5 tipů, jak správně pečovat o džíny

Autor: dana

Pořídili jste si nové džíny, které vám perfektně padnou a nyní se bojíte, že se vám častým praním brzy opotřebují? Pokud svým džínám dopřejte správnou péči, vydrží vám krásné a…

Jak správně pečovat o džíny?

Pořídili jste si nové džíny, které vám perfektně padnou a nyní se bojíte, že se vám častým praním brzy opotřebují? Pokud svým džínám dopřejte správnou péči, vydrží vám krásné a jako nové řadu let. Jak tedy o rifle ideálně pečovat? To si můžete přečíst v následujícím článku. 

Zná to zřejmě každá žena i muž. Najít ideální džíny, které by nám dobře seděli, dokáže být pěkný oříšek. Pokud se vám to ovšem podaří, byla by velká škoda o takové džíny přijít nevhodným zacházením. Jak tedy džíny správně prát a na kolik stupňů? Jak džíny ideálně sušit? Je dobré džíny žehlit? 

1. Neperte džíny příliš často 

Nosíte své oblíbené džíny již 3 dny a už máte chuť je vyprat? Chyba. Kvalitní džíny totiž vydrží daleko víc než běžné kalhoty, takže nepotřebují ani tak častou údržbu/praní. 

Kvalitním denimovým kalhotám naprosto stačí, když je vyperete jednou za 14 dní.

Častější praní dává riflím pořádně zabrat, a rychleji tak ztrácí svůj tvar a barvu. Pokud se vám na džínách ovšem objeví nějaké flek či skvrna, můžete je vyprat dřív. Jinak to s jejich praním opravdu zbytečně nepřehánějte.

Tip: Před praním džín v pračce se ujistěte, že je pračka opravdu dobře vyčištěná.

2. Vsaďte na ruční praní

Chcete-li o džíny správně pečovat, určitě byste se měli vyhnout praní v pračce. A to velkým obloukem. 

Mnohem lepší bude, pokud vezmete údržbu džínů do vlastních rukou a občas je přemáchněte sami ve vaně. K ručnímu praní riflí vám bohatě postačí voda a mýdlo. Aviváž raději vynechte. Džíny se po ní snadněji vytahají. 

Pokud navíc budete prát džíny takto zvlášť, vyhnete se i zabarvení ostatního prádla. Džínovina totiž velice ráda pouští svou barvu.

Pokud však budete chtít džíny přeci jen hodit do pračky, učiňte tak pouze výjimečně. Džíny v pračce perte na nižší teploty (ideálně na 30 °C) a rovněž bez použití aviváže. 

TIP: Přidejte do vody pro praní riflí půl šálku octa. Kalhoty pak nebudou pouštět barvu.

3. Jedině naruby

Než se do praní džínů pustíte, ujistěte se, že jste je obrátili naruby. Jedině tak totiž snadno zajistíte, že budou pořád vypadat jako nové a zbytečně vám nevyblednou.

Toto pravidlo platí dvojnásob, pokud se je přeci jen rozhodnete prát džíny v pračce. Kovový buben totiž materiál odírá. Zapněte předem také všechny zipy a nepoužívejte odstřeďování. Jednoduše tak můžete předejít nechtěnému poničení riflí.

4. Vyhněte se sušičce 

Ať už budete prát džíny v ruce či v pračce, jedno je jisté. Nedávejte je do sušičky. Pokud tedy nechcete mít najednou džíny o několik čísel menší. Neboť právě v sušičce se rifle vždy trochu srazí. 

Po vyprání je jednoduše rozklepejte a pověste na sušák. Aby si zachovaly svůj tvar, sušte je ideálně pověšené vzhůru nohama nebo ve vodorovné poloze

TIP: Zatímco v sušičce mají džíny tendenci se srazit, běžným nošením se spíš roztáhnou. Obsahují totiž elastan, který se mírně vytahá. Vždy si proto kupujte raději džíny, které jsou vám těsnější. Častým nošením totiž snadno povolí a budou vám perfektně sedět. 

5. Žehlit? Nežehlit?

Jestliže si dáte záležet s věšením prádla, džíny už většinou žehlit nemusíte. Drobné nedokonalosti se totiž díky přiléhavému střihu vytvarují přímo na těle. 

Pokud se ovšem chcete ve svých džínách cítit opravdu pohodlně, pak se vyplatí žehličku aspoň na chvíli zapnout. Po vyžehlení totiž rifle nádherně změknou a budou daleko příjemnější na nošení. Naprosto ideální je sundat džíny ze šňůry ještě trochu vlhké a žehlit je naruby.

Jak správně žehli džíny?

Zajímavost na závěr 

Na samotná závěr našeho článku jsme si pro vás připravili jeden zajímavý fakt, který by se vám při péči o džíny mohl hodit. 

K odstranění špíny, zápachu či bakterií z vašich džínů nemusíte vsázet pouze na vodu a mýdlo. Stejně dobře funguje i mráz. Aneb zabalte své džíny do bavlněné tašky nebo igelitového pytle a nechte je přes noc v mrazáku. Jen co džíny ráno z mrazáku vyndáte, uvidíte, že budou jako nové. 

Všechnu práci ale mrazu nenechávejte. Občas tuto mrazící terapii přeci jenom vyměňte za vodu, mýdlo a poctivé praní.

Tip: Pokud chcete kvalitní džíny, které vám vydrží roky, tak zkuste německé či italské značky. Podívejte se například na džíny a oblečení Kenny S.

Džíny a péče o ně.

Doufáme, že byl pro vás náš rádce s tipy na péči o džíny přínosný, a pokud byste se o riflích chtěli dozvědět ještě něco víc, můžete si přečíst náš článek o historii jeans.