Dámské sluneční brýle na léto 2023. Tohle je 7 nejžhavějších modelů, které vám nesmí uniknout!

Autor: dana

Vnímáte sluneční brýle jako praktickou ochranu zraku, nebo pro vás představují skvělý módní doplněk, pomocí kterého se dá skvěle dotvořit jakýkoliv outfit? Ať tak či onak, připravili jsme si pro…

Vnímáte sluneční brýle jako praktickou ochranu zraku, nebo pro vás představují skvělý módní doplněk, pomocí kterého se dá skvěle dotvořit jakýkoliv outfit? Ať tak či onak, připravili jsme si pro vás 7 hlavních trendy slunečních brýlí, které se budou během jara/léta 2023 nejvíce nosit. Jistě si mezi nimi ty pravé vyberete i vy. 

Sluneční brýle pro léto 2023

Módní průmysl zažil v posledních letech několik zvratů a dramatických změn. Jinak tomu nebylo ani v případě slunečních brýlí. V letošním roce jsme proto svědky přeměny klasických tvarů a barev slunečních brýlí v lehkou extravaganci a pompéznost. Retro tvary letos dostávají nový nádech a vylepšenou barevnou kompozici, nestárnoucí trendy se nám předvedou v nečekaných úpravách a siluety, které dříve působily vintage dojmem, budou letos spíše futuristické. Co se týče barev, těšit se můžeme na jasně růžové odstíny až po netradiční bílou.

Pilotky v novém designu

Léto bez pilotek si zřejmě nedovedeme představit. Zatímco v minulosti se nosily především kovové pilotky se zrcadlovými skly, letos se na scéně objeví kovové i plastové pilotky s barevnými skly. Většinou se jedná o unisex modely, které perfektně padnou ženám i mužům. Navíc máte jistotu, že pokud si alespoň jedny pilotky pořídíte, z módy jen tak nevyjdou a vydrží vám dlouhé roky. 

Extra úzké obroučky

Nejvíce k vidění letos budou extra úzké rámečky, které evokují módu Y2K. Hitem budou masivní acetátové i tenké kovové

Úzké sluneční brýle byly in již v minulých letech, a tak je možná máte ještě doma. V porovnání s předešlými sezonami získaly letos úzké plastové obroučky masivnější vzhled, a ty kovové se naopak více zaoblily. Kromě tradičních černých a hnědých hranatých brýlí budou trendy ty želvovinové, transparentní nebo v sytých barvách. Výjimkou nebudou ani barevné čočky, které se na přelomu tisíciletí hojně nosily především na kovových obroučkách. Letos budou k vidění snad na všech modelech. 

Sportovně-elegantní sluneční brýle

Zatímco dříve byl sportovní styl považován za něco nepříliš elegantního, letos je vše jinak a všemožné oblečení i doplňky jsou inspirovány právě sportem. Stejně tak je tomu i v případě slunečních brýlí, které vypadají, jako byste se zrovna chystala na kolo. A rozhodně se nehodí jen ke sportovním šortkám a tílku. Naopak. Světové hvězdy tyto brýle rády kombinují s elegantními prvky, čímž vytváří naprosto jedinečné módní variace. Navíc vás jistě zaujme komfort a pohodlí podobných brýlí, které oproti těm extra úzkým nabízí mnohem širší zorné pole. 

Cat eye sluneční brýle

Kočičí brýle jsou oblíbené od přibližně třicátých letech minulého století, kdy za tu dobu prošly hned několika inovacemi. V posledních letech se usadily do své současné, měkčí podoby

Jedná se o nadčasový tvar hodící se prakticky ke každému letnímu romantickému outfitu. Proto jsou nyní cat eye sluneční brýle k dostání u většiny módních značek. Opět se kromě klasických variant budou nosit barevnější alternativy, jež posunou váš outfit hned o několik levelů výš.

Hranaté sluneční brýle s cat eye nádechem

U populárních tvarů ještě chvíli zůstaneme. Kromě výše zmiňovaných cat eye brýlí se za ty hodně oblíbené považují hranaté sluneční brýle. Oproti lehce vintage hranatým slunečním brýlím, které známe z minulých let, letos dostaly jakýsi smyslný kočičí nádech, a připomínají něco mezi tradičními obdélníkovými a smyslnými cat eye brýlemi. Najednou tak tento klasický tvar působí mnohem více futuristicky. Přednost v tomto případě dejte běžným barvám, jako je hnědá, želvovinová nebo černá, ať může tento stylový tvar správně vyniknout. 

Bílé sluneční brýle

Zatímco v módě je bílá považována za neutrální barvu, z hlediska brýlí tomu tak rozhodně není. Bílé sluneční brýle působí dost výrazně. Přitom ale stále elegantně a žensky, jako jsme tomu u této barvy zvyklí. Jestliže tedy i vy hledáte nějaké nevšední sluneční brýle, které se ale budou hodit téměř ke všemu a nebudete si v nich připadat nesvá, bílé obroučky jsou tou nejlepší volbou nejen pro horké letní dny. Vybírat můžete z masivnějších oválných bílých brýlí, úzkých obdélníkových plastových obrouček v bílé barvě či bílých cat eye brýlí. Slušet vám bezesporu budou všechny. Stačí jen sebrat odvahu a popustit uzdu své fantazii. 

Růžově zabarvená skla

Růžové brýle není třeba sundávat ani během léta. Obzvlášť, pokud si pořídíte rámečky s růžově zabarvenými skly, která jsou letos dalším žhavým trendem. Neposkytnou vám sice takovou ochranu před sluncem jako třeba tmavě černá skla, působí však naprosto božsky! Více než o praktický doplněk se tak jedná spíše o dokonalou stylovku!

Tónované čočky jsou letos obecně velice in, růžové odstíny však rozhodně dominují. Ať už tedy milujete retro kočičí tvar, dáváte přednost futuristickému zrcadlovému stylu nebo toužíte po pompézních slunečních brýlích ve tvaru srdce, zkuste to tentokrát s růžovými skly. Určitě nebudete litovat. 

Sluneční brýle podle tvaru obličeje

Které sluneční brýle vám budou nejvíce slušet podle tvaru vašeho obličeje?

Zatímco k oválnému tvaru obličeje se hodí kterýkoliv tvar brýlí, hranatý tvar obličeje má nejraději zejména kulatý nebo oválný tvar brýlí. Trojúhelníkovému tvaru obličeje sluší kulatější tvar brýlí a kulatý tvar obličeje si žádá hranatější brýle se čtvercovým nebo obdélníkovým tvarem.

Důležité je však také to, aby vám byly brýle na obličeji příjemné, nikde vás netlačily, nebo vám naopak nepadaly. Při výběru slunečních brýlí dávejte pozor hlavně na obočí. Za ideální se považuje stav, kdy horní linie obruby kopíruje linii vašeho obočí, které by se nemělo objevit za skly. U nosu je naopak zapotřebí respektovat především jeho šířku. Sluneční brýle musí na nose perfektně sedět.

Častou chybou, kterou dělá většina z nás, je, že používá brýle jako čelenku do vlasů, čímž si brýle zbytečně ničí. Snažte se tomuto nešvaru vyvarovat.