Jak na vypadávání vlasů?

Autor: annaz

Hlava oplývá 100 000 až 150 000 vlasy, ty se neustále obnovují a dochází u nich ke střídání různých fází, od fáze růstu, přes období klidu až k vypadnutí a…

Hlava oplývá 100 000 až 150 000 vlasy, ty se neustále obnovují a dochází u nich ke střídání různých fází, od fáze růstu, přes období klidu až k vypadnutí a opětovnému růstu. Jestliže však máte pocit, že přicházíte o větší množství vlasů než je zdrávo, přinášíme několik rad a tipů, jak s touto situací pracovat.

Jak příroda vlasy zařídila

Denně vlasy mohou vyrůst až půl milimetru, zároveň však přijdeme okolo 50-100 vlasů. Vlas průměrně roste tři až sedm let, následně se jeho růst zastaví a poté pouze čeká na vypadnutí. Během tohoto časového úseku si naše kadeře projdou čtyřmi fázemi. Samozřejmě že každá fáze je ovlivněna i dalšími prvky, jako je například věk, ovšem základ zůstává stejný.

První fáze – růstová (anagenní)

Vlas roste z kořínku zpod povrchu pokožky (folikulu). Toto období u mužů trvá 2-4 roky, u žen však 3-6 let. Vlasy se nám v rámci této fáze prodlouží každých 28 dnů o jeden centimetr.

Druhá fáze – přechodová (katagenní)

Délka trvání této fáze se pohybuje mezi dvěma až třemi týdny. Vlas přestává růst a nedostává se mu tolik živin jako v předchozím období.

Klidová fáze (telogenní)

Starý vlas odpočívá, nový vlas roste a postupně vytlačuje starší kusy. Tato fáze trvá přibližně tři měsíce.

Fáze vypadnutí (exogenní)

Následné vypadávání vlasů zapříčené předchozím krokem zakončuje vlasový cyklus. Starý vlas je tedy definitivně nahrazen novým.

Příčiny vypadávání vlasů

Dočasné vypadávání vlasů se většinou projevuje nečekaným a velkým úbytkem vlasů. Děje se tak kvůli předčasnému nástupu klidové fáze. Existuje mnoho možností, proč se tak děje, tělo dramaticky reaguje na spoustu vnějších impulsů. Psychika, hormony i vnější vlivy hrají roli při vypadávání vlasů, nejčastějšími důvody však jsou:

  • stres
  • nedostatek vitamínů a pohybu
  • hormonální změny
  • nevhodná péče o vlasy
  • kouření
  • vážnější nemoci
  • období po porodu
  • sezónní změny
  • poruchy štítné žlázy

Pozor na jídlo

V období vypadávání vlasů by se na talíři měla objevit například rýže a luštěniny. Nevynechejte ani zeleninu a ovoce, ryby či mořské plody. Dopřejte si i semínka všeho druhu a také například i vlašské ořechy.

Roční období hraje roli

Vliv na vypadávání vlasů mají i roční období, pojďme se tedy podívat, jak většímu úbytku vlasů v různých fázích roku předejít.

Jaro patří mezi období, kdy dochází k dramatickému vypadávaní vlasů. Dny se prodlužují a světlo, které přes den přibývá způsobuje snížení produkce melaninu. Melanin tvoří ústřední složku ke zdravé aktivitě folikulu. Tak jako naše tělo chráníme před změnou počastí například tím, že posilujeme svoje tělo vitamíny i vlasy můžeme podpořit tímto způsobem. Stačí si pořídit vitamíny s obsahem aminokyselin a rozhodně se také nevyhýbejte proteinu.

V létě údajně vlasy vypadávají proto, aby našemu tělu byl dopřán dostatečný chlad. Doporučujeme vlasy nevystavovat příliš slunci, nebo alespoň používat ochranné přípravky. Není to totiž jenom o kůži, která pod vlivem slunečních paprsků může trpět. Abychom se na věc nedívali jenom z negativní perspektivy, v červenci dochází k nejvyššímu nárůstu vlasů.

Podzim ovšem prudce reaguje na dřívější letní nárůst. Rozhodně jste si všimly, že v tomto ročním období přicházíte o větší množství vlasů. Původ tohoto jevu pramení právě z letního nárůstu, kdy během října a listopadu můžeme zaznamenat největší úbytek. Vlasy se pomalu připravují na věští chlad, a tudíž i na větší zátěž. Doporučujeme tedy na konci léta využít kúry proti vypadávaní vlasů a aplikovat ji celé sychravé období.

Zima se nese ve znamení vysušené pokožky hlavy, což má za vinu pokles vzdušné vlhkosti. Vlastníci kudrnatých kadeří by se měli mít na pozoru nejvíce, neboť jejich vlasy reagují nejintenzivněji. Jestliže se chcete dovědět více, jak pečovat o kudrnaté vlasy, můžete si přečíst článek zde.

Co nás ochrání před vypadáváním vlasů?

Pokud se chceme zaměřit na vitamíny, které nám v téhle situaci mohou pomoci, jedná se o tyto:

  • vitamíny A, C a E
  • zinek
  • železo
  • biotin
  • hořčík
  • niacin
  • vitamín B6 a B12

Péče o pokožku hlavy

Pokožka hlavy neodmyslitelně souvisí s kvalitou a růstem vlasů, je tedy třeba o ni pečovat a pravidelně čistit. Zbavit se zbytků kožního mazu patří k prvnímu kroku, usazené nečistoty totiž mohou zavinit řídnutí a vypadávání vlasů. Zvolte tedy šetrný šampon, který vaši pokožku bude hydratovat, nikoliv vysušovat. Naopak se vyhněte produktům, které obsahují silikony a minerální oleje, mohou ucpávat kožní póry. Důležité také je samotné mytí, dbejte na řádnou masáž hlavy, aby se přípravek dostal na podstatná místa. Více tipů si můžete přečíst v tomto článku.

Podpora cirkulace krve

Jak víme, všechno se vším souvisí, není tedy překvapením, že narušený krevní oběh má vliv na růst vlasů. Rozproudit krev dokážeme velice jednoduše – masáží. Tuto činnost můžete provádět kdykoliv během dne, či právě při výše zmíněném mytí. Jestliže chcete posílit účinnost můžete přidat i éterické oleje jako je grapefruit, šalvěj, cypřiš, citron, atd. Stačí pár kapek a při pravidelném opakování uvidíte výsledek co nevidět.

Chraňme se

Léto bývá pro naši pokožku namáhavé období. Nejvíce však trpí právě naše pokožka hlavy, zejména proto, že její ochraně nevěnujeme dostatečnou pozornost. Musíme si uvědomit, že při nadměrném vystavování se slunci může dojít k vysušení, spálení a svědění pokožky hlavy, což rozhodně není pro růst vlasů nic blahodárného. Doporučujeme chránit se pokrývkou hlavy, držet se ve stínu a především aplikovat opalovací krém až k linii vlasů, kůže je zde jemná a může se rychle spálit.