Jak se starat o kůži? Správná péče o koženou kabelku, kožené boty nebo kabát

Autor: dana

Máte i vy ve svém šatníku nějakou tu koženku kabelku, kožený kabát či kožené boty? Víte, jak se o tyto výrobky z kůže správně starat, aby vám vydržely krásné, co…

Jak se správně starat o kůži.

Máte i vy ve svém šatníku nějakou tu koženku kabelku, kožený kabát či kožené boty? Víte, jak se o tyto výrobky z kůže správně starat, aby vám vydržely krásné, co možná nejdéle to jde? Nechte se inspirovat následujícím článkem, ve kterém se dozvíte vše, co potřebuje o péči kožených výrobků vědět.

Nebojte se investovat do pravé kůže

Pořizovací cena kožených oděvů a doplňků bývá sice vyšší, než je tomu u jiných materiálů, ale pokud koženým výrobkům dopřejte potřebnou péči, vydrží vám i několik let. Počáteční investice se vám tak zaručeně vyplatí.

Při koupi výrobků z kůže je velmi důležité dávat si dobrý pozor, zda se opravdu jedná o pravou kůži, a ne pouze o její náhražky.

Jak se starat o kožené rukavice?

Jak se tedy o kůži a výrobky z ní správně starat? Nechte se inspirovat následujícími radami.

Správná péče o kůži

Nemusíte se rozhodně bát, že péče o kůži je nějak extra náročná. Stačí pouze dodržovat pár základních pravidel, které vám představujeme níže. Nejdřív si však dovolíme ještě malý tip. Pokud máte kůži jako materiál rádi, zkuste se podívat na minimalistické peněženky Bellroy, které jsou vyráběny zásadně z kvalitní kůže.

Je dobré si také uvědomit, že není kůže jako kůže. Trošku jiná pravidla platí pro péči o hladkou useň a jiná pravidla zase platí pro péči o broušenou kůži. Obecně však platí:

  1. Vyhýbejte se zbytečnému promočení kůže

Je dobře známo, že kůže nemá ráda příliš rychlé změny vlhkosti. Snažte se proto těmto změnám vyhýbat. Nikdy kožené výrobky neperte a snažte se je uchránit před velkým množstvím vody.

Dojde-li k namočení kožených oděvů, kožených bot či kožených doplňků (například vlivem deště), nechte je pozvolna vyschnout. Nikdy je nesušte na topení či přímém slunci. Kůže by rychle vyschla, ztvrdla a popraskala, čímž by došlo k jejímu znehodnocení.

Pokud se na vaší kožené kabelce či bundě objeví nějaká nečistota, lehce ji vyčistěte čistým vlhkým hadříkem. Dejte si opravdu velký pozor na to, aby byl hadřík dostatečně vyždímaný. Jinak byste mohli koženým výrobkům spíše uškodit, než je krásně vyčistit.

  1. Dopřejte kůži potřebnou péči

Tím vůbec nejdůležitějším krokem je pravidelná péče a ošetření. Pokud tedy chcete, aby kupříkladu vaše kožená kabelka i po čase vypadala naprosto oslnivě, musíte o ni pravidelně pečovat.

Například na hladkou kůži, která má hladký až téměř lesklý povrch, se k ošetření doporučují používat včelí vosky nebo přípravky obohacené o včelí vosk. Takových produktů je na trhu k sehnání mnoho. Stačí si pouze vybrat.

Na trhu však dále sežene také nespočet přípravků k impregnaci, regeneraci či ošetření kůže. Při výběru takovýchto produktů buďte vždy opatrní, protože každý typ kůže vyžaduje jinou péči. Bedlivě proto čtěte návody přípravků. Nejlepší variantou je zakoupit si danou péči přímo u prodejce daného koženého oděvu či doplňku. Ten vám nejlépe poradí, který přípravek je pro váš kožený výrobek tím nejvhodnějším. Nevhodný přípravek totiž dokáže kůži poškodit. A to by byla velká škoda.

Pokud jste si tento článek otevřeli proto, že vlastníte kožené boty, máme pro vás ještě jeden skvělý tip pro uchování krásy vaší obuvi. Jestli totiž zrovna nemáte dané kožené boty na nohou, je dobré je mít na takzvaných napínácích. Kvalitní napínák pomáhá udržet původní tvar obuvi, a nedochází tak k její deformaci.

  1. Vyhněte se zbytečnému přetěžování

Tato rada je určena především pro majitele kožených kabelek, batohů či brašen. Kůže je přírodní materiál a neustále pracuje. Pokud tedy budete v kožených taškách pravidelně nosit nadměrně těžké věci, může se stát, že dojde k deformaci tašky nebo například k nechtěnému natažení ucha. Snažte se této deformaci kožených výrobků vyvarovat.

Jak se starat o koženou tašku.

Nyní už víte, jakou péči svým koženým botám, koženým kabelkám či koženým rukavicím dopřát?