Balayage i z pohodlí domova!

Autor: annaz

Přirozeně vypadající zesvětlení vlasů, i takto můžeme popsat techniku balayage. Výraz pochází z francouzštiny a nese význam slovesa česat či zametat. Název vychází z pohybu ruky při barvení, které je…

Přirozeně vypadající zesvětlení vlasů, i takto můžeme popsat techniku balayage. Výraz pochází z francouzštiny a nese význam slovesa česat či zametat. Název vychází z pohybu ruky při barvení, které je při tomto zákroku prováděno. Podařená balayage se může stát uměním, a tak si můžeme ukázat, jak si ji vytvořit doma.

Co si pod balayage představit?

Jestliže toužíte po přirozeném zesvětlením vlasů, balayage je rozhodně správná cesta. Kouzlo spočívá v tom, že postupně barvíme velmi jemné pramínky vlasů. Pohyb rukou při barvení se podobá zametání, což dalo za vznik nám již známému názvu. Balayage vytvoří světlejší look, pramínky budou mít každý různě intenzivní barvu, čímž se napodobí vzhled vlasů zesvětlených sluncem.  Navíc nepotřebujeme žádné fólie, jako například u melíru. Pramínky vlasů pouze držíme a štětcem jemně jezdíme po kadeřích. Vrchní část vlasů zůstává netknutá, což dodává na přirozenosti, navíc se vyhnete odrostům, a tak není potřeba tuto techniku opakovat často. Procedura však patří k těm náročnějším, lehce může dojít k obarvení celé hlavy, takže při domácím provedení nezapomínejte být ostražití.

Nebojte se experimentovat!

Nezapomínejte, že můžete vyzkoušet různé barvy. Červená, platinová, modrá, zkusit se má všechno! Rozhodně zaujmete okolojdoucí svým provokativním vzhledem, a ještě budete vypadat skvěle.

Optimální délka vlasů

Další výhodou balayage – je vhodná pro jakýkoliv typ účesu. Ať jsou vaše kadeře krátké či dlouhé balayage bude vždy vypadat skvěle. Jestliže však tato procedura má nejvíce vyniknout doporučují se vlasy dlouhé. Můžeme na nich lépe pozorovat rozmanitost pramínků v celé své kráse.

Vhodný účes

Oplýváte-li dlouhými vlasy vyzkoušejte si je navlnit, výsledek posuďte sami. Jestliže je máte od přírody vlnité, tím lépe pro vás.

Balayage, melír, ombré?

Jak již bylo nastíněno k technice balayage nepotřebujeme žádné fólie. Rozdíl samozřejmě existuje ve výsledku těchto procesů. Jestliže zvolíme variantu melíru, světlejší proužky vlasů budou mít větší kontrast proti ostatním. Aplikuje se od kořenů vlasů, tudíž po nějakém čase musíme proces opakovat, aby došlo k zakrytí odrostů. Proti balayage výhodou melíru je, že můžeme aplikovat více barev zároveň.

Potřeba je i srovnání techniky ombré a balayage. Co se týče ombré zde dochází k rozdělení vlasů na dvě poloviny. Postupně se nanáší barva od kořenů vlasů až po konečky, díky této technice dojde k rovnoměrnému přechodu od tmavších po světlejší vlasy.

Jestliže se chcete dozvědět, jak si zesvětlit vlasy rozmanitými způsoby, můžete si o tom přečíst zde.

Důraz na prameny okolo obličeje

Častým trendem v případě balayage je výraznější zesvětlení pramínků okolo obličeje. Samozřejmě že aplikujeme proces na celou hlavu, ale déle působit se přípravek nechává právě na těchto pramenech.

Tento trend nemění pouze vlasy

Kouzlo nespočívá pouze v barevné změně, ale dokáže způsobí změnu i ve vašem obličeji. Pokud si totiž zvolíte tmavší variantu, dojde k zeštíhlení vašeho obličeje. Světlé konečky zase dokáží zjemnit ostré kontury. Tato změna je užitečná z mnoha perspektiv, stačí dát volnou ruku své fantazii, či svému kadeřníkovi.

Balayage z pohodlí domova?

Ano, všechno je možné, ale je známo, že tato technika je složitá i pro kadeřníky, a tak je třeba si dávat pozor. Pokud máte odvahu, můžete se do toho pustit i z domu.

Budeme potřebovat:

  • sadu na barvení – v rámci sady většinou dostaneme i speciální aplikační hřeben
  • speciální aplikační hřebenem
  • hřebínek
  • ochranné rukavice
  • kondicionér

Metoda dvou částí

Rozdělíme vlasy na dvě části, jako kdybychom chtěli na hlavě vykouzlit ombré. Vlasy pořádně rozčešeme, následně naneseme barvu na aplikační hřeben/štětec. Vezmeme do rukou větší prameny a začneme včesávat barvu do vlasů, prameny poté oddělte. Pročešete-li vlasy hřebínkem můžete dosáhnout přirozenějších přechodů. Nechte barvu působit tak dlouho, jak intenzivní výsledek požadujete. Většinou dobu trvání můžete vyčíst z krabičky. Následně vlasy důkladně umyjte a naneste ochranný kondicionér. Nechte kadeře přirozeně uschnout a vrhněte se na vytváření účesu s vaším novým lookem.

Peroxid vodíku

Tentokrát využijeme i další kadeřnické potřeby jako ručník a rukavice. Zahrajeme si zároveň na malé chemiky a smícháme peroxid vodíku s bělícím práškem. Použít však i můžeme pouhý odbarvovací prostředek, ve kterém je peroxid již obsažený. Proces pak zůstává stejný, můžeme však rozdělit vlasy i na více vrstev, než jsou pouze dvě, záleží jen na tom, jak se nám lépe pracuje.

Jak se při změně vlasů nespálit

Čímkoliv si vlasy barvíme, nanášíme produkt shora dolů, pramen po pramenu. Při variantě s hřebenem jej držíme kolmo na prameny a zároveň ve svislé poloze. Nezanedbáváme práci rukou, musí být ladná a precizní. Platí i to, že nezačínáme u kořínků, jinak bychom přišli o kýžený benefit, že se proceduru nemusíme opakovat často, také by to nebylo tak efektní.

Barevný typ hraje roli

Jarní typ – důležitá je zde přirozenost, vlasy by měly vypadat jako zesvětlené od sluníčka. Mezi jarní typy většinou patří blondýny, a tak není žádoucí žádný velký kontrast, stačí pouze nažloutlý nádech a přirozené přechody. Vyvarovat by se tyto typy měly zesvětlením do bíla.

Letní typ – jestliže máte tmavé vlasy je potřeba začít zesvětlovat až od linie brady, doporučujeme popelavé tóny, a to i pro blondýnky. Nebojte se platinové blond.

Podzimní typ – většinou zde figurují vlasy hnědé, zesvětlení by tedy mělo být výrazné, hrát by měly rezavé či okrové tóny.

Zimní typ – černé vlasy mohou být protkány tmavě hnědou barvou, jestliže se nebojíte zvolte fialovou. Rozhodně se nehrňte do blond kontrastu, působilo by to více než nepřirozeně, a hlavně je téměř nemožné udržet tento vzhled dlouhodobě.

Péče o zesvětlené vlasy

Barvené vlasy bývají vysušené a působí poškozeně, proto je potřeba věnovat jim více času než obvykle. V první řadě je potřeba si pořídit kvalitní vlasovou kosmetiku. Před umytím vlasy rozčešeme, při samotném aktu umývání pak klademe důraz na to, abychom vlasy příliš nezacuchaly. Důležité je, aby došlo k důkladnému odstranění zbytku produktu z vlasů. Hlavu umyjte speciálním šamponem, jak již bylo zmíněno, využijte i kondicionér, aby vlasy působily zdravě. Kondicionér či masku aplikujeme poté, co si vlasy lehce vysušíme ručníkem a zbavíme se tak přebytečné vody. Přípravky pak mají lepší účinnost, jelikož snáz proniknou do pramenů. Hydratace je důležitá, a tak necháme masku působit alespoň pět minut. Jakmile vlasy umyjeme rozhodně je opět nerozčesáváme, když jsou stále mokré nebo vlhké. Suché vlasy češeme od konečků, postupujeme nahoru.

Vyfoukat! Mezi velmi špatné nápady patří spánek s mokrými vlasy, dochází tak k jejich poškození. Chceme-li co nejméně zacuchané vlasy, doporučujeme si na noc udělat culík. Více o tom, jak na krásné a oslnivé vlasy najdete zde

Školení

Pokud nechcete utrácet za kadeřníka, u kterého tato procedura nevyjde úplně levně, můžete vyzkoušet různá online školení, aby výsledek vaší práce byl co nejlepší.

Jak se říká změna je život. Toužíte-li po opravdové změně, tohle je určitě cesta, kterou se vyplatí vydat. Ať už si zvolíte variantu udělej si sám nebo požádáte svého kadeřníka, nezapomínejte, že tam práce nekončí. Udržet tento trend vzhledný vyžaduje vaši důkladnou péči a dávku trpělivosti.