. To platí i pro obuv, která se neustále vyvíjí, aby splnila požadavky zákazníků na styl a pohodlí. Zdravotní obuv, tradičně známá svým zaměřením na komfort a podporu nohou, nyní začíná zahrnovat trendy a styly, které jsou na vrcholu módy. Podívejme se na některé z hlavních trendů v obuvi pro rok 2023, které mohou být také relevantní pro zdravotní obuv.

Historie zdravotní obuvi a její transformace

Zdravotní obuv má dlouhou a pestrou historii, která sahá až do starověku. První důkazy o zdravotní obuvi pocházejí z období starověkých civilizací, kde byly používány speciální typy obuvi pro lidi s určitými problémy s chodidly. Tyto boty byly navrženy tak, aby poskytovaly pohodlí a podporu při chůzi, a byly obvykle vyrobeny z přírodních materiálů.

S postupem času se výroba zdravotní obuvi stále více specializovala. V 19. a na začátku 20. století, kdy se medicína začala více zajímat o biomechaniku a anatomii chodidel, došlo k velkému pokroku ve vývoji zdravotní obuvi. Byly zavedeny nové technologie a materiály, které umožnily výrobu bot, které nejen že byly pohodlné, ale také podporovaly správné postavení nohou a chodidel.

Nicméně, zdravotní obuv byla tradičně vnímána jako utilitární a neestetická. Mnoho lidí se vyhýbalo nošení těchto bot, protože je považovalo za neatraktivní, a to i přes jejich zdravotní přínosy. Toto vnímání začalo být výzvou pro výrobce zdravotní obuvi, kteří začali hledat způsoby, jak spojit funkčnost s módním designem.

Na konci 20. a začátku 21. století došlo k dramatickému posunu v oblasti zdravotní obuvi. S rostoucím zájmem o zdraví a wellness, stejně jako s narůstajícím důrazem na individuální styl a módu, začala zdravotní obuv pronikat do mainstreamové módy. Designéři a výrobci začali experimentovat s novými styly a trendy, přičemž zároveň zachovávali zdravotní a pohodové aspekty obuvi.

Dnes, zdravotní obuv nejenže splňuje svůj původní účel – poskytovat pohodlí a podporu nohám – ale také se stala módním doplňkem. Různé značky a designéři přicházejí s inovativními a stylovými designy, které jsou v souladu s nejnovějšími módními trendy.

Ortopedická obuv

Ortopedické boty poskytují záměrnou podporu klenby, cílené polstrování a prostor pro vlastní ortopedické vložky. Každý člověk má různé potřeby, pokud jde o obuv, takže jsme pro vás vybrali několik nejlepších ortopedických bot, které vám pomohou získat trochu více podpory v podrážkách​​.

Zde jsou některé z nejlepších ortopedických bot roku 2023:

  • Nejlepší pro chůzi: Vionic Walker Classic
  • Nejlepší pro běh: Brooks Adrenaline GTS 22
  • Nejlepší cenově dostupné: Skechers GOwalk Joy
  • Nejlepší pro plantární fasciitidu: Kuru Atom Sneakers
  • Nejlepší pro výrůstky: Orthofeet Coral Stretch Knit
  • Nejlepší pro bolest zad a kolen: Saucony Integrity Walker 3
  • Nejlepší pro široké nohy: Vionic Miles Active Sneaker

Na otázku, kdy víte, že potřebujete ortopedické boty, odpověděl celostní podiatr Robert Kornfeld, DPM, že nejčastějším důvodem pro předepsání ortopedických bot je deformace nohy nebo „nohy v riziku“. Pacienti s diabetem (kteří trpí periferní vaskulární chorobou nebo periferní neuropatií) a nedědiční pacienti s periferní vaskulární chorobou a periferní neuropatií jsou považováni za rizikové​​.

Pokud jde o specifika, Vionic Walker Classic je známý pro svou velkorysou podporu klenby, pečetí APMA a je dostupný v medium a širokých šířkách. Na druhé straně, někteří zákazníci uvádějí, že se jedná o teplou botu a není vhodná pro praní v pračce​.

U Brooks Adrenaline GTS 22, zákazníci oceňují širokou špičku a polstrovanou základnu. Někteří však uvádějí, že tkaničky jsou kratší než u jiných tenisek a existují smíšené recenze o jejich dlouhodobé odolnosti​​.

Komplexní vhled do barefoot obuvi

Barefoot obuv, známá také jako “bosonohá obuv”, je konstruována tak, aby co nejvíce napodobovala podmínky bosé chůze. Je charakterizována minimální konstrukcí, nízkou hmotností, vysokou flexibilitou a nízkým nebo nulovým rozdílem ve výšce mezi patou a špičkou, parametrem známým jako „drop„. Mezi přední výrobce tohoto typu obuvi patří Vivobarefoot a Xero Shoes. Hezkou recenzi a poznatky o barefoot botách napsal portál Modio.cz

Jedním z hlavních výhod bosonohé obuvi může být zlepšení stability, posílení svalstva nohou a zlepšení celkového držení těla. Barefoot obuv také podporuje přirozenější vzorec chůze tím, že umožňuje vašim nohám a prstům se volněji pohybovat a rozšiřovat.

Zatímco některé studie prokázaly, že bosonohá obuv může mít řadu přínosů, je také důležité vzít v úvahu některé potenciální rizika. Konkrétně jedna studie ukázala, že běh bez obuvi může vést k nižší stabilnosti běhu ve srovnání s během s obuví. Toto bylo zjištěno v náhodizované kontrolované studii, ve které mladí dospělí nováčci v běhu bez obuvi byli náhodně rozděleni do skupiny běžící bez obuvi a skupiny běžící v polstrované běžecké obuvi. Během 8týdenního období obě skupiny prováděly týdenní 15 minutový trénink na běh na běžeckém pásu v přiděleném stavu při 70% své maximální rychlosti VO2. Účastníci ve skupině běžící bez obuvi vykazovali nižší stabilitu běhu než ve skupině běžící s obuví. (Zdroj: nature.com)

Je důležité poznamenat, že ačkoli je koncept běžecké stability relativně nový, umožňuje hlubší pohled na biomechanický vliv obuvi na běh. Nižší běžecká stabilita, která souvisí s nižší schopností kompenzovat malé narušení, by mohla zvýšit riziko přetížení, jako jsou kostní stresové poranění v důsledku opakovaných monotónních zátěží, které překračují kapacitu zatížení kostí.

Zdravotní pantofle: Klíč k domácímu pohodlí a podpoře

Zdravotní pantofle jsou typem obuvi navržené tak, aby poskytovaly maximální pohodlí a podporu pro nohy. Jsou ideální pro ty, kdo tráví hodně času doma nebo vyhledávají extra podporu při domácích aktivitách. Tyto pantofle jsou vybaveny řadou ortopedických prvků, jako je podpora klenby, pěnové polstrování a protiskluzové podrážky. Některé modely také nabízejí speciální vlastnosti, jako jsou široké špičky pro ty s širšími nohami nebo bunio, a nastavitelné popruhy pro optimalizaci fitu​​.

Tyto pantofle mohou také přinést úlevu od bolesti spojené s určitými zdravotními problémy, jako je plantární fasciitida nebo artritida. Toto je dáno tím, že zdravotní pantofle jsou navrženy tak, aby podporovaly správnou biomechaniku chůze a minimalizovaly stres na kloubech a svaly nohou. Tím, že poskytují podporu a polstrování, mohou pomoci zmírnit bolest a nepohodlí spojené s těmito a dalšími podmínkami​.

Pozor: Je důležité poznamenat, že zatímco zdravotní pantofle mohou poskytnout určité výhody, nejsou náhradou za lékařskou péči. Pokud máte zdravotní problémy týkající se nohou nebo kloubů, měli byste se poradit s lékařem nebo odborníkem na péči o nohy.

Značky jako Orthofeet a Vionic jsou často považovány za oblíbené výrobce v oblasti zdravotních pantoflí. Tito výrobci se specializují na výrobu obuvi, která je navržena tak, aby byla pohodlná a podporovala zdravou chůzi.

Jak vlastně chodit zdravě? 

  • Správné držení těla: Držte se rovně s rameny dozadu, hlavou vysoko a pohleďte vpřed, nikoli dolů na zem.
  • Pravidelný rytmus: Chůze by měla být v pravidelném a přirozeném rytmu. Při chůzi mějte vždy jednu nohu na zemi, aby zůstal kontakt se zemí a minimalizoval se dopad na klouby.
  • Pohyb celého těla: Chůze není jen o nohou. Při chůzi zapojujte celé tělo – mávejte rukama, pohybujte boky, a aktivně používejte zádové svaly.
  • Dýchání: Dýchejte pravidelně a hluboce. Dýchání by mělo být přirozené a nevynucené.
  • Střídání rychlosti a terénu: Abyste udrželi své tělo v kondici a předešli přetížení, je dobré střídat rychlost chůze a terén. Například můžete střídat rychlou chůzi s chůzí pomalou nebo střídat rovný terén s kopcovitým.

Výběr obuvi

  • Správná velikost: Správná velikost bot je kriticky důležitá. Bota by neměla být ani příliš těsná, ani příliš volná. Měli byste mít dostatek místa pro pohyb prstů, ale zároveň by bota měla pevně sedět na patě a neposunovat se při chůzi.
  • Pohodlná stélka: Stélka by měla být dostatečně pohodlná a poskytovat dobrou podporu. V některých případech může být vhodné zvolit boty s vyměnitelnou stélkou, takže si můžete přizpůsobit podporu podle svých potřeb.
  • Podpora nártu: Dobrá bota by měla poskytovat dostatečnou podporu nártu, což může pomoci předejít problémům jako je plantární fasciitida.

Pravidelná výměna: Boty by měly být pravidelně měněny, jakmile se opotřebují. Opotřebené boty mohou způsobit nerovnoměrné rozložení tlaku na noze, což může vést k nepohodlí nebo dokonce k zranění.